Erken müdahale edilmediğinde yazık ki ölümle sonuçlanabilen bir hastalığa karşı dikkatli olmak gerekiyor. Bir parça pişmiş ciğer köpekler için iyi olabilir ancak aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
Sakatat olarak bilinen karaciğer, akciğer, mide, böbrekler, bağırsaklar gibi hayvanın iç organlarını yedirmek zararlıdır. Özellikle akciğer tüberküloz (verem) hastalığını taşıyabilir ve besin değeri olarak oldukça düşüktür.
Köpeklerin yiyebilecekleri sakatat yemekleri arasında, dalak, beyin, dil ve karaciğer gibi çeşitler yer almaktadır. Uygun şekilde pişirilmeli ve ölçülü olarak patili dostlarımıza verilmelidir. Haşlanmalı, susuz ve baharatsız bir şekilde mama kabına koyulmalıdır.
Köpek yiyecekleri arasında kuzu, dana, tavuk ve balık etleri yer alır.
Köpeklerin beslenmesi için çiğ tavuk tercih edildiğinde çiğ ette bulunması muhtemel salmonella bakterileri köpeklerin mama kabı dahil olmak üzere çeşitli eşyalara bulaşabilir. Köpeklerin tükettiği çiğ ette bakteri yoğunluğu fazlaysa enfeksiyon ihtimali gündeme gelir.
İlgili 44 soru bulundu
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
Örneğin pirinç, havuç, muz, et ürünleri, balık, marul ve ıspanak köpeğinize zorda kaldığınızda verebileceğiniz besinlerdir. Tüm bunlara rağmen köpeğiniz için uygun olan kuru köpek maması en faydalı ve ilk tercih edilmesi gereken seçenektir.
Köpekler mamalarının dışında en çok hiç kuşkusuz et yemekten hoşlanırlar. Ayrıca, pirinç, muz sevdiği yiyecekler arasındadır.
Şayet köpeğinize yumurta vermek istiyorsanız, pişmiş yumurtaların daha güvenli olduğunu bilmelisiniz. Çiğ yumurta köpeğiniz için zararlı olmasa da, haşlanmış yumurta köpekler için çok daha güvenlidir.
Ciğer, A vitamini ile yüklüdür, bu nedenle de hayvanlar açısından zehirleyici özelliğe sahiptir. A vitamini yüklemesi kemik yapısının bozulmasına, anoreksiaya ve nadir de olsa ölümlere neden olabilir.
İster yavru köpeğiniz hasta olsun, ister sadece köpeğinizi beslemek için sağlıklı bir yiyecek arıyor olun, haşlanmış tavuk en iyi seçenektir. Aslında haşlanmış tavuk, köpeğinizin diyetinin gerektirdiği protein, vitamin ve minerallerle doludur ve hassas veya midesi bozuk köpeklere yedirilebilecek kadar yumuşaktır.
Köpek-kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3-12 ay arası günde 3-4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 1 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Kemik iliğindeki besleyici maddeler köpeklerin sağlığı için oldukça önemlidir ve köpeklerin dişlerinin temiz kalmasını sağlar. Ancak köpeklerin belirli boyutlardaki kemiklerden uzak durması gerekmektedir. Özellikle de pişmiş kemiklerden. Bu nedenle "Köpeklere kemik verilir mi?" sorusunun cevabı hayır olmalıdır.
Derisiz, baharatsız, doğru pişirilmiş beyaz hindi eti, az miktarda tüketildiğinde aslında köpekler için zararsızdır. Sade olduğu ve katkı maddesi içermediği sürece hindi kıyması da köpekler için gayet sağlıklıdır. Köpeklere hindi eti vermedeki sorun, etin kendisinde değildir.
Nohut: Nohut, köpekler için doğru bir fasulye seçeneğidir. Sağlıklı bir protein kaynağı olan nohut aynı zamanda demir, lif ve B vitaminleri içermektedir. Nohutu köpeğinize haşlanmış ya da pişmiş halde vermeniz önerilir.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Köpeklerin çoğu çene altı, karın, göğüs ve kuyruğun son kısmından okşanmayı severler.
Küçük parçalar halinde peynir verilmesinde bir sakınca yoktur fakat yalnızca arada bir vermek gerekir. Nadiren de olsa, bazı köpekler süt ürünlerine karşı isteksiz ve hassas olabilirler, eğer köpeğiniz süt ürünleri içeren yiyecekler yedikten sonra ishal ya da hasta oluyorsa, elbette ki bunlardan kaçınılmalıdır.
Salatalıklar, köpekler için güvenli ve besleyici bir atıştırmalık olabilir. Lif ve antioksidan açısından zengin olan salatalıklar, C ve K vitaminin yanı sıra magnezyum ve potasyum gibi elektrolitler açısından zengin bir kaynaktır.
Köpekler pirinç pilavı yiyebilirler ancak onların tüketecekleri pilavın yağsız ve tuzsuz olması gerekir. Pilav sosla tatlandırılmamalı, pilava eklenecek başka besinler varsa köpeklerin tüketimine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Evet, köpekler yoğurt yiyebilir. Yoğurt peynir, süt ve süt ürünleri köpeklerin vazgeçilmezlerinden biridir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan süt ve süt ürünleri köpekler için oldukça sağlıklıdır. Bu ürünleri fazla olmamak şartıyla köpeğinize yedirebilirsiniz.
İnsan gıdalarındaki baharat karışımları, sarımsak, soğan gibi bileşenler hayvanlar için ve köpekler için oldukça zararlıdır. Bu tip içeriklere sahip yemekler köpeklerde mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir, sindirim sisteminin çalışma şeklini bozabilir.
Köpeğe çikolata, sarımsak, soğan, tuz, şeker, kahve ve çay gibi bazı besinler verilmez. Köpeklerin tüketmemeleri gereken besinler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Ayrıca verilebilecek besinlerin uygun şekilde hazırlanması ve doğru miktarda olması da önemlidir.
SAĞLIKLI KÖPEKTE TEHDİT YOK
Köpek salyası zararlı bakteri yükü, beslenme, bakım ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilse de insan salyasının bakteri yüküne göre çok daha düşüktür. Sağlıklı ve bakımlı bir köpeğin insanı yalaması bu sebeple bu bakımdan sağlık açısından hiçbir tehlike içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri