Çoğunluğu okyanuslarda olmak üzere tropik sularda, Akdeniz'de ve kuzey denizlerinde sıklıkla derinlerde rastlanırlar. Tam olarak 360 farklı köpek balığı türü tespit edilmiş olmasına rağmen hakkında en az bilgiye sahip olan türü ise melek köpek balığıdır.
Yaşam Alanları Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.
En sık görülmüş oldukları bölgeler şunlardır: Atlantik okyanusu (Neufundland ile Florida arasındaki açık denizde. Brezilya'nın güneyi, Arjantin, Güney Afrika, Akdeniz, Kuzey denizi, Norveç ve İzlanda açıklarında.)
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır. Etobur olan bu köpekbalığı muhtemelen yalnızca okyanusun derinliklerinden yüzeye çıkan büyük balinalarla besleniyordu.
İlgili 23 soru bulundu
Fraser Adası, Avustralya. Queensland'ın güneydoğusunda yer alan Fraser Adası da yüzücülere köpekbalıkları ve zehirli denizanalarıyla biliniyor.
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
Uzak kuzeni Megalodon, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nda yaşamış, tek başına dev balinaları avlayarak hayatta kalmıştır.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
İnsanlar normalde köpek balıklarının ilgi alanında değil. Trajik kazalar son derece nadir. Araştırmalara göre her yıl ortalama beş kişi köpek balığı saldırısı sonucu ölüyor. Tüm dünyada bir yılda en fazla 63 saldırı meydana geliyor.
İnsanlara saldırmaz. Eti Türkiye'de pek yenmez. Ancak pek çok Avrupa ülkesinde mutfaklarda kullanılır.
Marmara'dan Akdeniz'e kadar olan derin denizlerde görülür. Bazen Karadeniz'de de rastlanır.
Şurada Paylaş! Köpek balığı görürseniz hemen ve sakince sudan çıkın. Küçük bir köpek balığını bile kışkırtmayın veya taciz etmeyin. Balıklar veya kaplumbağalar düzensiz davranmaya başlarsa suyu terk edin.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Marmara Denizi'nde avlanan balıkçıların ağlarına yaklaşık 4 metre boyunda, 1,2 ton ağırlığında köpek balığı takıldı. Avşa Adası açıklarında palamut avına çıkan balıkçılarca yakalanan "pamuk" cinsi köpek balığı, Beylikdüzü Yeşilvadi Türkiye Deniz Canlıları Balıkçı Kenan Müzesi'ne getirildi.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Hatırlatma: Balinalar memeli oldukları için balık sınıfında değildirler. Bu sebeple megalodon sularda yaşayan en büyük canlı değil ancak en büyük balıklardır.
Büyükbeyazın kıyılarımızdaki varlığı çok eskilere da- yanıyor. Bu konudaki ilk bilimsel kayıta 1881 yılında rast- lıyoruz, kayıtta İstanbul Boğazı'nda 391 cm boyunda bir büyükbeyaz köpekbalığının yakalanmış olduğu bildirili- yor. Daha sonraki kayıtlar ise 1923, 1926 ve 1937 yılların- da Marmara ve Boğazlarda tutulmuş.
Megalodon köpekbalığı milyonlarca yıl öncesine uzanan soyu tükenmiş köpek balıkları içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda en büyük köpek balığı olduğunu ifade etmek mümkündür.
Yapılan yeni bir çalışma ise, durumun böyle olmadığını bir kez daha doğruladı. Şimdiyse fosil kayıtlarına yeni bir bakış atan araştırmacılar, bu mega deniz canlısının kökünü kurutan hayvanın, günümüzdeki büyük beyaz köpekbalığından (Carcharodon carcharias) başkası olmayabileceğini öne sürüyorlar.
peki megalodon. okyanusların 90/100 beşlik kısmında yaşasaydı. ne olurdu öncelikle. megalodon'un. milyonlarca yıl önce neslinin tükenmesine sebep. olan olay yüzünden. yani açlıktan tekrar nesli tükenirdi.
Listemizin en başında tabi ki iğneli vatoz yer alıyor. Ülkemizin kıyılarında rast geldiğimiz iğneli vatoz, genelde kumlu ve sığ sularda yaşıyor. Yassı yapısı ve kuyruğundan tanıdığımız vatozların uzunluğu 5 metreye, ağırlığı ise 600 kiloya ulaşabiliyor.
Kadıoğlu, "Türkiye ısındıkça biraz daha tropiklere benzer hastalıklarda, zoonatik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Bunun başında dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde bir artış var. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor.
“Ülkemizde çok nadir de olsa provoke edilmiş köpek balığı saldırıları geçmişte yaşandı” diyen Prof. Dr. Ayas, “Kan ve mukus gibi provoke edici maddelerin bulunduğu bir ortamda kum köpek balıkları birkaç dalgıcın paletine saldırı gerçekleştirmişti. Bu vakada dalgıçlarda herhangi bir yaralanma olmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri