Köpek Karma Aşısı: Distemper (Gençlik hastalığı), İnfectious Canine Hepatitis, Parvovirüs (Kanlı ishal), Parainfluenza, Leptospirozis'e karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır. Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz uygulanır. Takip eden senelerde her yıl 1 doz tekrar uygulaması yapılmaktadır.
KARMA AŞI 15 dakika | 400 TL
Hastanemiz Bebek Köpeklere yapılan ilk doz karma aşıdan 21 gün sonra 2. dozun uygulanmasını, 16 haftalık yaşa geldiğinde ise 3. doz aşının yapılmasını ve sonrasında 1 yaşını geçen her yaş gurubundan köpeklere yılda 1 kez tekrarlanmasını önemle tavsiye etmektedir.
Karma aşı, köpeklerde sıklıkla görülen ölümcül bir hastalık olan gençlik hastalığına ve kanlı ishale neden olan birçok virüse karşı bağışıklık kazandırmayı amaçlar. Daha sonra coronavirüs, mantar, bordotella ve kuduz aşıları uygulanmalıdır. Köpeğinizin ilk aşı uygulamalarının tamamlanası yaklaşık 2,5 - 3 ay sürer.
Köpeklerde karma aşı ne zaman yapılır? Köpeklerde karma aşı oldukça önemli hastalıklara karşı korunma sağlar. Yavru ve yetişkin köpeğinize karma aşıyı her yıl 1 kez yaptırmanız gerekir.
Karma aşı Köpeklerde karma aşı, oldukça bulaşıcı ve öldürücü dört viral ve bir bakteriyel hastalığa karşı koruma sağlar. Yavru köpeklerde 6-8 haftalıktan büyük olanlara ilk dozu yapılmalıdır. Diğer dozlar 2-4 hafta (en ideal 21 gün) ara ile son doz 16 haftalık yaşına gelecek şekilde planlanmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Bu nedenle köpeğinizin iç dış parazit aşılarını asla geciktirmemelisiniz. Her aşı yaptırılmayan köpek hasta olacak diye bir kaide yoktur. Ancak aşı olmayan köpeklerin bağışıklık sisteminin güçsüz olma olasılığı son derece yüksektir. Bu nedenle de köpek aşısının geciktirilmemesi son derece önemli bir konudur.
Sıkça sorulan sorular. 2 aylık köpek dışarı çıkarılır mı? Köpeğinizin ikinci aşısı tamamlandıktan sonra birkaç gün bekleyerek dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Veterinerler 16 haftalık köpeklerin dışarı çıkabileceklerini belirtmektedir.
Bu dönemdeki aşı uygulamaları köpeğinize ekstra stres yüklenmesine neden olacaktır. Öestrustaki (kızgınlıkta olan) köpeklere aşı uygulanmamalı, dönemi bitinceye kadar aşıları ertelenmelidir. İster yavru, ister yetişkin olsun aşılamadan 2 gün önce ve 2 gün sonrasında yıkama yapılmamalıdır.
Köpeğimin aşıları bitmeden dışarı çıkarmam da tehlike varmı ? Evet tehlikelidir. Bir takım bulaşıcı hastalıklardan korunabilmek amacı ile aşılama tamamlanana kadar yavru köpeklerin mümkün olduğunca izole edilmeleri gerekir.
Karma Aşı: Canine Distemper Virüs (CDV), Canine Parvovirüs (CPV), Canine Adenovirüs tip1 ve tip2 (CAV), Canine Parainfluenza Virüs (CPi) etkenlerine karşı koruma sağlar.
5'li Karma Aşısı
2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay olmak üzere toplam dört doz karma aşısı uygulanmaktadır. 5'li karma aşısı; difteri, tetanoz, boğmaca, inaktif polyo (inaktif çocuk felci), hemofilüz influenza B denilen zatürre, ortakulak iltihabı ve menenjit yapabilen bir bakteriye karşı yapılan aşıdır.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
- Hastalık geçiren köpeklere, ishal, kusma, iştahsızlık gibi şikayetleri olan köpeklere aşı yapılmamalıdır. - İki aşılama arasındaki süre en az 2-3 hafta olmalı, yapılan aşılar yılda 1 kez tekrarlanmalıdır.
Petinize yapılan aşılamalardan sonra bazı hafif yan etkilerin aşılamadan hemen sonraki saatlerde ortaya çıkabilme olasılığı hiç de az değildir. Ancak bu yan etkiler iki günden fazla sürerse veya hayvanınız belirgin bir şekilde rahatsızlık gösteriyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Şayet köpeğiniz normal bir cilt ve tüy yapısına sahipse, aylık olarak bir kez yıkamak yeterli gelebilir. Fakat köpeğinizin tüyleri hızlı bir şekilde kirleniyorsa ya da kötü kokular oluşuyorsa daha sık yıkanma gerektirebilir.
Günde bir kez yürümenin yeterli olduğu bazı ırklar vardır, ancak bazıları, özellikle yüksek enerjili olanlar, her gün daha fazla yürüyüş gerektirir. Ancak genel bir kural olarak, evcil hayvanınızı günde iki kez en az 15 dakika gezdirmeniz önerilir.
Karma aşısı 3-7 yıl arasında bağışıklık sağlasa da risk altındaki hayvanlara yılda bir yapılması önerilmektedir. (13) FLV aşılamak için hayvanın negatif olduğundan emin olunmalıdır ve hayvan risk altındaysa yapılmalıdır.
Karma Aşısı
Kedi aşılarında takvimde ilk yer edinen aşı karma aşısıdır. Karma aşı feline parvos, herpesVirus ve Felin Calici gibi virüs etkenlerini bulundurmaktadır. 1 yaşından itibaren her yıl rutin olarak yapılmaktadır.
Farklı kullanım bölgeleri olsa da köpeklerde karma aşı nereye yapılır, köpeklerde karma aşı hangi bölgeye yapılır sorusunun yanıtını sırt bölgesi olacaktır. Köpeğinizin vücudunun tam ortasında, sırt bölgesine denk gelecek şekilde uygulanan bu aşı köpeğinizin geleceği için çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri