Kedi Ve Köpekleri Etkileyen Viral Hastalıklar Aşısı yapılmayan kedi ve köpeklerde sanılandan çok daha fazla viral enfeksiyon kapma riski vardır. Özellikle yavru kedi ve köpeklerde bu durum, sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır. Bu ölümlerin sebebi ise bu hastalıkların bilinen bir tedavi şeklinin olmayışıdır.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Köpeklerde Kuduz
Her yıl yapılması gerekir. Kanunen tek zorunlu köpek aşısı kuduz aşısıdır. Üst solunum yollarında oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.
Köpek gençlik hastalığı yavru veya yetişkin köpeğinizin kötü bir öksürük ve ishale yakalanmasına neden olabilen ciddi bir viral hastalıktır. Bazı durumlarda köpeklerde ölümcül zatürre ve hatta felç bile görülebilir.
Ülkemizde daha çok vahşi hayvanlar, aşılanmamış kedi ve köpekler tehlike oluşturmaktadır. Hastalık riski ısırma ile %40, tırmalama ile %1'dir. Kuduz virüsü merkezi sinir sistemini etkileyerek solunum durması sonucu ölümle sonuçlanır.
İlgili 38 soru bulundu
- Yavru köpekler aşılama öncesi tamamen sütten kesilmiş olmalıdır. - Hastalık geçiren köpeklere, ishal, kusma, iştahsızlık gibi şikayetleri olan köpeklere aşı yapılmamalıdır. - İki aşılama arasındaki süre en az 2-3 hafta olmalı, yapılan aşılar yılda 1 kez tekrarlanmalıdır.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Nedeni tam olarak bilinmese de, Distemper virüsü, havadan ya da enfekte hayvanların salgılarından bulaşabilmektedir bu yüzden yaygın olarak tüm dünyada görülmesi mümkündür. Enfekte olmuş köpekler, öksürük, ateş, burun akıntısı, kas titremeleri, kusma, ishal ve nöbetler gibi belirtiler gösterebilmektedir.
Aşıları Bitmeden Köpek Yıkanır Mı? Aşıları tamamlanmayan köpekler yıkanmamalıdır. Tüm aşılarını olduktan sonra köpek dostunuza banyo keyfini öğretmeye başlayabilirsiniz.
Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
Karma aşısı 3-7 yıl arasında bağışıklık sağlasa da risk altındaki hayvanlara yılda bir yapılması önerilmektedir. (13) FLV aşılamak için hayvanın negatif olduğundan emin olunmalıdır ve hayvan risk altındaysa yapılmalıdır.
Kedilerin parazit aşısı yapılmazsa, parazitler bağırsak, karaciğer, akciğer gibi riskli organlara yerleşir ve üremeleri kolaylaşmış olur. Bağışıklık sistemleri zayıfladığı için diğer hastalık türlerine karşı savunmasız olurlar.
3.İç Parazitlerin Belirtileri Nelerdir? Köpeklerde iç parazit enfeksiyonlarının belirtileri parazitin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. En yaygın görülen belirtilerin arasında ishal, kusma, kilo kaybı, anemi, göbekli görünüm, öksürme ve kaşınma yer alır.
İnsanlar, bu tür bir tenya ile enfekte olmak için enfekte bir pire yutmalıdır. Dipylidium türleri köpeklerde en yaygın tenyalar olmasına rağmen , diğer yaygın tenyalar bazı bölgelerde önemlidir ve insanlara bulaşabilir.
Köpekler İçin. Evde İç Dış Parazit Uygulaması
Rutin iç ve dış antiparaziter uygulamalarında ense damlası kullanılmaktadır. Parazit şüphesi varsa veteriner hekimler parazit tipine uygun hap veya enjeksiyon tercih edebilirler. Rutin iç ve dış antiparaziterin 2 ayda bir uygulanması önerilir.
Köpek Karma Aşısı: Distemper (Gençlik hastalığı), İnfectious Canine Hepatitis, Parvovirüs (Kanlı ishal), Parainfluenza, Leptospirozis'e karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır. Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz uygulanır. Takip eden senelerde her yıl 1 doz tekrar uygulaması yapılmaktadır.
Yaşlı köpekler genellikle bağışıklık sistemlerinden muzdariptir, bu nedenle veterinerler ona gereksiz bir aşı yapmaktan çekinebilir. Bir veterinerin yaşlı köpekler için çekirdek olmayan aşılar arasında daha uzun bir süre tavsiye edebileceği veya bu aşıları tamamen atlayabileceği zamanlar vardır.
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri