Ülkemizde kırmızı pancar en çok Ege ve Marmara bölgesinde kısmen de Akdeniz bölgesinde üretilmektedir [3, 4]. Ülkemizde yıllara bağlı kırmızı pancar üretim miktarı Tablo 1'de gösterilmektedir.
En Çok Şeker Pancarı Üretimi Yapan İller
Şeker pancarı Ege bölgesinin İç Batı bölümünde yer alan illerden; Afyon, Uşak, Denizli, kıyı bölümünde yer alan; İzmir, Aydın şehirlerinde yetiştirilir. İç Anadolu bölgesinde yer alan; Konya, Yozgat, Eskişehir illerinde şeker pancarı üretimi vardır.
Şeker pancarı sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir. Ülkemizde genel olarak karasal iklimin hakim olduğu alanlarda ekimi yapılan şeker pancarları eylül ve ekim ayının sonlarına doğru hasat edilir.
İklim İsteği:
Pancar bitkisi yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz. Ancak yeterli nemin bulunması durumunda sıcaklıktan fazla etkilenmez. Özellikle çimlenme döneminde meydana gelen sıcaklık ve kuraklık çimlenmeyi olumsuz etkiler.
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
İlgili 41 soru bulundu
Şeker üretiminin gereksinim üzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı.
Ortam sıcaklığı: Pancar tam bir kış bitkisi olduğundan yüksek sıcaklıkları çok sevmez. Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple onu doğrudan şiddetli güneş ışığı alan alanlardan uzak tutmanızda fayda var.
Genelde kışın piyasada gördüğümüz bir kök sebzedir. Tadı hafif tatlıdır. A, B, C ve P vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerce zengindir.
Ekilişi nisan ve mayıs aylarında, hasadı ise ağustos ayında yapılan 90 ila 110 gün arasında yetişen bir üründür. Şeker pancarı gibi 45 santimetreye ekilip aynı ekipmanlar ile hasadı yapılmaktadır.
Pancar tüm yıl boyunca bulunabilmektedir. Beyaz pancar ile çeşitli yemekler yapılabilirken, kırmızı pancarın içeriğinde bulunan ve pancara canlı rengini veren güçlü bir antioksidan olan betalain sayesinde kansere karşı savaşma özelliği bulunmaktadır.
Kırmızı pancardaki betalain asidik ortamda parçalanır. Eğer mide asidi yetersizse betalain yeterince parçalanamaz ve o şekilde emilemez. Bu yüzden idrar veya dışkı rengi değişebilir.
Şeker pancarı ülkemizde Batı bölgesi, Orta Anadolu bölgesi ve doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Fakat şeker pancarı üretiminde kök veriminin en yüksek olduğu bölge batı bölgesidir. Nem ve yağışın bol olduğu yerlerde genellikle sulanmadan üretimi yapılmaktadır.
Şeker Kamışı'nın ise tek üretim yeri Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Düzce oldu. Türkiye'de sadece Düzce'de üretimi yapılan Şeker Kamışı'nın üretimi ise 2019 yılı sonu itibari ile 206 ton olarak belirlendi.
Çimlenme ortalama 12-24 gün arasında gerçekleşir. Verimli, çapalayarak havalandırılmış bahçe toprağına, 1 cm derine ektiğiniz tohumların arasına 10 cm, her sıra arasına ise 25 cm mesafe bırakınız. Nemli toprakta kolayca çimlenir ve yetişirler.
İki yıllık bir bitki olan şeker pancarı (Beta vulgaris L.) şeker üretimi amacıyla tek yıllık olarak üretilmekte ve en çok su tüketen bitkiler arasında yer almaktadır.
Kırmızı Pancarın Zararları
Fazla tüketilmesi toksik etkilere ve zararlı sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle karaciğerde problemlere neden olabilmektedir. Fakat özellikle ülser gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan ve böbreklerinde taş olan kişilerin kırmızı pancar tüketmesi kesinlikle önerilmemektedir.
Gölgede Yetişen Sebzeler
Bunları doğrudan güneş ışığı gören alanlarda yetiştirmelisiniz. Pancar, havuç ve patates gibi kök sebzeler, daha az doğrudan güneş ışığına sahip olan kısmen gölgeli alanlarda yetişebilse de, en az yarım gün tam güneşe ihtiyaç duyacaklardır.
Mart-Nisan ayı ekim- leri (yazlık ekim, yazlık pancar) sonbahar ekim- leri ise (kışlık ekim, kışlık pancar) olarak adlan- dırılmaktadır.
Hasada başlama zamanı Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasiteleri, ülkenin şeker gereksinimi ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak 10 Eylül - 10 Ekim arasında yapılır.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Eskişehir Şeker Fabrikası, üretim kapasitesi açısından kurulduğu yılda Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğine sahiptir. Fabrika, günümüzde günlük 8 bin 200 ton pancar işleme kapasitesine sahiptir.
Şeker pancarı üreticilerinin özelleştirme sonrası artan sorunlarına şimdi de kota cezası eklendi. Geçtiğimiz sezon kuraklık ve fabrika tarafından verilen tohum ile gübrenin kalitesizliğinden dolayı gerçekleşen verim düşüşü nedeniyle üretici kotayı tutturamadı.
Yasaya göre kurulan Şeker Kurumu şirketler bazında şeker kotalarını belirlemektedir. Bu yasa ile getirilen düzenlemeler hem pancar şekerini hem NBŞ üretimini kota ya bağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri