Sebzeler: Ispanak, bezelye, patates, havuç, kabak, fasulye, nohut, brokoli. Tahıllar: Pirinç (esmer veya beyaz), erişte, makarna, kepekli makarna, buğday, yulaf. Ek olarak: Yumurta ve zeytinyağı.
Köpeklere ev yemeği vermek köpeklerin beslenme düzenlerini bozar ve sağlıklarını tehlikeye atar. Köpeklerin sağlıklı beslenebilmesi için diyetlerinin dışına çıkmaması gerekir. Ödül mamaları dışında köpeklere başka besinler sağlamak hem onların açgözlü bir huy edinmelerine yol açar hem de beslenme düzenlerini bozar.
Köpekler mamalarının dışında en çok hiç kuşkusuz et yemekten hoşlanırlar. Ayrıca, pirinç, muz sevdiği yiyecekler arasındadır. Köpek beslenmesinde en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri de çikolata ve şeker içerikli besinlerden kaçınılması gerektiğidir.
Hamsi, somon, sardalya, istavrit ve alabalık gibi balıkları fırında, buharda veya ızgara pişirip köpeğinize yedirebilirsiniz. Öncesinde bir veteriner hekime danışmanız gerekir. Çünkü bazı köpeklere balık dokunabilir. Köpeklere çiğ balık verilmesi ise önerilmez.
Köpek maması dışında balık, marul, ıspanak, pirinç, muz ya da et ürünleri verilebilir. Bunlar faydalı olan besinlerdir. Ancak koşul her ne olursa olsun uzak tutulması gereken yiyecekler vardır ki bunların başında çikolata, soğan ve sarımsak içeren besinler gelir. Badem ve kerevizden de uzak tutulmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Ödül gibi verebileceğiniz ve köpeklerin yine severek yediği havuç, elma, armut, karpuz, ananas ve muzu sayabiliriz. Bu meyvelerin köpekler için faydası muhakkak vardır ama her biri şeker barındırdığından fazlasının zarar olduğu unutulmamalıdır.
Köpeklere pişmiş kemik verilmesi güvenli değildir. Pişmiş kemik daha sert ve kırılgandır. Çiğ vermek gerekir. Öte yandan , çiğ kemikler de , uzun süre dışarıda bırakılırsa, Salmonella gibi gıda kaynaklı patojenler ile kontamine olabilir.
Süt, krema ve peynir
Köpekler yetişkin olduklarında, gereken enzimlerden yoksun oldukları için süt ürünlerini sindirememeye başlarlar. Bu; evcil hayvanınızın süt, krema veya peynir yemesi durumunda kusma, ishal ve mide fesadı gibi laktoz intoleransı belirtileri gösterebileceği anlamına gelir.
İster inanın, ister inanmayın; köpekler yumurta yiyebilir! Yumurtanın protein içeriği yüksektir ve birçok temel yağ asidi ile temel amino asit içerir. Pişirildiğinde veya haşlandığında lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olur. Yumurtalar, bazı köpek mamalarında da önemli bir protein kaynağıdır.
En az insan vücudu kadar sevimli dostlarımızın da karbonhidrata ihtiyacı var. Bunun için çözüm aslında o kadar basit ki. Öncelikle evde kalan makarna, pilav gibi yemekleri değerlendirebiliriz.
Köpekler, az miktarda güvenle ekmek yiyebilirler. Köpeğinizin buğday alerjisi veya mide rahatsızlığı olmadıkça, sade beyaz veya buğday ekmeği muhtemelen ona zarar vermez ancak tüm ekmekler zararsız değildir.
Köpekler meraklı ve dünyayı keşfetmeye istekli canlılar olduklarından özellikle yavruluk döneminde her şeyi yeme ve tatma eğilimi gösterebilirler. Ne yedikleri veya ağızlarına ne götürdükleri ile ilgili yüksek bir farkındalığa sahip olmadıkları için de zaman zaman garip ve hatta tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirler.
Evet, köpekler patates yiyebilir ancak yalnızca pişirildiğinde. Köpeğinizin çiğ patates yemesi iyi bir fikir değildir. Patates, köpekler için sorunlara neden olan solanin adı verilen bir madde içerir. Sebze bahçesine sahipsinz, köpeğinizin patates bitkilerinden uzak durmasını sağlamanız gerekmektedir.
2. Yiyebilir, bizimki yiyor.
Muz. Köpeklerin yiyebileceği meyveler arasında muz da yer alır. Ölçülü verildiği takdirde köpekler için hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir ikram olarak değerlendirilebilen muz içerisinde potasyum, lif, bakır ve çeşitli vitaminler bulunur. Şeker oranı fazla olduğu için dikkatli verilmesinde fayda vardır.
Genel olarak köpek dostlarımız, sağlıkları için risk teşkil etmiyor ise patates yiyebilirler. Örneğin, köpeğin patateste yer alan herhangi bir bileşene alerjisi ya da intoleransı varsa ya da köpeğinizde diyabet varsa patates, köpeğiniz için zararlı olabilir. Patates, bazı hayvanlar için sindirilemez bir besindir.
Köpeğe sarımsaklı yoğurt verilmez. Sarımsak içeren hiçbir besini köpeğinize vermemelisiniz. Bu nedenle köpeğinizle mama dışında bir besin paylaşıyorsanız öncelikle köpekler için uygun olup olmadığına bakmalısınız.
Köpek-kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3-12 ay arası günde 3-4 kez mama verilebilir.
Tavuk, yağsız et olarak kabul edilir ve protein açısından son derece zengindir. Köpek mamasında tavuk ana maddesinin kullanılması, köpeğinizin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
Köpeğin başlıca besin gereksinimlerini ve yararlanacağımız belli başlı kaynakları şöyle sıralayabiliriz: Karbonhidrat: Bisküvi, ekmek (Kepekli ve esmer ekmek tercih mısır, çavdar ve arpa ekmekleri, çeşitli tahıl lapaları, pirinç ve bulgur, makarna gibi yemek artıkları (bozulmamış olmak koşuluyla).
Şimdi, gelin biz evcil dostunuz için uygun olanları sıralayalım: Havuç, yeşil fasulye, salatalık, kabak, brokoli, bezelye ve kereviz onlara uygundur, bu gıdalar yardımı ile çeşitli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
8. Tuz. Çok fazla tuz tüketmek köpeklerde tuz zehirlenmesine veya dehidrasyona neden olabilir. Kusma, ishal, depresyon, titreme ve nöbet geçirme gibi semptomlarla ortaya çıkabilen rahatsızlıklar ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir.
Köpeklere Salam ve Sucuk Verilmesi
Bu tür işlenmiş gıdalar aşırı tüketildiğinde özellikle yavru köpeklerde kusma ve ishale neden olabilir. Ayrıca sucuk, sosis ve salamların içinde bulunan katkı maddeleri, kimyasal maddeler ve hayvansal yağlar köpeklerde kanser riskini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri