Şimdilerde adını lavanta bahçeleri ve gül bitkisi ile duyuran Isparta, bundan yıllar sonra daha da ünlü bir şehir olacağa benziyor. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen bu şehrin en bilinen simgesi ise gül olmakta. Gül ile neredeyse her şey yapılabiliyor.
Isparta ilinin gülü en meşhur olan mahsulüdür. Isparta gül üretiminin en fazla olduğu şehirdir. Üretilen güller ile gül kokulu tespihler, sabunlar, mumlar, seccadeler, parfümler, gül yağı, gül kolonyası, gül suyu, gül reçeli, gül lokumu gibi çok sayıda ürün üretilip satılmaktadır.
İHRACATIN GÖZDESİ ISPARTA KİRAZI
Üretilen kirazın büyük bölümü ihraç edilmektedir. Özellikle Isparta Merkez, Uluborlu, Senirkent, Keçiborlu, Atabey ilçelerimiz başta olmak üzere Isparta genelinde Kiraz üretimi yapılmaktadır.
Eğirdir'e gittiğinizde en az dört kişi veya daha kalabalıksanız mutlaka sazan dolması yemelisiniz. Isparta yemeğinin üstüne Yalvaç Güllacını, Isparta Kabak Tatlısını veya İlimiz helvasını yemeden ayrılmayın.
Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
İlgili 37 soru bulundu
Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında ise; yufka ekmeği, bakla borani, banak, şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gelmektedir. Isparta, Güller Şehri olduğundan, burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumu da mutlaka denenmelidir.
Ülkemizin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü'nde ekim ayının ortalarına kadar yüzülebiliyor. Mutlaka yüzülmesi gereken muhteşem plajlara ev sahipliği yapan gölde özellikle mavi bayraklı Altınkum Plajı'na seyahatinizde yer vermeyi ihmal etmeyin.
Eğirdir Halk Plajı, ilçe merkezine en yakın olanıdır. Kumlu bir plajdır ve su oldukça sığdır. Eğirdir'e gelen ziyaretçilerden de en çok ilgi gören plajlardan biridir. Ancak, Eğirdir'in güzelliğini takdir etmenizi sağlayacak bir diğer plaj da, merkezin hemen dışındaki Altınkum Plajı'dır.
Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan.
Isparta'ya gelindiğinde; gül suyu, gül sepeti, gül mumları, gül yağı, gül lokumu ve gül reçeli gibi taze seçenekler hediyelik eşya olarak satın alınabilir.
Elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği meyve ürünleri içinde önemli yere sahiptir. Ülkemizde çok büyük bir oranla başı çeken gül üreticiliği yanında hububat, baklagiller ve endüstri bitkileri de Isparta tarımında önemli bir yer teşkil eder.
Koku Cenneti: Isparta. Dünya'da Yağ Gülü'nün (Rosa Damescana) yüzde 61'lik dilimini tek başına üreten Isparta, Lavanta ve Zambak'ta da (Iris/ Süsen) çok güçlü konumda. Türkiye'de ilk kez Zambak, endüstriyel olarak üretiliyor.
Isparta ilindeki tarım alanlarında üretilen başlıca tarım ürünleri; başta hububat (buğday, arpa, çavdar, mısır, darı, mahlut) olmak üzere, meyveler (elma, kiraz, armut, muşmula, iğde, kızılcık, vişne, şeftali, erik, ayva, kayısı, üzüm, dut, badem ve ceviz), sebzeler (enginar, sakız kabağı, bamya, fasulye, patates, ...
Türkiye ve dünyaca ünlü Isparta gülünün dışında, burada Akpınar Köyü, Barla Köyü, Davraz Kayak Merkezi, Eğirdir, Lavanta Kokulu Köy, Üzüm Pazarı ve Firdevs Bey Bedesten Kapalı Çarşısı da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Isparta ilinde ticaret, genelde tarımsal üretime dayanmaktadır. Bunların başında gül ürünleri ve halı olmak üzere meyveler, çeşitli gıda maddeleri, su ürünleri, mensucat ve giyim eşyası, mobilya ve kereste gelmektedir. Ayrıca çimento ve barit ticareti yapılan diğer ürünlerdir.
Isparta il hudutları içinde bulunan en önemli göller, Eğirdir, Kovada ve Gölcük Gölleri'dir. Ayrıca Burdur ve Beyşehir Gölleri, bir kısımda Isparta il sınırları içine girmektedir.
Değerli ve gezilip görülmesi gereken şehirler arasında yer alan Isparta ilimiz de deniz bulunmamaktadır.
Eğirdir'e gitmek isteyen ziyaretçiler, ilçeye 35 km uzaklıktaki Isparta Otobüs Terminali'ni kullanabilirler. Özel servisler, otobüsler ve taksiler ile buradan Eğirdir'e ulaşım yaklaşık 30-40 dakika arasında sürmektedir.
Eğirdir Gölü'nün kuruması, birden çok faktörün bir araya gelmesiyle ilgilidir. Bu faktörler arasında iklim değişikliği, su yönetimi politikalarındaki hatalar, sulama amaçlı kullanım ve insan faaliyetleri yer almaktadır.
Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.
Tarımsal alanların sulanması ve Isparta'nın içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü sağlayan Eğirdir gölü, göl altından çıkan yer altı kaynak suları sayesinde her zaman temiz göl olma özelliğine sahiptir.
Türkiye'nin gözbebeği Marmaris halı, bal, semt pazarları, hediyelik eşya dükkânları, butik otelleri, nefes kesen koyları, masmavi denizi, tertemiz havası, büyüleyici doğası, barlar sokağı, plajları ve tertemiz sokakları ile meşhurdur.
Tarih sayfalarında da var olan ve Türklere Anadolu'nun kapılarını açan büyük Malazgirt Zaferinin kazanıldığı yer olan Doğu Anadolu bölgesi içerisinde konumlanmış olan Muş şehrinin yiyecek olarak üzümü ve Velikanlı peyniri; hediyelik olarak ise lalesi ve kilimi oldukça meşhurdur.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri