Bal türlerinin hemen hepsinde iyi şekilde ısı, ışık, nemden korunursa yıllarca tüketime uygun halde kalacağı bilinmektedir. Yani bal iyi korunursa hiçbir zaman bozulmaz.
Çünkü balın kalitesi ve yapısıyla ilgisi yoktur. Peteklerde yumurta güvesi bulunuyorsa, bu petekler buzdolabında belirli bir süre saklandığında ölürler.Bir başka çözüm ise Güvelenen kısmı kesip atıp balı tüketmeye devam ediniz.
Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız. Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız.
Bal temiz kaplarda saklanır. Balın rengini görebilmek önemli olduğundan şeffaf kaplarda saklamak balın kalitesini ve rengini uzun süre korumanıza yardımcı olacaktır. Balın kabuğunu petek üzerinde tutmaya çalışın. Balın sıvısı bu kabuk tarafından bozulmadan tutulur.
Balı uzun süre saklamak için uygun hava sıcaklığı 10 ila 20 derece arasıdır. Ayrıca balın direkt olarak güneş görmemesi de önemlidir. Sık sık sıcaklık değerinin değişmesi balın yapısının bozulmasına neden olabilir. Dolayısıyla balın saklandığı yerdeki sıcaklığın bu iki değerin dışına çıkmamasına dikkat edilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Balın tatlı olmasının nedeni, arıların peteği havalandırarak nektardaki su oranını düşürmesidir. Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur.
Petekli ballarda genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklı kurtlanma meydana gelmektedir. Uygun olmayan koşullarda saklanan petek ballar zamanla bozulmaktadır. Saklama alanı denilince herkesin aklına buzdolabı geliyor olsa da petek balınızı buzdolabında saklamamaya özen göstermelisiniz.
Gerçek petek bal glikozlu olan ballara nazaran çok daha koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Balın kendine özgü esans tarzı hafif bir kokusu bulunmaktadır. Öyle ki petek balı kesme esnasında ya da bir kap içerisindeyken bu kabın kapağı açılıp kapanırken var olan kokusu çok daha yoğun bir şekilde algılanabilmektedir.
Öncelikle petek balınızı buzdolabında saklamamalısınız. Ne çok soğuk ne de çok güneş gören yere uygundur. Serin yerler, balın saklanması için oldukça ideal bir konum olacaktır. Petek balını saklarken ağzının kapalı olmasına özen göstermelisiniz.
Doğrudan güneş ışığından uzak ve serin ortamda saklanan bal bayatlamaz. Bal zaten bozulan ve bayatlayan bir gıda değildir, sadece güneş ışığı ve yüksek ısı balın yapısını değiştirdiğinden bu iki duruma maruz kalmamış bal yıllarca tazeliğini koruyabilir.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Balı benmari usulüyle çözündürürken, besin değerlerini ve zengin özelliklerini korumak adına doğrudan ateşle temas ettirmemeye büyük özen göstermek gerekiyor.
İŞTE 2023 YENİ SEZON BAL FİYATLARI!
Geçen yıl kilosu 200 liradan satılan petek bal bu yıl 300 liradan, 250 liraya satılan süzme balın kilosu 350 lira olarak satılacak. Geçen yıl 300 lira olan karakovan balın kilo fiyatı ise 450 lira olarak belirlendi.
Arkeologlar, 4.700 ila 5.500 yıl öncesine ait antik bir mezarda ortaya çıkarılan kil kapların iç yüzeyinde bal kalıntıları buldular.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Kristalleşen balın, besin değerinde değişme olmamaktadır. Kristalleşmiş olan bal ısıtılarak ya da olduğu gibi güvenli bir biçimde tüketilebilmektedir.
Balı bir kaşıkla aldığınızda kavanozdan ayırmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz; çünkü kaşık havaya kaldıkça bal uzar ve zor ayrılır. Hakiki balın özelliği ise oldukça akışkan olmasıdır. Eğer bal kesik kesik akıyorsa sahte bal olma ihtimali yüksektir. Bu bakımdan kaşıkla balı test etmek oldukça olacaktır.
Arkeologların bozulmadan yıllar boyunca özelliğini koruyan bal kaplarını bulmaları, balın son kullanma tarihi olmadığı, ebedi raf ömrünün açık bir kanıtı olduğunu göstermektedir. Balın Son Kullanma Tarihi Yoktur? Bal, sadece depolanma amacıyla yapılan tek gıda maddesidir.
Petek balları da süzme bal gibi şekerlenirler. Fakat bu süzme ballardan daha uzun sürer. Soğukta bırakılan süzme ve petek ballar çabuk şekerlenir. Petek hücrelerinde başlayan kristalleşme zamanla ilerler ve bal ile petek bir bütün haline gelir.
mümkün değildir. Tek yöntem balın bileşiminin analiz edilmesidir. En iyi sonuç, tüm bal analizlerinin yapılıp, sonuçların konusunda deneyimli uzman ki deneyimli uzman kişiler taraf iler tarafından yorumlanmasıyla elde edilir.
Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir. Gerçek petek balı, sahte ballara göre daha koyu bir kıvama sahiptir. Gerçek balın kendine özel esans tarzında bir kokusu vardır. Balın kapağını açtığınızda dahi bu koku kendini gösterir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Saklama kabının içerisinde kaşık vb. nesneleri bırakmamalısınız, Balı kullandıktan sonra kaldırmadan önce içerisinde oluşan hava kabarcıklarını gidermeye çalışmalısınız, Çok uzun süre kullanmayacaksınız buzdolabında hatta dondurucu dahi saklayabilirsiniz.
Vücuda enerji verir ve yüksek performansı destekler. Kan akışını dengeleyerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Sindirim sisteminin işleyişini düzenler. Antioksidan özelliğiyle vücudu serbest radikallerden koruyarak hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
Peteğin rengi ne kadar kahverengi hatta kara ise arı kovana o kadar çok yavru atılmıştır ve propolis zengin olmaktadır. Adını renginden alan karakovan balı da bu sebeple değerlidir. Bu yüzden gerçek petek balı kahverengi veya daha koyu renkte olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri