Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verileceğini açıklamıştı.
Devlet, yeni evleneceklere, para desteği sağlıyor. 2023 memur ve emeklilere yapılan zammın ardından evlilik ödeneği de yükseldi. Evlilik yardımı, çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği, annesi veya babası vefat eden, ölüm geliri ya da aylığı alan kız çocuklarına nakdi olarak veriliyor.
Evlenme yardımı, Sandık üyesi iken evlenenlere bir defaya mahsus olmak üzere yapılan yardımdır. Evlenme yardımının miktarı Sandık Yönetim Kurulunca belirlenir. Evlenenlerden her ikisinin de Sandık üyesi olması halinde, bu yardım ikisine de ayrı ayrı yapılır.
Hak sahiplerinin öncelikle dilekçeyle başvurusu gerekiyor. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmediyse dilekçeyle birlikte evlenme cüzdanının bir örneğinin kuruma verilmesi zorunluluğu var. Evlenme ödeneği hesabında ek ödemeler dikkate alınmıyor. Alınan aylığın iki yıllık tutarı kadar peşin ödeme yapılıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Evlenme yardımından nasıl yararlanabilirim? Evlenme yardımı alabilmeniz için, evlenme tarihinden önceki son bir yılda en az 120 günlük, toplamda ise en az 720 günlük sigorta priminizin yatırılmış olması gerekmektedir.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
Devlet katkısı birikim yapılan ödemeye göre değişmektedir; ancak evlilik tarihi itibarıyla ilgili hesaptaki birikimin %25'ini geçemez. 2023 yılı için aylık ödemelere ilişkin alt sınır 630,51 TL, üst sınır 6.305,22 TL'dir. Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.891,56 TL, üst sınır 18.915,74 TL'dir.
Çeyiz Parası Nedir? Halk arasında devlet evlilik yardımı ya da çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği, annesi veya babası vefat etmiş ve ölüm geliri ya da aylığı alan kız çocuklarına verilen bir nakdî yardımdır. Hak sahipleri çeyiz parasını evlilik öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak alabiliyor.
Bu yardım, evlenme hazırlığı yapan çalışanlara ihtiyaçlarını karşılaması için destek sağlar. Nakit para ya da altın gibi hediyeler verilebilir. İş yeri evlilik yardımının giyim ve barınma desteğiyle ayni olarak gerçekleştirilmesi de mümkündür.
Nasıl faydalanabilirim? Evlilik kredisinden yararlanmak isteyen müşterilerin belediyeden alınan nikâh tarihli belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir. Kredi başvuru işlemleri sadece Şubelerimiz aracılığıyla yapılabilmektedir.
Aile ve Gençlik Bankası'nın doğalgaz gelirleri dahil çeşitli kamu gelirleriyle finanse edileceği söylenmişti. Yeni evlenenlere bu banka aracılığıyla iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verileceği açıklanmıştı.
Evlenme ödeneğinin yatırılma süresi, farklılık gösterir. Başvuru yoğunluğuna bağlı olarak müracaat yapmış olan vatandaşlara süresi, 1 ay ile 3 ay arasında değişebilir. Bu sebepten ötürü da bireylerin alabilecekleri çeyiz ücretlerinin net bir tarihi sahip olunan değildir.
Ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya özgü olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıllık tutarı olarak ödenen ölüm yardımıdır.
125 bin TL evlilik desteği toplamda 72 aya yayılan bir ödeme planıyla gerçekleşecek. 48 ayda belirtilen ana para olarak ödenecek. İlk 24 ay yani iki yıl herhangi bir taksit ödemesi yapılmayacak.
Çeyiz Parası İçin Nereye Başvurulur? Evlenme ödeneği için başvuruyu ikametgahının bulunduğu il veya ilçe SGK müdürlüklerine ya da SGK hizmet merkezlerine yapabilirsin.
Aile yardımı 2 bin TL, Çocuk yardımı 500 TL. Doğum yardımı 5 bin 98 TL. Evlenme yardımı 24 bin 245 TL.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
Çeyiz parası, yetim aylığının iki yıllık tutarı olduğu için süre bitimine kadar beklemek gerekir. Evlilik parası, tek seferlik yapılan bir ödemedir. Kız çocukları eğer ilk evliliklerinde çeyiz parası alırlarsa ikinci evliliklerinde alma şansları olmaz.
150 bin TL evlilik kredisi iki yıl geri ödemesiz olarak yeni evlenecek çiftlere verilecek. Gençleri teşvik etmek ve evlenecek çiftlere kolaylık sağlamak amacıyla faizsiz kredi 48 ayda geri ödenecek. 48 ay (4 yıl) vadeli evlilik kredisi kurulacak Aile Ve Gençlik Bankası'ndan sağlanıyor olacak.
Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor.
Kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, aylık brüt maaşı, yıllık toplam brüt ikramiye, aylık brüt yemek ve ulaşım ücreti ve diğer brüt ödemeler yazılır ve buna göre kişinin alacağı evlilik tazminatı ortaya çıkarılır. Özetle son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret), çalışılan yıl ile çarpılır.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama butonuna çeyiz parası yazarak şahıs ödeme durumları başlığına girin. Şahıs ödeme durumları içerisinde farklı borçlanma ve yardım sorgulamaları da yapıldığı için yardım yapılıp yapılmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.
Çeyiz Hesabı; 27 yaşından önce ilk evliliğini yapan T.C vatandaşı ya da mavi kart sahibi müşterilerimize, en az 36 ay birikim yapmaları koşulu ile birikim tutarının %25'ine kadar devlet katkısı imkanı sağlayan birikim hesabıdır.
Kardeşlerden kesilen aylık diğer kardeşlere aktarılmaz. Eğer kardeş annesiz ve babasız kalmışsa ve tek hak sahibi ise, o zaman maaş bağlanma oranı % 25'ten % 50'ye yükseltilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri