Kanin dişleri (köpek dişi veya göz dişi olarak da adlandırılır), ağzın ön bölgesinde kesici dişlerin (insizör veya keserler) her iki tarafında bulunan hafif sivri dişlerdir. İnsanlar bu dişleri diğer önemli fonksiyonların yanı sıra ısırmak ve konuşmak için kullanırlar.
Köpek dişi; ağzın ön kısmında, kesici dişlerin her iki bölümünde yer alan, göz dişi veya kanin dişi olarak adlandırılan hafif sivri dişlere verilen isimdir. Kanin dişleri köpeklerin dişlerine benzemeleri nedeniyle köpek dişi olarak adlandırılmıştır.
Çoğunlukla bütün memelilerde en büyük dişlerdir. Çoğu memelide ikisi alt çenede ve ikisi üst çenede olmak üzere dört adet köpek dişi bulunur.
Köpek dişi, ağız içinde sindirme ve yemek yeme gibi fonksiyonları yerine getirmesiyle önemli bir yere sahiptir. Bu sebepten ötürü düştüğünde yerine, ne zaman yenisinin çıkacağı da haliyle merak edilmektedir.
- Köpek dişleri ağzın köşe dişleridir. Alt ve üst çenede ikişer köpek dişimiz bulunur. Bu dişler bazen ağız içine süremezler ve dişeti altında, çene kemiği içinde gömülü kalabilirler. Üst çenede gömülü kalan köpek dişleri sıklıkla damakta konumlanırlar ve çoğu zaman süt köpek dişi ağızda kalır.
İlgili 16 soru bulundu
Neden Köpek Dişi Diye Adlandırılır? Kanin dişleri, köpek dişlerine benzedikleri için böyle adlandırılmıştır. İnsan kanin dişleri, bir köpeğin ağzındaki dişler kadar uzun, belirgin veya keskin değildir, ancak aynı konumdadırlar ve genellikle diğer dişlerden daha uzun ve daha keskindirler.
Tedavi edilmeyen köpek dişlerinin kökleri diğer dişlerin de köklerine zarar verebilir. Geç kalınan durumlarda hastalarda apse oluşumu ve çene kemiği erimesi gibi sorunlar gözlemlenmektedir. Köpek dişi tedavisi gömülü olduğu durumlarda anestezi verilerek yapılır.
Bebeklerin en zor çıkardığı dişler süt azı dişleri olarak bilinmektedir. Bu süreç 6 ay ila 3 yaşına kadar devam etmektedir. Çıkarken en çok belirtinin görüldüğü ve en ağır geçirilen dönem azı dişleridir. Bunun sebebi ise azı dişlerinin Diş etlerini aşması daha Zor olan bir konudur.
O gün bugündür hayvan sahipleri, kendi köpekleriyle yaşadığı deneyimleri anlatır durur. Ama gerçekten 'kıskanç köpek' var mıdır, hayvan bunu hissedebilir mi? Bu soruların şimdiye dek bilimsel bir cevabı yoktu. San Diego'da yapılan araştırmaya göre kanıtlandı ki, evet, köpekler de kıskanır!
ALT DİŞLER
Süt köpek dişi: 17-23 ay arasında çıkar, 9-12 yaşında düşer.
Tedavi edilmeyen gömülü köpek dişi çekimi komşu dişlerin köklerine zarar verebilmektedir. Komşu dişlerin köklerinin yetersiz beslenmesine ve diş zayıflığına neden olur. Gömülü kaldığı yerde zaman içinde kistleşme görülebilir.
Yavru köpeklerde diş değişimi 3–4 aylıktan 8 aylığa kadar devam eder. Sağlıklı bir yavru köpeğin ağzından 28 adet diş bulunmaktadır. Genelde 8 aylığı tamamlamış köpeklerin yeni diş değişimleri tamamlanmıştır. Sağlıklı yetişkin bir köpeğin ağzında 42 adet diş vardır.
Köpeğinizin dişi kırılırsa, genellikle kökün bir kısmı ağızda kalır. Pulpa odası açığa çıkarsa, dişteki sinirler de ağrıya veya hassasiyete neden olur. Bakteriler ayrıca pulpa odası boyunca hareket edebilir ve diş kökü enfeksiyonuna yol açabilir. Pulpası açığa çıkmış kırık dişler ya çekilmeli ya da tedavi edilmelidir.
Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak da adlandırılan, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20lik dişler genelde çene yapısına uyum sağlamamaları nedeniyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar.
İlk süt dişi 6ay 12 ay arasında çıkar. Her çocuğun gelişimi farklı olacağından ortalama süreler içinde süt dişleri ağızda belirdiğinde endişe edilmesine gerek olmaz. Süt dişleri 20 tanedir. Aynen kalıcı dişlerimizde olduğu gibi süt dişleri de kesici dişler, köpek dişleri, süt azıları olarak çeşitlenmektedir.
Kesici dişler besini keser, köpek dişleri besini koparır ve küçük azı ve azı dişleri besini ezer. Dişlerin kökleri maksilla (üst çene) ya da mandibula (alt çene) içerisine yerleşmiş ve diş eti ile kaplanmıştır. Dişler yoğunluğu ve sertliği farklı çeşitli dokulardan yapılmıştır.
Daha da önemlisi, köpeğiniz onu sevdiğinizi anlayabilir, bu yüzden ona bunu söylerken kendinizi aptalmış gibi hissetmenize gerek yok.
Köpekler uyurken aynı zamanda güvende hissetmek isterler. Çok sevdiği sahibinin kokusunun olduğu yatakta sizinle beraber uyumak istemesi aslında sizin yanınızda ne kadar da güvende hissettiğinin bir kanıtıdır.
Köpekler, insanlar tarafından sevilmeye bayılırlar. çünkü sevildiklerini anlarlar.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır.
Süt dişleri çocukluk döneminde 6 aylıkken ağızda yerini alır ve son süt dişinin düşmesi 11-12 yaşlarına denk gelir. İlk sürekli diş ise 6 yaşında çıkan 1. büyük azı dişidir. 6-12 yaşları arasında ağızda hem sürekli hem de süt dişleri vardır. Bu döneme karışık dişlenme dönemi denir.
Söz konusu diş kaplama olduğu zaman hastalar, porselen diş mi, zirkonyum diş mi sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Estetik görünüm sağlaması ve diş eti için faydalı olduğundan dolayı daha çok zirkonyum diş kaplamalar daha çok tercih edilmektedir.
Bölge tamamen uyuştuktan sonra ise diş çekimi işlemi gerçekleşir. Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler.
20 yaş dişleri 18-20 yaş aralığında çıkabildiği gibi geçte çıkabiliyor. Dişlerimizin hepsi aynı anda çıkmadığı gibi 20 yaş dişleri de hemen çıkmayabiliyor. Dişlerimiz de ilk olarak süt dişleri çıkar. Onların dökülmeleri olduktan sonra ön dişler ve ardından köpek dişleri çıkar, bu dişleri takiben azı dişleri çıkar.
Alt Yan Dişler: 10-12 aylıkken patlar ve 7-8 yaşta dökülür. Alt Köpek Dişleri: 16-20 aylıkken patlar ve 9-12 yaşta dökülür. Alt Küçük Azılar: 12-16 aylıkken patlar ve 9-11 yaşta dökülür. Alt Büyük Azılar: 20-30 aylıkken patlar ve 10-12 yaşta dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri