Etimoloji. Köpek sözcüğü modern Türkçeye 15. yüzyılda, muhtemelen Kıpçak Türkçesinden geçmiştir. Köpek sözcüğü Kıpçakçada kabarmak, irileşmek anlamlarına gelen "köp-" fiilinden gelir.
köpek - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe köpek “köpek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe köp “çok, kalabalık” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ak ekiyle türetilmiştir.
Köpeğin Türkçesi ittir, malum. Bilinen en eski devirden beri yerleşik olan kelime budur, daha doğrusu muhtemelen kalın sesliyle ıt'tır. Orhun yazıtlarında böyle geçer.
TDK'ye göre köpek kelimesinin anlamı ise şu şekilde geçer. - Boy ve biçim bakımından birçok cinsi olan, sadık, çok iyi koku alan, bekçilik ve avcılık gibi hünerli işler için beslenen bir memeli hayvan.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
İlgili 40 soru bulundu
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Yapım ekleri ise sonuna eklendiği kelimenin anlamını tamamen değiştirir.
Köpek sözcüğü modern Türkçeye 15. yüzyılda, muhtemelen Kıpçak Türkçesinden geçmiştir. Köpek sözcüğü Kıpçakçada kabarmak, irileşmek anlamlarına gelen "köp-" fiilinden gelir.
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.)
Cins adı olarak kullanılan Canis Latince "köpek" anlamına gelmektedir.
Tilki ile köpek aynı türdür. yani bir tilki ile köpek çiftlleşirse tilki köpek karışımı yavrular olur. Bunun örnekleri anadoluda çok vardır. tür olma şartları arasında doğada serbest olarak üreyebilme ve ürediklerinde verimli (kısır olmayan) döller verebilme de vardır. ama her arasında üreyen canlıda tür oluşturmaz.
İki yıllık bir köpek, genelde insan yaşına çevrildiğinde ortalama olarak 10-14 yaş aralığına denk gelir. Ancak bu oran, köpeğin ırkına, büyüklüğüne ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Gerçek adı "Köpek bin Muhammed"dir. Sadeddin, ona verilmiş bir lakaptır. ''Köpek'' sözcüğünün Türkçede yaygın olmamakla birlikte bir isim olarak kullanıldığı, Artuklular'da bir Türk beyinin bu adı taşıdığı ve bu adın o dönemde hakaret anlamı taşımadığı, aksine ''sadık'' manasına gelindiği bilinmektedir.
Nedir köpek çekmek? Sana aşık erkeğe hiç yüz vermemek, sallamamak, onunla ilgilenmemek, kısacası köpek gibi davranmaktır. Hoş bir davranış mı? Değil elbette ama argodaki yerini almış olan bu ifadenin hakkını veren biri varsa o Gülşen'dir, yani kısacası Gelirsen Ekim'e gelmezsen Gülşen'e kadar...
"köpek" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 24 sonuç dog i.
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
B. Varlıkların Sayılarına Göre isimler 3.Tekil isim: Aynı türden varlıkların sadece bir tanesini karşılayan isimlerdir. Örnek: Köpek, yastık, uçak, karanfil, ağaç, asker, inson... 2. Çoğul isim: Aynı türden olan birden fazla verlyğı karşılayan isimlerdir.
Köpeğe ismini öğretmek oldukça basit bir eğitimdir. Köpeğin başka şeylerle ilgilenirken ona ismiyle seslen ve sana baktığında ona ödül maması ver, o sadece gürültü yaptığın için sana dönse bile bunu yapmaya devam et. Bir süre sonra köpeğin ismini öğrenecektir.
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Adam Boyko ve meslektaşlarının yaptığı araştırmaya göre, köpeklerin kökeni Moğolistan veya Nepal yakınlarında yaşayan vahşi kurtlara dayanıyor. Kurtların zaman içinde yavaş yavaş evcilleşerek insanlarla birlikte avlanmaya başladığı belirtiliyor. Bugün dünya üzerinde en fazla türü olan hayvan, köpek.
Köpek ve it aynı anlama sahiptir. Aynı anlamda olan köpek ve it sözcükleri, herhangi bir alanda aynı anlamda kullanılabilir. Aynı anlamda olan köpek ve it, birbirlerinin eş anlamları olan sözcüklerdir.
it - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ıt “köpek” sözcüğünden evrilmiştir. Köpeğin özgün Türkçe adıdır. Köpek sözcüğü 14. yy'dan önce “iri bir tür köpek cinsi” anlamında kullanıma girmiştir.
Kökler varlık, kavram ve hareketleri hiçbir zamana, mekana, şahsa, tarza bağlamadan tek tek ve yalın olarak ifade eden dil birlikleridir. Kökler anlamları bakımından ikiye ayrılırlar. Varlık ve kavramları karşılayan köklere isim kökleri, hareketleri karşılayan köklere fiil kökleri denir.
Varlıkların dildeki karşılıkları olan kelimelerdir. Tek başlarına kullanılabilirler: ev, taş, el, su vb. Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir.
Pek çok bitkide radikuladan gelişen kök, bitkinin tüm yaşamı boyunca hakim olup bu köklere “primer kök” adı verilir. Bazı durumlarda ise primer kök kısa süre sonra işlevini yitirir ve yerine ek kökler meydana gelmeye başlar. Bu tip köklere “saçak veya ek kök” adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri