Ateş Saati, (ya da Mum Saati), petrol lambasının alevi ile çalışan saat mekanizmasında, tüketilen yağın bölmeli bir saydam kapta izlenmesi ya da kısalan mumun gölgesinin, arkadaki bir cetvel üzerindeki boyuna göre zaman belirlenen saattir.
İlk kullanım yeri ve zamanı bilinmeyen mum saati, Japonya'da 10. yüzyılın başlarına kadar kullanıldı. Bu saatlerde mum yandıkça mumun üzerindeki ya da arkasında bulunan tahta çubuktaki işaretlere bakılarak ne kadar zaman geçtiği belirleniyordu.
Ancak günümüzde kullanımı bilinen en geçerli bilgi İngiltere kralı Alfred tarafından geliştirilen mum saatidir. Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olan Müslüman mucit El Cezeri'nin 1206 yılında tasarladığı mum saati, gelişmiş en modern mum saati olarak kabul edilmektedir.
Saat, zamanı ölçmeye yarayan alettir. İki farklı zaman arasındaki farkı insanlar tarafından oluşturulan ölçüler dahilinde ölçmeyi sağlar.
Genellikle şarj edilebilir bir lityum iyon pil ile çalışırlar. Çevresel cihazlar, NFC, dijital fotoğraf makinesi, termometre, ivmeölçer, pedometre, kalp atış hızı monitörü, altimetre, barometre, pusula, GPS yön bulma cihazı, küçük hoparlör ve microSD kart içerebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Akıllı Saatler Nasıl Çalışır? Modern saatlerin her modelinde WI-FI, Bluetooth ve GPS teknolojileri bulunur. Harici veya yerleşik sensörler, verilerin saat ekranında görünmesini sağlayan bilgilerin toplanmasına olanak tanır. Akıllı saat, bir mobil uygulama kullanılarak telefonla senkronize edilir.
Ateş Saati, (ya da Mum Saati), petrol lambasının alevi ile çalışan saat mekanizmasında, tüketilen yağın bölmeli bir saydam kapta izlenmesi ya da kısalan mumun gölgesinin, arkadaki bir cetvel üzerindeki boyuna göre zaman belirlenen saattir.
Bir günün 24 saate bölünmesinin geçmişinin Antik Mısır'a dayandığı tahmin ediliyor. Ancak günümüzde onluk sayı sistemi yaygın olarak kullanılmasına rağmen, neden bir günün 24 saate bölündüğü sorusu akla gelebilir. Mısırlıların zamanı ölçmek için güneş saatlerini kullandığı biliniyor.
İlk saatler düz bir yüzeye yerleştirilen sabit bir cismin gölgesinin uzunluğunda ve yönünde, Güneş gökyüzünde hareket ettikçe ortaya çıkan değişikliklerin belirlenmesine dayanıyordu. Geçmişte güneş saatleri dışında zamanı ölçmek için su saatleri, mum saatleri, kum saatleri gibi farklı araçlar kullanıldı.
Aslında bu sorunun pek bir cevabı bulunmasada mekanik saatlerin önceki saatlerden ilham alarak kurulduğunu söyleyebiliriz. Eğer mekanik saati kuran kişi güneş saatinden ilham alarak kurduysa mesela saat tam 12 gibi bu işlemi gerçekleştirmişse.
Atomlardaki elektronlar belirli enerji seviyelerinde bulunur ve enerji soğurarak ya da enerji yayarak bu seviyeler arasında geçiş yapar. Atom saatleri, frekans standardı olarak atomlar tarafından yayılan fotonların frekanslarını kullanan saatlerdir. Bu saatler günümüzün en hassas zaman ölçme aletleridir.
Kum saati kısa zaman aralıklarını ölçme aracıdır. Bu saatler 16. yüzyıldan günümüze kadar yalnızca zamanı ölçmek için değil, belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermenin yanı sıra gemilerde tayfaların nöbet sürelerinin ya da gemilerin hızlarının belirlenmesi amacıyla da kullanılmıştır.
NEDEN 60 DAKİKA VE 60 SANİYE? 24 saati eşit olarak bölerek hayatı kolaylaştırmamıza yardımcı olan Yunan gökbilimciler, astronomik hesaplamalar için Babil'in altmışlık (60 tabanı) sistemini izlediler. Bu nedenle, kolaylık sağlamak için, bir saati 60 dakikaya ve her dakikayı 60 saniyeye böldüler.
Telefonların alarmını geçtik çalar saatlerin dahi olmadığı zamanlarda insanlar uyanabilmek için birbirinden farklı tekniklerle uyanıyorlardı. Mumun üstüne belirli yerlerden çivi saplanarak basit bir alarm düzeneği kurulabilir. Mum yanınca eriyen yerlerdeki çiviler demir tabağa düşerek uyandırma hizmeti görüyordu.
Pilli saat nasıl çalışır sorusunun cevabı mekanizmasında saklıdır. Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir. Quartz saat mekanizmasını çalıştırmak için herhangi bir kurma işlemine gerek yoktur çünkü enerjisini pilinden alır. Pili bitene kadar duraksamadan çalışır.
Bir yılın 365 gün 6 saat sürmesinin sebebi, Dünya'nın Güneş etrafında tam bir tur dönmesi için geçen sürenin 365 gün 6 saat olmasıdır. Ancak günlük hayatta kolaylık olması için 1 yıl 365 gün olarak kabul edilir.
Romalılar, gün ışığını 12 eşit saate bölerek (yıl boyunca değişen uzunluklara sahipti) geceyi dört saate ayıran 12 saatlik bir sistem kullandı. Günümüzde ingilizce konuşulan çoğu ülkenin saat kavramı 12 lik sisteme dayalıdır. 24 lük sistem kullanmazlar.
Bilinen ilk güneş saatini Mısırlılar yapmıştır.
Kadınlar arasında kol saatinin kullanılmaya başladığı dönemlerde ilk olarak sağ kollarına taktıkları bilinmekteydi. Ancak erkekler arasında sürekli olarak saatin sol kola takılması ile birlikte kadınların da artık saatlerini sol koluna taktıkları görülmektedir.
Kum saatleri içinde kum olan, altı üstü geniş, beli ince, bir sıvının ya da çok ince taneli bir katının bir delikten geçerken daima aynı zamana ihtiyaç göstereceği ilkesine dayanarak çalışan zaman ölçme aracıdır.
"Kurmalı saat"te enerji, saat kasasının yanındaki "taç" (İngilizce: crown) adlı bir topuzu çevirerek zemberekte depolanır. Ardından zemberekten gelen enerji saatin hareketi bitene kadar saati çalıştırır. Zemberekteki enerji boşalınca yayın tekrar kurulması gereklidir.
Ayrıca akıllı saatler fitness takibi, nabız ölçümü ve uyku izleme gibi sağlık ve fitness özellikleri sunar. Tüm bu özellikler akıllı saat telefona bağlanmadan kullanılır mı sorusunu gündeme getirmiştir. Bir akıllı saat, telefonla bağlantılı olmadan sadece zamanı gösteren bir aksesuardan öteye gidemez.
Akıllı saat kullanımı için ihtiyacınız olan iki önemli unsur internet erişimi olan bir cihaz ve bluetooth bağlantısıdır. Bu unsurları sağlayarak akıllı saat kurulumunuzu pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Bu durumda akla akıllı saat telefon olmadan çalışır mı sorusu da geliyor olabilir. Elbette akıllı saatlerin çalışmak için herhangi bir telefona ihtiyaçları yok çünkü akıllı saatlerin kendi içlerinde bir işletim sistemi ve pili bulunur.
Basitçe 1 gün; Dünya'nın kendi ekseni etrafında bir tur dönmesi için geçen süre olarak tanımlanır. Ancak aslında 1 gün, Güneş'in gökyüzünde aynı noktaya tekrar gelinceye kadar geçirdiği süredir. 24 saat süren de budur. (Dolayısıyla buna Güneş Günü dememiz daha doğru olurdu.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri