www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz.
Kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sayfaya giriş yapabilirsiniz. e devlet hizmetler bölümünden “Milli Savunma Bakanlığı”nı seçin. Milli Savunma Bakanlığı'nın sunduğu hizmetler arasından “Askerlik Durumu Sorgulama” başlığını seçip durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Askerlik Durum Belgenizi, Askerlik ubelerine gitmeden e-Devlet Kapısı üzerinden alabilir, barkodlu belgenizi diğer kurum ve kurulu lar ile payla abilirsiniz. adresini ziyaret edebilirsiniz.
Askerlik durum belgesi ile askerliğin yapılıp yapılmadığı ile ilgili detaylara erişmek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda barkodlu olarak alınan bu belge, resmi kurumlar tarafından da kabul görmektedir. Askerlik tarihiniz ile ilgili bilgi almak için en yakın askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekebilmektedir.
Terhis belgesi(askerlikle ilişiği sona erenler için) genellikle askerlik sürecinin tamamlanmasının ardından düşer.Ancak belgenin e-Devlet üzerinden ne zaman görüntülenebileceği, dijital hizmetlere bağlı olarak değişebilir.
İlgili 24 soru bulundu
2. Terhis belgelerinin, terhis tarihinden önce düzenlenmesi, kazanılmış hak teşkil etmez. Terhis belgesi, terhis tarihi hanesinde yazılı olan tarihten itibaren geçerlidir. 3. Terhis edilenlere veya terhis mahiyetinde izne gönderilenlere birlik komutanlığı veya kurum amirliği tarafından terhis belgesi verilir.
Askerlik süresinin, sevk (sülüs) tarihine eklenmesi ile bulunur. Örneğin kısa dönem (6 ay) hizmet yapacak bir erin sevk tarihi 30 Kasım 2023 ise terhis tarihi 30 Mayıs 2024 olacaktır. Karar aldırdıktan sonra verilen belgede bu tarih belirtilmektedir.
Sevk belgesi, e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden doğrudan alınabilir. Askerlik şubelerinden sevk belgenizi almak için T.C. kimlik kartı ile müracaat etmelisiniz.
Madde 53 – (Değişik: 11/2/2014 - 6519/4 md.) Terhis edilen yükümlüler için birlik komutanlığı veya kurum amirliğince terhis belgesi tanzim edilerek yükümlüye verilir ve kayıtlı olduğu askerlik şubesine gönderilir.
Bu cümle üzerinden de baktığımız zaman bir kişinin askerliğini bitirmesi ve askerlik kağıdına alarak memleketine dönmesi şeklinde ele almak mümkündür. TDK üzerinden terhis kelimesinin anlamı, 'askerlik görevini tamamladıktan sonra alınan kağıt ile beraber ordudan ayrılma' ifadesi üzerinden değerlendirilir.
Askerlik görevinizi yapmış olduğunuzu gösteren eğer tecil durumu varsa bu tecilin hangi tarihe kadar olduğu bilgisi yer alan belgeye askerlik durum belgesi denilmektedir.
Askerlik yeri sorgulama için vatandaşların E-Devlet sistemine giriş yapması yeterli olmaktadır. E-Devlet sisteminde yer alan Milli Savunma Bakanlığı'nın menüsündeki işlemler üzerinden tüm askerlik işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Bunun için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra arama kısmına "Öğrenci Belgesi Sorgulama" yazılır. Sonrasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak iki farklı seçenek gelmektedir. Buradan ilgili kısmı seçerek öğrenci belgesine ulaşılır.
1. Askerlik görevini bitirenleri ordudan ayırma: Hepsi boşaldı. Hem askeri terhis ettiler…
2023 yılında askerliğini bedelli olarak yapmak isteyenlerin ödeyeceği ücret ilk 6 ay için 104 bin 84 lira. 2023 yılı bedelli askerlik ücreti belli oldu.
"Yedeklik dönemi", başlığı altında muvazzaflık döneminin bitiminden askerlik çağının sonuna kadar olan süre durumu gösteriliyor. Sayfada yedeklik döneminin hangi tarihten itibaren başladığı ve hangi tarihe kadar devam ettiğiyle ilgili bilgiye erişebilecek.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
d) Temel askerlik eğitimi sonunda eğitimlerini tamamlayan ve geçici terhise hak kazanan yükümlüler için üç nüsha geçici terhis belgesi düzenlenerek, bir nüshası eğitim birliğinde kalır, bir nüshası yükümlüye, bir nüshası yükümlünün yerli askerlik şubesine gönderilir, yükümlülere ait her türlü bilgiyi ihtiva eden künye ...
b. Özel statü kapsamında olup statülerini koruyarak askerlik çağı dışına çıkanlar (49 yaşını dolduranlar) askerlikten muaftırlar. Muafiyet belgesi ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğüne müracaat edilerek alınacaktır.
Askerlik Durum Belgesi, Türkiye'de askerlik çağına gelmiş bireylerin askerlik durumlarını gösteren resmi bir belgedir. E-Devlet (Turkiye.gov.tr) üzerinden kolayca elde edilebilen bu belge, çeşitli resmi işlemlerde gerekebilmektedir.
Pandemi süreci sonrasında sülüs belgeleri internet üzerinden de alınmaktadır. Sülüs belgesi almak için ilk olarak e-Devlet şifresi ile birlikte https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir adresine giriş yapılır. Menüden "Kamu Kurumları" seçeneği tıklanır. Yer alan "Milli Savunma Bakanlığı" seçeneğine tıklanır.
Askerlik ile ilişiği yoktur bazı er ve erbaş adayları için e devlet üzerinde yazan bir bilgidir. Bu bilginin anlamı kısaca şöyledir. Yani askerlikle ilişiği bulunmamaktır yazan bireyin silahaltına alınmasına gerek yoktur demektir.
Bedelli askerlik yapmayan askerler için ise askerlik süresi 6 aydır ve bu sürenin ilk bir ayı acemi birliği, sonraki beş ayı ise uzmanlık dönemini kapsar. Normal erler, 28 günlük acemi sürelerini tamamladıktan sonra yemin etmektedirler.
ç. Disiplin kurullarınca verilen hizmetten men cezaları ve hapis cezalarının infazda geçen süreleri, d. İzinlerde yasal haklarından fazla kullandırılan yol süreleri erbaş/erlerin askerlik hizmetinden sayılmamaktadır.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri