Sıfır araç alma kısmının ilk adımı Yeni Araç Kayıt işlemlerini yapmaktır. Bu adım noter huzurunda gerçekleştirilmekte ve işlem için belli başlı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Araç alım satımında noter işlemleri oldukça önemlidir. Arabayı üzerinize alabilmeniz için gerekli işlemler, noter vasıtasıyla gerçekleşir. Bunun için aracı satan kişi ve alıcı beraber notere gitmelidir. Araç alım satımında noter işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bazı evraklar gerekir.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
İlgili 25 soru bulundu
Ticaret Bakanlığı'nca, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlaması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı.
Tıpkı ikinci el araç alım satımda olduğu gibi sıfır araç ticareti öncesinde de ekspertiz yapılması önerilir. Araçların durumu hakkında fikir almak, bayiden almadan önce herhangi bir kusuru var ise farkında olmak için oldukça önemlidir. Genellikle bayiler tarafından da bu hizmet verilmektedir.
Genellikle yeni bir bebek dünyaya gelince, büyük bir kaza atlatınca, ev veya bir araç alınınca gibi durumlarda şükür kurbanı kesilmektedir. Bu durumda maddeler bir araç olarak görülür. Asıl amaç Allah'a hamd etmektir. Yaşanılan durumun bereketinin artması için kurban kesilir.
Araç ruhsatı yakın zamana kadar emniyet genel müdürlüklerindeki trafik şubelerinden alınıyordu. Fakat bir süre önce bu işlem noterlere taşındı. Bu sayede satış işlemleri tamamlandığı gibi gerekli evrakları sunarak ruhsat başvurusunda da bulunabiliyorsunuz.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Alıcı 15 gün içerisinde bu belge ve Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi ile birlikte Trafik Tescil Şubesi'ne giderek araç ruhsatı çıkartabilir. 15 gün içinde teslim alınmayan Tescil Belgesi alıcının ikametgah adresine posta aracılığı ile gönderilmektedir.
Plaka Alma İşlemleri
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
1 Ocak 2023 itibarıyla Noter 2. el araç satış ücreti 420 TL'den 932,65 TL'ye yükselmiş. Sıfır araç tescil ücreti ise 714,68 TL olmuş...
Sıfır araç kasko ve trafik sigortası primleri
Meydana gelen bir kazada zararın önlenmesi veya azaltılması amacıyla, sigorta ettirenin yapacağı makul ve zorunlu masraflar sigortacı tarafından karşılanır. Bu sigorta işletenin (sigorta ettirenin) haksız taleplere karşı savunmasını da temin eder.”
Aracınızın ruhsatını almak için randevu almanıza gerek yoktur. Çoğunlukla herhangi bir sorun yoksa aynı gün noterden ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Güncel olarak 2022 yılı için ruhsat alımı ücreti; noter bedeli, noter ehliyet yenileme evrak bedeli ve belge baskı bedelinin tümünün toplamı olan 250 TL'dir.
Araç tescil işlemi için araç sahibi veya kanuni temsilcisinin bizzat ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaatı zorunludur. Fatura tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tescil işlemi yapılmadığı takdirde Karayolları Trafik Kanunu'nun 20/1-a maddesi gereğince cezai işlem uygulanmaktadır. İbraz edilmesi zorunludur.
Bir araba alınca, temel atılırken veya hasta iyi olunca, Allah için hayvan kesmeyi adayıp, etini fakirlere sadaka vermek caizdir. Bir kimse, kestiği hayvanı Allah için kesiyorsa, ister arabanın tekerleği yanında, ister arabanın üstünde kessin mahzuru olmaz.
Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak. Satılmaları durumunda para cezası uygulanacak. İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlar da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilecek.
Arabaya - araca binerken okunacak dua / Birfetva | Nureddin Yıldız - YouTube. #NureddinYıldız #araba #dua #binek #araç Arapça okunuşu: سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَٰذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَإِنَّا إِلَىٰ رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ Türkçe okunuşu:"Subhanellezî sehhara lenâ hâzâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn.
Ekspertiz işlemleri, aracı satın almaya niyetlenen kişinin talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Araç plaka değiştirme ücreti 2023 yılı henüz net değilken 2022 itibari ile 475 TL olarak belirlenmiştir.
0 - 400.000 TL arası araçların fiyatının en az %30'u kadar peşinat gereklidir. 400.000 - 800.000 TL arası araçların fiyatının en az %50'si kadar peşinat gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri