Bu canlının gözleri çok az ışıkta görmeye duyarlı şekilde yaratılmıştır. Göz bu özelliği sayesinde düşük çözünürlükteki cisimleri insanlardan daha iyi görür ve keskin bir görüş kazanır. Değişik köpekbalığı türlerinin her birinin kendine özgü değişik göz tipleri bulunmaktadır.
İyi görmelerini geçin, aynı zamanda renk körüdürler de. Fakat işitsel ve koku alma duyuları görme duyularının aksine muazzam derecede gelişmiştir ve en düşük frekanstaki sesleri bile rahatlıkla duyabilme özelliğine sahiptirler. Köpek balıklarının vücudunun %20 ila %30'u karaciğerden oluşur.
Köpekbalıklarının cirit attığı sularda sağ kalmak artık mümkün olabilir. Araştırmacılar, köpekbalıklarının (boğa ve kaplan köpekbalıkları dahil olmak üzere) gözlerinin farklı renkleri ayırt edemediğini ve dünyayı siyah beyaz gördüğünü söylüyor.
Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın. Ölü taklidi yapmak kesinlikle işe yaramaz.
Bazı türler ortalama 400 – 500 metre öteden kan kokusunu alacak kadar hassastır, ama bu kokunun da onlara anında ulaşıp saldırma içgüdülerini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Koku almak denince akla ilk olarak köpek gelir. İnsanlara çok yakın olan bu sevimli hayvanların burunları ve kulakları çok iyi çalışır. Köpekler, üzerinde günler geçmesine rağmen geride kalan kokuları bile alabilirler. Ayı koku alma konusunda en yetenekli hayvanlardan biridir.
Onlar balinalardan farklı olarak balıktır ve okyanustaki en büyük balığı olarak kabul edilir. Bir köpekbalığı olmasına rağmen, insanlar için herhangi bir tehdit oluşturmaz. Bir balina köpekbalığı 18 metre boya ve ve 21,5 ton ağırlığa kadar ulaşabilir.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Kıkırdaklı balıkların ise yüzme kesesi yoktur. Bir diğer fark solungaçların yapısı. Köpekbalıklarının solungaçlarının çevresindeki kaslar aktif olmalarına rağmen su pompalamak için yeterince güçlü değildir. Bu nedenlerden dolayı köpekbalıkları sürekli yüzmek zorundadır.
Mavi desenli kıyafet ise, renk körü olan köpek balıklarının yüzücüyü görememesini sağlıyor.
Köpek balıkları, okyanuslarda yaşayan büyük canlılardır. Kıkırdaklı balık türleri arasında yer alan köpek balıklarının ortalama ömrü 20-30 yıl arasındadır.
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Köpek balığının avlanması yalnızca insan sağlığı için değil, deniz ekosistemi için de oldukça zararlıdır. Nesli tükenme tehlikesi olan köpek balıklarının avlanması ve satılması yasaktır.
İnsanlar normalde köpek balıklarının ilgi alanında değil. Trajik kazalar son derece nadir. Araştırmalara göre her yıl ortalama beş kişi köpek balığı saldırısı sonucu ölüyor. Tüm dünyada bir yılda en fazla 63 saldırı meydana geliyor.
Örneğin hemşire köpekbalığı gece avlanır ve gündüz deniz tabanında dinlenerek rahatlayabilir. Solungaçlarının üzerinden su çekerek nefes alırlar. Limon köpekbalıkları da ara sıra deniz tabanında dinlenmeyi sever. Beyaz uçlu resif köpekbalıkları ise üst üste yığılmış halde uyumayı tercih ederler.
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Balıkların su içinde yol alırken ulaşabilecekleri anlık hızlar türden türe değişir. Mako köpek balığı, pasifik yelken balığı, mavi kılçık balığı saatte yaklaşık 100 kilometre; orkinoz, kılıç balığı saatte yaklaşık 70 kilometre; iskarmoz, tarpon balığı saatte yaklaşık 55 kilometre hıza ulaşabilir.
Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Çok yönlü bir yırtıcıdır ve balık, deniz kaplumbağası, kuş, fok, köpek balıkları ve hatta diğer genç ve küçük yunusları yer. Bu şekilde deniz besin zincirinin en üst noktasındadır.
6. Megalodon Dünya Çapında Görülen Bir Canlıydı Megalodonların fosilleşmiş dişleri dünyanın neredeyse her yerinde bulunabiliyor olması bu canavarın yaşam alanları hakkında ipuçları veriyor. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika hatta Porto Riko'dan Japonya'ya kadar suyun sıcak ve yiyeceğin olduğu her yerde yaşadılar.
Köpek balığı nasıl ürer; köpek balığı üremesi çiftleşme sonucu iç döllenme ile meydana gelmektedir. Yavrular döl yatağında yumurtadan çıkarak gelişimlerini tamamlar ve canlı olarak doğarlar. Bazı köpek balıkları da yumurtlayarak üremektedir.
Çenelerinde 3000'e yakın kesici diş birkaç sıra halinde bulunur. ilk iki sıra ısırma ve kopartma için kullanılırken arka sıralar besini daha küçük parçalara ayırmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri