Köpeklerin davranışlarında sürekli olarak saklanma eğilimi, endişeli olma, uzun süren havlama ve uluma, yeri kazma, havayı koklama gibi davranışlar da depremi hissettikleri yönünde yorumlanmaktadır.
Bilimsel Araştırmalar: Köpekler ve Deprem Algısı
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Köpekler, insanlardan farklı olarak, bazı durumlarda depremleri hissedebilirler. Bu, onların daha hassas duyularına dayanır. Köpekler, depremden önce yer yüzeyindeki titreşimleri ve yer altındaki enerji değişikliklerini algılayabilen ince duyu organlarına sahiptir.
Hayvanlar depremi yalnızca saniyeler öncesinde hissedebilir
Örneğin filler ve kuşlar çok düşük frekanstaki sesleri ve sarsıntıları duyabilirken kemirgenler de insan kulağının algılayamayacağı parçalanan kayalardan çıkan yüksek frekans dalgaları duyabiliyor.
Wikelski'nin "temelde hayvanlar için küçük cep telefonları" olarak tanımladığı cihazlarla yürütülen araştırma, hayvanların depremleri potansiyel olarak insanlardan 12 saatten daha önce, herhangi bir depremden çok önce, tespit edebileceklerini öne sürdü.
İlgili 18 soru bulundu
Böylelikle deprem esnasında hayatta kalmayı başarabilirler. Özellikle kedi, köpek, kuş, at, inek gibi hayvanlar depremi önceden fark edebilirler. Genellikle huzursuzluk, agresiflik, korku gibi birtakım davranışsal değişiklikler gösterirler.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
SÜLÜNLER Japonların yaptığı bir araştırmada sülünlerin depremin ilk küçük sarsıntı dalgalarına karşı olağanüstü hassas olduklarını belirlendi. Sülünler, yeryüzündeki en küçük sismik sarsıntıları, trafik nedeniyle meydana gelen sarsıntılardan ayırt edebiliyorlar.
Araştırmalara göre hayvanlar hassas duyu organları sayesinde deprem gibi yüksek gerilimli frekansları insanlara göre daha önceden hissedebiliyorlar. Hayvanlar insanlardan daha farklı duyu 'eşiklerine' sahipler. Bizlerin duyamadığı aralıktaki sesleri duyabilir, titreşimleri hissedebilirler.
Ayrıca nedensiz baş dönmesi, kâbus, baş ağrısı, esneme, kalp rahatsızlığı, aşırı duygusallık, aniden uyanma, aşırı uyku isteği, diz ağrısı, mide problemleri, iştahsızlık, parmaklarda elektriklenme, ishal, göz seğirmesi, rahatsızlanma, düşük tansiyon ve titreme gibi belirtileri yaşayanların oranı da yüzde 34.2 oldu.
Geceleri yalnız olan köpekler daha fazla havlamaktadır. Bazı durumlarda kişileri ya da etrafını uyarmak için de köpekler bir tehlike karşısında havlamaktadır. Bu nedenle köpeklerin gece havlamalarının birçok sebebi bulunmaktadır fakat en önemli iki sebep yalnızlık ve korkudur.
Köpekler sinirlendiklerini, oyun oynamak istediklerini, yalnızlıklarının veya ihtiyaçlarının belli etmek için havlarlar. Yavru bir köpeğin eve henüz alışmamış olmasından ya da eşyaları kemirmesinden dolayı başka bir odaya hapsetmek havlamasına neden olabilir. Sürekli bağlanan köpeklerde dışarıda olsun havlarlar.
Öncü Deprem Nasıl Anlaşılır? Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Japon bilim adamlarına göre fareler, büyük depremleri önceden hissedebiliyor. Laboratuvar çalışmalarında fareleri deprem öncesinde görülen benzer elektromanyetik dalgalara tabi tutan bilim adamları, farelerin tuhaf davranmaya başladığını belirttiler.
Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez.
Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.
Uzmanların bu konuda görüş birliğine vardığı bir açıklama yok. Ancak Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumda olduğu biliniyor. Bu nedenle depremlerin gece olmasının aşırı basınca dayanamayıp kırılmasıyla meydana geldiği tahmin ediliyor.
Bir sarkaç tarafından belirlenen bir oranda mekanik bir eşapman yoluyla enerji aktaran alçalan bir ağırlıkla çalıştırılan mekanik saatler, orta derecede güçlü bir deprem tarafından kolayca durdurulabilir çünkü sarkaç destek çivisinden veya kancasından atlayabilir, ona güç veren ağırlık olabilir. kasnağından atlar, ...
Evcil Hayvanınızın Kontrolünü Kaybetmeyin
Mümkünse, evcil hayvanlarınızı deprem sırasında, bir taşıyıcıda veya sandıkta tutmanız en doğru ilk adım olacaktır. Bu konum, evcil hayvanınızı, deprem anında düşen molozlardan korur. Elinizde bir taşıma sepeti yoksa köpekleri yakınınızda tutmak için bir tasma kullanın.
Modern bilim ve teknolojimiz çerçevesinde depremleri önceden tahmin etmenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Deprem tahmini yaptığı iddia edilen kişi ve kurumlar tamamen istatistiki yalanlara ve hilelere başvurmaktadırlar. "Tahmin" ettikleri herhangi bir şey bulunmamaktadır ve sözde tahminleri tamamen işlevsizdir.
Bazı deney ve çalışmalarla kedilerin depremi önceden sezdikleri fikri araştırılmıştır. Çalışmalar kedilerin deprem öncesinde garip davranışlarda bulunduklarını göstermiştir. Deprem beklentisiyle kedilerin endişeli oldukları, korktuklarını, yönünü şaşırdıkları ve uzak yerlere kaçmaya çalıştıkları görülmüştür.
Dış Merkez (Episantr veya Merkez Üssü): Odak noktasına en yakın olan yer üzerindeki noktadır. Burası aynı zamanda depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği noktadır. Aslında bu, bir noktadan çok bir alandır.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Türkiye'deki en büyük deprem, 26-27 Aralık 1939 tarihinde, 7.9 büyüklüğünde Erzincan'da gerçekleşti. 52 saniye süren depremin ardından 32.962 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı. Oluşan deprem neticesinde 116.720 bina yıkıldı.
Yer kabuğunun kilometrelerce altında meydana gelen depremleri hissetmiyoruz ancak yüzeye yakın oluşan bir depremin etkisi yıkıcı olabiliyor. Bu noktada sanıldığının aksine; depremin esas şiddetini belirleyen büyüklüğü değil, derinliği oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri