Köpek Sahiplerinin Regl Döneminde Yapması Gerekenler Kanama süreci boyunca köpeklerin de karınları ağrıyabilir ve psikolojileri bu anlam veremedikleri süreçten olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu süreçte köpeğinizin tahammülsüz ve kısmen depresif olabileceğini unutmayın.
Bazı insanlarda regl döneminin oldukça ağrılı geçmesinin yanı sıra, bazı insanlarda da hiçbir ağrı hissedilmeden regl dönemi atlatılmaktadır. Köpeklerde de bu durum tamamen aynıdır. Bazı köpekler regl döneminde oldukça ağrı çekebilirken, bazı köpeklerde herhangi bir ağrı oluşumu meydana gelmemektedir.
Köpeği sıcak veya ılık bir ortamda tutmak iyi olacaktır. Köpekte yüksek ağrı olduğu saptanırsa ağrı kesici antibiyotikler kullanılır. Ancak hangi ilacın kullanılacağı kesinlikle veterinere sorulmalıdır. Veteriner önerisi olmadan hiçbir ilaç verilmemelidir.
Köpeklerin regl dönemi, cinsel olgunluğa ulaştıklarında başlayan bir hormonal döngüdür. Bu döngü, dişi köpeklerde üreme yeteneği kazanmak için doğal olarak ortaya çıkar ve genellikle 6-12 aylıkken başlar. Regl dönemi, dişi köpeklerde yaklaşık 2-3 hafta sürer ve bu süre zarfında vajinal kanama görülebilir.
Dişi köpeklerin soylarını ilerletebilmek adına regl olmaları gerekir. Dişi köpeklerin çiftleşme hazır olduklarının göstergesi olan regl dönemi genellikle yılda 2 kez görülür. Regl dönemi köpeğin kızgınlığa girdiğinin belirtisi olup en az 21 gün boyunca sürmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Köpeğiniz regl boyunca mahzunlaşıp dinlenmek istiyorsa onun üzerine gitmeyin. Yürüyüş, mama ve oyun gibi günlük rutinlerini yerine getirmek istemiyorsa köpeğinizi zorlamayın. Ona gösterdiğiniz ilgi ve şefkati regl döneminde artırmanız daha uygun olacaktır.
Bir köpeğin topallaması, ağrı ve rahatsızlığın göstergesidir. Bir köpek, eklem iltihabı, kas ağrısı, ligamentte oluşan bir zarar, sırt ağrısı, tutukluk, boyun ağrısı, eklem ağrısı ya da kırık kemik yüzünden topallayabilir. Salya akıtmak, karındaki ağrının ya da mide bulantısının belirtisi olabilir.
Dişi köpekler genellikle 6 ay da bir olmak üzere regl dönemi geçirir. Köpeklerin regl olması çiftleşme zamanının geldiğini de gösterir. Regl döneminin gelmesiyle birlikte dişi köpekler kızgınlık dönemine de girer. Çiftleşme isteği tüm regl dönemi boyunca devam eder.
Köpeklerde bir yıl içinde görülen adet dönemi ya da estrus aşaması sabit değildir. Normal döngüde her 6 ayda bir olmasıdır. Fakat yılda 1 ile 4 kez olarak da değişkenlik gösterebilir. İnsanlarda adet dönemi belli bir yaştan sonra dursa da köpeklerde regl tüm yaşamları boyunca devam edecektir.
Dişi köpeklerin üremeye hazır oldukları anlamına gelen regl, ilk kez köpeklerin 6 ila 18 aylık oldukları dönemde gerçekleşmekle birlikte; bu dönemler genellikle bahar aylarına denk gelmektedir. 21 gün boyunca devam eden regl dönemi, her yıl iki kez tekrarlanmaktadır.
Evet, köpeklere ağrı kesici verilebilir, lakin bu konuda çok dikkatli olmak son derece önemlidir. Köpeklere insanlarda kullanılan ağrı kesicilerin direkt olarak verilmesi, ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu yüzden köpeğinize ağrı kesici vermeden önce muhakkak veteriner hekime danışmanız önerilir.
Çünkü insanların kullanımına uygun olan asetaminofen, ibuprofen ya da naproksen gibi içerikleri olan bazı ağrı kesiciler köpekler için oldukça tehlikelidir. Bu ilaçlar köpeklerde ishal, şiddetli karın ağrısı veya kan kusma gibi oldukça ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır.
Karprofen, meloksikam ve tepoksalin köpeklerde yangılı durumları düzeltmek için, iskelet kas sistemi ağrılarında ve postoperativ ağrıları kontrol altına almak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir. Normal menstüral siklus 28 günde bir (21–45 gün arası) olur, 3–7 gün sürer ve 30-40 ml. kan kaybedilir.
- Kanama azalan miktarlarda 1 hafta ila 10 gün sürebilir. - Kızgınlık sürecinde dişi köpeklerde tüy dökülmesinde artma gözlemlenebilir.
Köpek regl külodu köpeklerimizin vücuduna göre tasarlanmıştır. Köpek regl külodu ve köpek regl pedi kuyruk kısmı dışarıda kalacak şekilde giydirilir. Tüm köpek regl külotlarının kuyruk kısmı yuvarlak biçimde açıktır. Aynı zamanda köpek regl külodunu ve pedini köpeklere giydirilmesi kolaydır.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı. Bunların hepsi de köpeğin kızgınlık döneminde olduğunun işaretleridir.
Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntı saman rengine döner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür. Dişi köpekte erkeği arar, onunla oynaşır ve çiftleşmeyi artık arzu eder. Bu 3 gün içinde de çiftleşme olur.
Dişi köpeklerin regl döneminde evin içinde oturdukları yerlere leke bırakmasının önüne geçmenize yarar. Elastik ve ayarlanabilir bel yapısı sayesinde köpeğinizin vücuduna mükemmel şekilde oturur.
Ne var ki, insanlardan farklı olarak dişi köpeklerde yumurtlama bu esnada olur. Ve de yine insanların aksine, 'hamilelik' ancak regl esnasında gerçekleşen çiftleşmeyle şekillenebilir. Dişi bireyler için 'libido' yanlızca östrus dönemindeki birkaç gün için hissedilen bir duygudur.
Çoğu köpek, ilk olarak proöstrusun başlangıcından sonraki 10. ve 14. günler arasında çiftleşmeye izin verir. Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Bu yüzden köpeğinizin karın ağrısının kendiliğinden geçmesini beklemek doğru değildir. Evde yapılabilecek tek şey köpeğe bol bol su içirmek ve gereğinden fazla yemesini önlemektir. Bununla birlikte köpeğinizin karnına dokunarak şişkinlik ya da hassasiyet olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Köpekler yalayarak, sahiplerine sevgi, saygı, bağlılık ve güven mesajı gönderirler. Köpekler, yalama davranışıyla kendilerini rahatlatır ve stres seviyelerini düşürürler. Köpekler ayrıca, yalama yoluyla çevrelerini keşfederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri