Biliyoruz ki "çiği pişmişinden daha güzel yiyecekler" listenizde hamur da bulunuyor. Ekmeğe dönüşen o güzel hamur maalesef ki köpeğinizi öldürebiliyor. Mayalanma sürecinin bir fermentasyon olması, köpeğinizin bu hamuru yediği sürece yaşayabileceği tüm mide problemleri hiç de ütopik bir durum değil.
Mamadan tasarruf etmek için evcil bir hayvana sürekli olarak ev yemeği vermekten kaçınmalısınız. Köpek yiyecekleri arasında kuzu, dana, tavuk ve balık etleri yer alır. Yoğurt gibi süt ürünlerine de hayır diyemeyen köpek dostlarınıza haşlanmış patates, makarna ve pilav gibi gıdaları da verebilirsiniz.
Simit, karbonhidrat ve glüten bakımından yüksektir, her ikisi de köpeklerde halsizliğe neden olabilir ve hızlı kilo alımına ve obeziteye yol açabilir. Buna karşılık, kilo alımı, diyabet, kalp hastalığı ve pankreatit gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Evcil hayvanınız çiğ hamur yediğinde midesinde bu besin genişlemeye devam ediyor. Bunun sonucunda da ağrı ve bağırsak yolunda tıkanıklık gibi ciddi sorunlar oluşabiliyor. Ayrıca çiğ hamurda bulunan maya, alkol zehirlenmesine yol açabilecek etanol de üretiyor.
İlgili 40 soru bulundu
Köpekler mamalarının dışında en çok hiç kuşkusuz et yemekten hoşlanırlar. Ayrıca, pirinç, muz sevdiği yiyecekler arasındadır.
İnsan gıdalarındaki baharat karışımları, sarımsak, soğan gibi bileşenler hayvanlar için ve köpekler için oldukça zararlıdır. Bu tip içeriklere sahip yemekler köpeklerde mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir, sindirim sisteminin çalışma şeklini bozabilir.
Hamur maddenin plazma hâlidir.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
Ekmek, köpekler için iyi bir protein ve besin kaynağı olmamasından dolayı ve aşırı miktarda tüketildiğinde sindirim sorunlarına sebep olabilir. Şayet köpeğinize ekmek vermek istiyorsanız, çok az porsiyonlarda ve ara sıra atıştırmalık olarak vermeniz önerilir.
Salatalıklar, köpekler için güvenli ve besleyici bir atıştırmalık olabilir. Lif ve antioksidan açısından zengin olan salatalıklar, C ve K vitaminin yanı sıra magnezyum ve potasyum gibi elektrolitler açısından zengin bir kaynaktır.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir.
Köpeklerin severek tükettiği et ürünleri tavuk eti, kuzu eti, sığır eti, hindi eti başta olmak üzere, en çok sevdikleri bitkisel ürünleri brokoli, salatalık, patates ve balkabağı olarak sıralayabiliriz. Köpekler mama tüketmelerinin dışında birçok sebze, meyve, süt ve süt ürünlerini de severek tüketmektedir.
Ufak çocuklarınız kendi makarnalarını köpeğinizle paylaşmaya karar verdiyse büyük bir panik yapmaya gerek yoktur. Ancak köpeklerin sık sık makarna tüketmesinin uzun vadede ciddi sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Köpekler sık ve büyük porsiyonlarda makarna tüketimi yaptığında kilo almaya başlarlar.
Hamuru hazırlarken ılık su ve süt kullanmanız mayanın aktifleşmesi ve hamurun güzelce mayalanmasını sağlar. El yakmayacak ılıklıkta olmasına dikkat etmelisiniz. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru çok daha kolay toparlayabilirsiniz. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar iyice yoğurmalısınız.
Unun, su ve başka nemli gıdalarla, içerisine hava basılarak oluşturulmuş haline hamur denir. Hamurun tarihçesini öğrenmek için bakmamız gereken şey aslında ekmeğin tarihçesidir. Ekmek, dolayısıyla hamur bundan 8 bin yıl öncesine kadar uzanır.
Un, su, bazen de yumurta ve tuzla hazırlanan katı hamur: 1 kg unun yarısı kadar sıvı (2 yumurta ve 400 gram su veya 1 yumurta 450 gram su) katılıp hazırlanan hamur.
Hamur işlerinin zararları
Büyük ölçüde şekerli besin ve rafine karbonhidrat içeren bisküvi, kek, hamur işi gibi yiyecekler tüylenmeyi arttırabiliyor. Yüksek glisemik endeksleri sebebiyle bu besinler çabuk enerji salınımına ve sonrasında insülin direncine neden olabiliyor. İnsülin, kan şekerini düzenleyen bir hormondur.
Hamur işi ve Poğaça
Poğaça gibi ürünlerin içerisindeki tuz oranı yüksektir. Bu nedenle vücudumuza girdiklerinde şekerle aynı etkiyi yaratırlar. Yani tuz vücuda ne kadar girerse kan şekeri de o kadar yükselecektir. Bu durum da daha çok acıkmanıza ve daha çok yemek yemenize neden olacaktır.
Düşünceyi toparlayamama ve odaklanma sorunları, kaygılı ve mutsuz olma, haz alamama ve hamur işi ile tatlı yeme isteğinin sürekli artışı da önemli depresyon belirtileri arasında. Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Tatlı ve hamur iş isteği depresyon belirtisi olabilir.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Örneğin pirinç, havuç, muz, et ürünleri, balık, marul ve ıspanak köpeğinize zorda kaldığınızda verebileceğiniz besinlerdir. Tüm bunlara rağmen köpeğiniz için uygun olan kuru köpek maması en faydalı ve ilk tercih edilmesi gereken seçenektir.
Şayet köpeğinize yumurta vermek istiyorsanız, pişmiş yumurtaların daha güvenli olduğunu bilmelisiniz. Çiğ yumurta köpeğiniz için zararlı olmasa da, haşlanmış yumurta köpekler için çok daha güvenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri