Beslenme, mevsim, dış ortamdaki parazit yoğunluğuna göre Hekim tavsiyesi ile 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Yavru Köpeklerde 21 gün ara ile en az 2 Doz uygulama yapılmalıdır. Yetişkin Köpeklerde yıllık 1 Doz olarak tekrarlanmalıdır.
Aşılama programı, veteriner hekiminiz tarafından belirlenecektir. Genellikle köpeklerde karma aşısı (DHPP), kuduz aşısı ve gerektiğinde diğer spesifik aşılar yapılır. Kedilerde ise karma aşısı (FVRCP), kuduz aşısı ve gerektiğinde diğer aşılar uygulanır.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
KARMA AŞI 15 dakika | 400 TL
Hastanemiz Bebek Köpeklere yapılan ilk doz karma aşıdan 21 gün sonra 2. dozun uygulanmasını, 16 haftalık yaşa geldiğinde ise 3. doz aşının yapılmasını ve sonrasında 1 yaşını geçen her yaş gurubundan köpeklere yılda 1 kez tekrarlanmasını önemle tavsiye etmektedir.
Her aşı yaptırılmayan köpek hasta olacak diye bir kaide yoktur. Ancak aşı olmayan köpeklerin bağışıklık sisteminin güçsüz olma olasılığı son derece yüksektir. Bu nedenle de köpek aşısının geciktirilmemesi son derece önemli bir konudur.
İlgili 16 soru bulundu
Köpeklerde Kuduz
Her yıl yapılması gerekir. Kanunen tek zorunlu köpek aşısı kuduz aşısıdır. Üst solunum yollarında oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Hastalık çok bulaşıcıdır ve hafif belirtilerden ileri derecede zatürre ve ölüme kadar gidebilen komplikasyonlara neden olabilir. Aşılama hastalığa karşı %100 etkin bir koruma sağlayamamakla beraber hastalığın hafif atlatılmasında ve ciddi boyutlara ulaşmasına engel olacaktır.
Köpeklerde parazit belirtileri olarak bu belirtileri ciddiye almaz ve iç dış parazit aşısı yaptırmazsanız hayvanınızın sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girecektir. Özellikle iç parazitler kısa süre içerisinde çoğalarak hayvanın çeşitli hastalıklara yakalanmasına yol açacaktır.
Köpeklerde karma aşı, oldukça bulaşıcı ve öldürücü dört viral ve bir bakteriyel hastalığa karşı koruma sağlar. Yavru köpeklerde 6-8 haftalıktan büyük olanlara ilk dozu yapılmalıdır. Diğer dozlar 2-4 hafta (en ideal 21 gün) ara ile son doz 16 haftalık yaşına gelecek şekilde planlanmalıdır.
Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
Aşıları Bitmeden Köpek Yıkanır Mı? Aşıları tamamlanmayan köpekler yıkanmamalıdır. Tüm aşılarını olduktan sonra köpek dostunuza banyo keyfini öğretmeye başlayabilirsiniz.
Karma aşısı 3-7 yıl arasında bağışıklık sağlasa da risk altındaki hayvanlara yılda bir yapılması önerilmektedir. (13) FLV aşılamak için hayvanın negatif olduğundan emin olunmalıdır ve hayvan risk altındaysa yapılmalıdır.
Evcil hayvanlara çip taktırmak ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen evcil hayvan sahipleri “Evcil hayvanlara çip nerede takılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Evcil hayvanlara çip yasası gereği tüm 31.12.2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelincikler çip taktırılması gerekmektedir.
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Köpek İç Parazit İlaç Uygulaması (Oral): 150TL (kiloya göre artış gösterebilmektedir.) Köpek İç Parazit İlaç Uygulaması (Enjektabl): 250 TL (kiloya göre artış gösterebilmektedir.)
Çoğu durumda yavru köpekler için aşılama programı genellikle altı ila sekiz haftalık iken başlar. Büyük olasılıkla köpek gençlik hastalığına karşı aşı yedinci ila dokuzuncu haftada yapılacak, 11. - 13. haftada tekrar aşısı yapılacaktır.
En yaygın görülen belirtilerin arasında ishal, kusma, kilo kaybı, anemi, göbekli görünüm, öksürme ve kaşınma yer alır. Köpeklerde bağırsak kurdu türleri sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyerek ishal, kusma ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olur.
Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Her sene yaptırılması gereken kuduz aşısı köpekler için hayati bir önem taşıyan ve köpek sahiplerinin atlamaması gereken bir uygulamadır. Bu nedenle kuduz hastalığı ve bu hastalığa yakalanmamak için yaptırılan kuduz aşısı hakkında bilgi sahibi olmak elzem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri