Bir köpeğin topallaması, ağrı ve rahatsızlığın göstergesidir. Bir köpek, eklem iltihabı, kas ağrısı, ligamentte oluşan bir zarar, sırt ağrısı, tutukluk, boyun ağrısı, eklem ağrısı ya da kırık kemik yüzünden topallayabilir. Salya akıtmak, karındaki ağrının ya da mide bulantısının belirtisi olabilir.
Köpeklerde görülen bazı yaygın ağrı belirtileri arasında sızlanma, sızlanma ve ağlama yer alır. Bazıları ise iştah azalması, uyuşukluk ve davranış değişiklikleri gibi daha ince belirtiler sergileyebilir. Köpeklerin acıya tepki olarak saldırganlık veya korku sergilemesi de yaygındır.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Yemede zorluk, dışkılamada problem, gözlerde kızarıklık, öksürme gibi semptomlar veya rutin dışı davranışlar, köpeklerin bir problemi olduğu anlamına gelir. Eğer evinizdeki patili dostunuz bu problemleri yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir veterinere danışmalısınız.
Karın ağrısı sorunu olan köpekler aniden kusabilir ve mideleri bulandıkça hıçkırır gibi anormal hareketler yapabilirler. Bununla birlikte sıkça yutkunma ihtiyacı hissederler ve salyalarında artış görülür. Şiddetli karın ağrısı yaşayan köpek yeterince uyuyamayarak rahatsız olduğunu belli edebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Parasetamol, aspirin, advil zehirlenmeleri ne yazık ki çokça görülmektedir. Evcil hayvanların ve insanların vücutları farklı yaşam formları olması nedeniyle aynı ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Böbrek ve mideyi etkileyen bu ilaçlar kan dolaşımını etkileyerek, kalp sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.
Karprofen, meloksikam ve tepoksalin köpeklerde yangılı durumları düzeltmek için, iskelet kas sistemi ağrılarında ve postoperativ ağrıları kontrol altına almak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Köpeklerin üşüdüğünü anlamanın bir yolu da kulaklarını kontrol etmektir. Soğukta kalan ve üşüyen köpeklerin kulakları ve aynı zamanda karın bölgeleri soğuk olur. Üşüyen köpekler sızlanabilir, havlarken ağlar gibi ses çıkarabilir. Bazı köpeklerin sahiplerine havlayarak haber vermeye çalışması da muhtemeldir.
Köpeklerin öleceği zamanı anlamak için uyuşuk hareketler, bağırsak ve idrar hastalıkları, iştahsızlık, titreme, nefes almada güçlük, bağışıklık sisteminde çöküş, duyularda kayıp, diş sağlığında bozulma, iç çekme gibi davranışların varlığı kontrol edilmelidir.
Köpeklerin üşüttüğünü gösteren belirtiler şunlardır; Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de üşütmeye bağlı olarak burun akıntısı ve burunda tıkanıklık görülebilir. Hapşırık ve öksürük, üşüten köpeklerde sık görülen belirtilerdendir. Köpeklerde üşütmeye bağlı olarak pasiflik ve isteksizlik görülür.
Tıpkı insanlar gibi köpekler de ağrı hisseder. Ancak sabırlı yapıları nedeniyle köpekler acılarını maskeleyebilirler. Yine de ağrıya sessizce katlanmak her zaman iyi bir şey değildir. Sonuçta, fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen ağrı daha ciddi bir sağlık durumuna yol açabilir.
Düşük lifli, az yağlı ve yüksek miktarda sindirilebilen mamalar ile gaz sancısının önüne geçmek mümkün olmaktadır. Bu mamaların büyük bir çoğunluğu daha bağırsağa gelmeden emilmektedir. Köpeklerde gaz sancısı için veteriner hekimlerin önermesi halinde sindirim sistemini rahatlatıcı mama ve takviyeler de kullanılabilir.
Köpeğin midesinde sorun olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekimine danışarak çözüm bulmak en doğru yoldur. İnsanlar gibi köpeklerinde mide sorunlarında kullanılan ülser, gastrit ilaçları bulunur. Bu ilaçları köpeğinize yutturarak midesinde ağrının yaşanmaması sağlanır.
Gözlerin şaşı olması Köpekler baş ağrısı çektiğinde normalden daha sessiz hale gelirler. Hiper-reaktivite – dokunduğunuzda, özellikle de başlarına veya boynuna dokunduğunuzda, abartılı bir şekilde tepki verirler. Köpekler sinirli olur ve ürkerler.
Patili dostunuz sık sık esniyor, hızlı bir şekilde kuyruğunu sallıyor ve salya akıtıyorsa stresli olabilir. ● Nefes nefese kalma: Köpeğiniz bir yürüyüş, egzersiz, oyun sonrası nefes nefese kalabilir. Ancak fiziksel bir aktivite gerçekleştirmeden nefes nefese kalıyorsa bu durum köpeğin stresli olduğuna işarettir.
Köpeklerin insanları, ailelerinin bir parçası olarak görürler. Kedilerin, insanları büyük kedi olarak görmesine benzeyen bu durum köpekler için de geçerlidir. İnsanların onların ailesinin bir parçası olduğunu düşünmeleri sebebi ile birçok köpek daha koruyucu davranmaktadır.
Ölüme yaklaşan köpeklerin rahat etmeye çalıştıkları görülür. Normalde yattıkları yerde artık uzun süreli olarak kalamamaktadırlar. Genelde köpekler sahiplerine en yakın konumda olurlar ve onların bulundukları alanda uzanarak rahat etmeye çalışırlar.
Köpekler için ortalama yaşam süresi oldukça değişken olsa da ortalama bir rakam vermek gerekirse 10 ile 13 yıl arasında denilebilir.
Köpek zehirlenmesi semptomları arasında kusma, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, aşırı salya, titreme, kasılma, bayılma ve solunum problemleri bulunur. Şayet köpeğiniz zehirlenme belirtileri gösteriyorsa, ilk olarak veterinerinizi arayın ve durumu belirtin. Veterineriniz size doğru bilgiyle yönlendirme sağlayacaktır.
Köpeğinizin durgun davranıp davranmadığını fark etmek genellikle gayet kolaydır. Vetinfo, aşırı uyku, düşük enerji, heyecan eksikliği ve geç tepki vermenin aşırı halsiz bir köpeğin açık belirtileri olduğunu ifade etmektedir.
Köpeğiniz üşüdüğünde de titrer, sızlar veya hareketlerinde yavaşlama olursa bu davranışları üşüdükleri anlamına gelebilir. Eğer sizin köpeğinizde de bu belirtiler var ise onu en kısa zamanda sıcak bir yere götürmeniz, hatta battaniye veya köpek kıyafeti ile de vücudunu hızla ısıtmaya yardımcı olmalısınız.
Köpeklerde titremenin en yaygın sebepleri arasında anksiyete, ajitasyon, korku ve vücut ısısının kaybı yer alır. Köpekler genellikle bir dış uyarıcıya tepki olarak titremekle birlikte bir hastalık belirtisi, acı hissi veya zehirlenme de söz konusu olabilir.
Hayır, köpeğe insan ağrı kesicileri doğrudan verilmemelidir. İnsanlar için kullanılan ağrı kesicilerin köpeklerde farklı metabolik yan etkileri olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Veteriner hekim Salih Özkıran, köpekleri öldürmek için kullanılan zehrin tarım ilacı olduğunu en yaygın kullanılan ilacın ise laneit olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri