Köpeklerin dış kulak kanallarında ayrıca çok sayıda bez bulunur. Bubezler doğal kulak kiri üretir. Mikroorganizmalar bu materyalde doğal olarak yaşar ve kulaklar sağlıklı olsa bile kulaklara hafif maya gibi bir koku verir.
Köpeklerde kulak enfeksiyonuna yol açan birçok bakterinin ve mantarın olduğu da bilinmektedir. Köpeklerin kulaklarında hafif bir koku varsa muhtemelen temizlendiğinde ortadan kalkacaktır. Ancak koku çok yoğunsa ve kokladığınızda tahammül sınırlarınızı zorluyorsa veteriner hekimlerinizle bağlantıya geçmelisiniz.
Köpeklerde görülen alerjiler, akarlar, fazla kulak mumu üretimi, aşırı banyo ve yüzme sonucu köpeğinizin kulağında enfeksiyonlar oluşabilir. Köpeğinizin kulak iltihabına yakalandığının diğer belirtileri arasında da; kötü koku, ağrı, sıcak kulaklar, köpeğinizin başını sallama bulguları yer alır.
İltihabın oluşması durumunda veteriner hekimler genellikle köpeklerde kulak iltihabı için antibiyotik solüsyon ile kulakları temizlemektedir. Ayrıca evde kullanım için köpek kulak iltihabı ilacı da kullanılabilir. İltihap genellikle tedavi başladıktan 1 - 2 hafta sonra iyileşir.
Kulak kepçesini kaldırın ve kulak kanalını dikkatli bir şekilde temizleme solüsyonu ile doldurun. Kulak kepçesini uzakta tutarak parmaklarınızla kulağın alt kısmına 20 saniye kadar nazikçe masaj yapın. Kulağı serbest bırakın ve eğer istiyorsa köpeğinizin kafasını silkelemesine izin verin.
İlgili 27 soru bulundu
Parmağınızla yavaşça kulak kanalı ve kepçeyi aynı zamanda da ıslak mendil, makyaj temizleme pamuğu ya da dokunmamış kompresyon pedleri kullanarak da kıvrımlar arasını temizleyiniz. Akustik meatus uzun olduğundan kulak zarına zarar vermekten korkmayınız.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Kulak kanalında doğal olarak bulunan mantarlar, banyo veya yüzme sonrasında nemli kalan kulakta çoğalarak enfeksiyona neden olur. Tek taraflı veya çift taraflı şekillenebilir. Sarkık kulaklı köpeklerde kanalda yeterli havalanmanın olmaması da hastalığın gelişimine etki eden önemli bir faktördür.
Hastalık köpeklerde ateş, hematüri, sarılık, karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açar. İnsanlar ise enfekte köpek idrarına, enfekte dokulara veya indirekt olarak enfekte toprak ya da suya temasla hastalığa yakalanabilirler.
Köpeklerde kulak uyuzu hastalığı genelde insanlara bulaşmaz fakat köpeğiniz oldukça rahatsız eder. Kulak yüzüne yakalanan köpeğinizin kulağının içinde kahverengi benek benek noktalar görülür. Bu kahverengi noktalar köpeğinizin kulağında kaşıntıya sebep olur.
Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır.
Köpeğin kulağında kaşıntı ya da rahatsızlık hissi olması durumunda da köpekler içgüdüsel olarak kulaklarını sallarlar. Köpeğin kulağınabirkaç tane çimen parçası ya da küçük bir böcek olduğunda kafa sallamak genellikle işe yaramaktadır.
Kuru kulak kirinin aksine ıslak kulak kiri koku yapar. Bu madde ölü deri ve sebumdan oluşur . Bu maddeyi dış kulak yolundaki bu işler için özelleşmiş ter bezleri tarafından salgılanmaktadır ve yağlı bir maddedir.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
Kulak arkası kokusu nasıl giderilir ve kulak arkası kokusu tedavi edilir mi sorularının cevaplarına bakalım: Kulak arkasında terden oluşan kokuyu önlemek için duştan sonra kulak arkasına pudra sürmek gün içerisinde terlemenin önüne geçecektir.
Köpeklerde Mantar Hastalığının Belirtileri
Tüy dökülmesinin haricinde kaşıntı, kızarıklık da köpeklerde mantar hastalığının belirtilerindendir. Kıllarda görülen kırılmalar, kepeklenmeler de mantar hastalığının belirtileri arasında yer alır. Tedavisi başlanmayan hastalıklarda avuç içi kadar lezyonlar görülebilir.
Köpeklerin cildini, tüylerini ve pençelerini etkileyebilmektedir. En yaygın görülen belirtileri arasında tüy dökülmesi, cildin kabuklaşması ve pençelerde kırılma meydana gelmesi yer alır. Haleli mantarın çok çabuk bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir çünkü oldukça bulaşıcıdır.
Sirkeyi içme suyuna koyabilirsiniz. Ayrıca bir plastik sprey alıp içine %50 su, %50 elma sirkesi koyup tüylerinin aralarına hergün püskürtün. Ya da bu karışımla bir süngeri ıslatıp köpeğinizi silin. Bu köpeğinizin derisinin PH dengesini koruyacak, parazitleri belli bir ölçüde önleyecek, tüylerine parlaklık verecektir.
Orta kulak iltihabının belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelir ve çoğu enfeksiyon herhangi bir tedavi olmaksızın bir ila iki hafta içinde kendiliğinden geçer.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Seröz otitis media'da da yine önce ilaç tedavisi uygulanır.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Evde yapılan kulak temizleme işlemi, kulak kepçesinde bulunan kıvrımların temizlenmesinden öteye geçmemelidir. Kulak kepçesinin temizliği için kulak çubuğu, pamuk ya da yumuşak bez kullanılabilir. Ancak bu temizlik malzemelerinin hiçbiri kulak deliğine sokulmamalıdır.
Gliserin damla ne işe yarar? Kulak enfeksiyonlarına bağlı ağrı, şişlik ve basıncı hafifletmek yanı sıra kulak kirini yumuşatarak dışarı atılımını kolaylaştırmayı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri