Demir, çinko ve protein açısından zengin olan kırmızı et, kansızlığa karşı her zaman baş savaşçı niteliğinde.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Uzak Durmanız Gereken Besinler
Şeker: Yüksek miktarda şeker tüketimi ile yüksek kan basıncı arasında da doğrudan bir ilişki vardır. Kafein: Aşırı kafein tüketimi kan basıncının yükselmesine yol açabilir. Alkol: Alkol arterleri daraltarak kan basıncının yükselmesine neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
Fazla su tüketimi, kandaki bazı parametrelerin çok yüksek çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kan vermeye gitmeden önce su tüketiminin 1 bardağı geçmemesi tavsiye edilir. Daha fazla su tüketimi, kan değerlerini etkileyebilir.
Yapılan çalışmalarda yoğurt tüketiminin artışıyla kan-lipid profilinin iyileştiği bildirilmiştir. Bunun yanında yoğurdun diyabet yönetimi, ishal tedavisi, kilo yönetimi, bağırsak mikroplarını azaltıcı etkileri de çalışmalarla desteklenmiştir.
Fasulye ve mercimek, lif, magnezyum ve potasyum gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan besinler açısından zengindir. Düzenli olarak fasulye ve mercimek gibi tahıldan zengin besinler tüketmek yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu gibi) Pekmez,Tahin helvası Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi) Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, yulaf.
Verilen kan ne kadar sürede yeniden üretilir? Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir. Balık ürünleri de kansızlığa iyi gelmektedir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
İşte kansızlığın tedavisi için yaygın olarak kullanılan yöntemler: Beslenme Değişiklikleri: Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda, demir açısından zengin besinler tüketmek önemlidir. Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır.
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır.
Sekonder polistemi nedenleri çoğunlukla vücudun oksijen ihtiyacının arttığı durumlardır. Kalp ve akciğer hastalıkları, uyku apne sendromu, yüksek bölgelerde yaşama ve sigara kullanımı oksijen ihtiyacını yükselterek alyuvar sayısında artışa neden olur.
Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebepleri; çay, kahve tüketiminin fazla olması, etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi ile sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesidir. Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir.
Özellikle kırmızı et, tavuk, balık iyi kaynaklardır. Süt ve süt ürünleri ile yumurta da iyi B 12 kaynakları arasındadır. Folik asit ya da folat olarak da bilinen B 9 vitamini sinir sistemi ve böbrek üstü bezleri için gereklidir ve vücutta yeni hücrelerin üretilmesine yardımcı olur.
Omega-3, sarımsak, baharatlar
Dr. Burak Uz, “İnsan sağlığı ve yaşamının devamı için düzenli beslenme şarttır. Bununla birlikte günlük hayatta sıkça tükettiğimiz bazı besin öğeleri (omega-3, sarımsak, baharatlar) trombositlerin (yani kan pulcuklarının) fonksiyonlarını bozabilir.
Hemoglobin değerleri kadınlarda en az 12,5 g/dL, en çok 16,5 g/dL, erkeklerde en az 13,5 g/dL, en çok 18 g/dL olmalıdır.
Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Ancak süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa, günde 3-4 kase tüketilmelidir.
Sindirim sağlığı: Yoğurt, probiyotikler içerir ve sindirim sistemi için yararlı bakterileri besler. Yatmadan önce yoğurt yemek, gece boyunca sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
Özellikle aç karnına yoğurt yemenin birçok farklı faydası mevcuttur. Kahvaltıdan önce günde bir kase yoğurt yemek, başta enerjinizi toparlamanıza yardımcı olur. Enerjisi tam olan bir birey, yaşam fonskiyonlarını en iyi şekilde sürdürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri