Balkon Kapatma,pergola,kamelya,çardak yapmak yasaldır ! Yasal olmayan kısmı balkon olarak projede ve planda yer alan bir alanı odaya çevirmektir.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Anayasanın TCK Madde 184 imar kirliliğine neden olma suçu maddesi gereğince kat maliklerinin rızası olmadan yapılan teras balkon kapatma işi tamamen suç sayılmaktadır. Anayasanın 184. maddesi gereği yeni yapılan bina ve inşaatın imar izni olması zorunludur.
Teras kata ruhsat alınması eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediye tarafından, teras katın olduğu yapı belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından yapılır. Teras kata ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka resmi tapulu olması gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Belediye fen işleri, yapı kontrol ve denetim birimlerine yapılacak teras kapatma izinleri için başvurularda kapatmanın yapılacağı mülkün tapusu ve tapuda sahipliği bulunan kişinin nüfus cüzdanı veya vekaleti varsa vekaletname belgesi ile başvuru yapılması gerekmektedir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
İşte katlanır cam balkonların yasal kullanımı hakkında dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar: Yerel İzinler ve İnşaat Ruhsatları: Cam balkon eklemek veya mevcut bir balkonu katlanır cam balkonla kaplamak için genellikle yerel inşaat otoritelerinden izin ve ruhsat almanız gerekebilir.
TÜRK CEZA KANUNU AÇISINDAN BALKON KAPATMA
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma” başlıklı 184. maddesine göre ; Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
Balkonu kapatma iskana engel teşkil eder mi? Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Cam balkon yaptırmak isteyen kat maliki, eğer yönetim planı ve projede cam balkon yer almıyorsa, tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerekecektir. Aksi halde yaptırılan cam balkon hukuka aykırı olacaktır.
Yargıtay ve Danıştay, yalnızca katlanır cam balkon sistemlerine bu tür balkonlar için izin vermektedir. Hüküm içerisinde, “Portatif, sökülüp takılabilir, katlanabilir” ifadesine yer verilmiştir.
Teras kapatma işlemi binanın ve terasların dokusunu bozmaz ve bina ve müstakil evlerinizin görünümüne estetik bir görünüm kazandırır. Ayrıca yağmur yağdığı zaman zeminlerde meydana gelen aşınmaları ve zedelenmeleri önlemek için teras kapatma işlemi yapılmaktadır.
Proje hilafı şeklinde başlık atarak dahi olsa ruhsata tabi olmayan yapılar hakkında yıkım ve para cezası verilemez. Bahçe duvarı,çit, veranda,vb ruhsata tabi değildir.
Tente yapılması için de kat maliklerinin 4/5'inin yazılı rızasının bulunması veya Genel Kurul'da (GK) 4/5 oyla karar alınması gerekir. Yazılı rıza sağlansa dahi, yapılan tente vb. tesisin diğer komşulara rahatsızlık verecek şekilde olmaması şart.
İzinsiz yapılaşmada belediyenin tespiti ya da şikayet sonucunda bu cezalar uygulamaya konmaktadır. Bu sebeple önce kat maliklerinin onayının alınması ve sonra belediyeden ruhsat izninin çıkması ile söz konusu yapıya ekstra balkon çıkma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Balkon tadilatı yapmak istiyorsanız komşularınızın beşte dördünün 'yazılı rızasını' almanız gerekiyor. Bu izin noterde de düzenlenebilir. Aksi halde komşularınızdan biri 'mimari projeye aykırı' ve 'izinsiz' diye balkondaki değişikliklerin eski haline getirilmesi (yıktırılması) için mahkemeye gidebilir.
Cam balkon yapılması yasal mı? Yasalara baktığımızda cam balkon yapımıyla ilgili herhangi bir yasağın söz konusu olmadığı görülmektedir.
Bu nedenle balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmanda yaşayan kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda ise cam balkon kaçak yapı haline geliyor.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Ancak konteyner ev araziye sabitlenmiş bir yapıysa; elektrik, su, kanalizasyon gibi temel bağlantılar sağlanmışsa yapı tanımına dahil edilirler. Bu da konteyner ev için imar gerektiğine işaret eder.
Eğer tarlaya konulacak konteyner sabit konteyner olmayacaksa yani hareketli ve taşınabilir olacaksa, bu konteyner için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri