İlk bakışta köpeklere özgü çok olağan bir durum olarak algılanmasına rağmen aslında bunun arkasında özel bir neden yatmaktadır. Normal olarak köpeklerde diğer bir çok hayvandan farklı olarak derilerinde ter bezlerinin bulunmaması sebebiyle serinleyebilmek amacıyla dillerini dışarı çıkarmaktadırlar.
Sıcak havalarda, yoğun hareket sonrasında ağızlarını açtıkları, hızlı nefes aldıkları görülmektedir. Bu her köpekte görüldüğü için olağan bir durum olarak karşılansa da aslında bunun bir nedeni bulunmaktadır. Bunun nedeni ise yeteri kadar ter bezine sahip olmamalarıdır.
"Köpekler neden hızlı nefes alıp verir?" hakkında köpek sahipleri sıklıkla endişe duymaz. Bunun temel nedeni köpeklerde bu davranışın oldukça tipik olması ve genellikle herhangi bir soruna işaret etmemesidir.
Veterinerinize görünün. Bir köpek çok fazla ve çok hızlı nefes alıyorsa, solunum yolu hastalığından muzdarip olabilir. Astım veya başka bir solunum yolu hastalığı türü gibi köpeklerde hızlı nefes almanın farklı nedenleri vardır. Hızlı nefes alma, köpeklerde solunum yolu hastalığının bir işareti olabilir.
Çoğu köpek, sevgisini oldukça bariz şekillerde gösterir. Kuyruklarını sallarlar ve kapıdan her girdiğinizde sizi öpücük yağmuruna tutarlar. Ancak bazı yavrular düpedüz garip davranışlar sergileyebilir. Sahiplerine olan sevgilerini eşyalarını çalarak ya da onları sokakta peşlerinden koşturarak gösterirler!
İlgili 24 soru bulundu
Köpekler mutlu olduğunda gülümser, kuyruk sallar, pozitif olur, oyun oynamak ister, sevgi gösterisi yapar, sahibinden ödül almak için heveslenir, doğru beslenir ve düzenli uyurlar.
Sıcaktan Bunalma Ve Sıcak Çarpması
Bunun yerine, bu işlemi açık ağızla hızlı şekilde nefes alıp vererek yapar. Fakat bazen hızlı nefes alıp vermek sıcaktan bunalmayı önlemeye yeterli olmaz. Köpeklerde sıcaktan bunalma vücut ısısı normal sıcaklığın üstüne çıktığında ortaya çıkabilir.
Hızlı solunum yapmak, köpeğinizin vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olduğu, onu soğuttuğu ve dil, ağız ve üst solunum yollarından su ve ısının buharlaşmasını sağladığı için fizyolojik bir durum da olabilir.
Köpeklerde de insanlar gibi stres altındayken fiziksel hastalık durumlarındaki semptomlar görülebilir. Titreme, kusma, ishal, sürekli uyku hali, halsizlik ve aşırı şekilde tüy dökme köpeğinizin hiçbir fiziksel rahatsızlığı olmadığı halde yoğun stres hissettiği anlamına gelebilir.
Köpekler rüya görürler. Hatta kimi zaman bu rüyalar birer kabustur. Fakat köpeğinizi rüya görürken uyandırmamanız gereklidir. Çünkü köpeklerde rüya görmek istirahat etmenin bir parçasıdır.
SAĞLIKLI KÖPEKTE TEHDİT YOK
Köpek salyası zararlı bakteri yükü, beslenme, bakım ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilse de insan salyasının bakteri yüküne göre çok daha düşüktür. Sağlıklı ve bakımlı bir köpeğin insanı yalaması bu sebeple bu bakımdan sağlık açısından hiçbir tehlike içermez.
Tam kan sayımı, kan gaz ölçümü, x-ray, EKG, Echo gibi çeşitli teşhis yöntemlerine başvurularak teşhis edilebilen miyokardit belirtileri arasında ateş, iştah azalması, eklemlerde şişme, eklem ağrısı, aritmi, nefes almada zorluk, halsizlik ve kalp hırıltısı yer alır.
Bu pozisyon, onun kendini çok rahat hissettiğini ve olası tehditler konusunda endişeli olmadığını gösterir. Aynı zamanda köpekler, serinlemek için de sırt üstü yatmayı tercih edebilirler.
Aşırıya kaçılmadığında ve rahatsızlık verici düzeye ulaşmadığında bir davranış problemi olmadığı vurgulanan bu içgüdüsel eylem; iletişim kurma çabası, sahiplerini temizleme isteği, ilgi merakı, şefkat, tat alma veya sevgi gösterisi anlamına gelebiliyor.
Köpeklerin koku duyusu oldukça gelişmiştir ve etraflarındaki dünyayla kokular aracılığıyla da iletişim kurarlar. Buna insanların kokusu dâhildir. Köpekler sahiplerinin tanıdık ve güven verici kokusunu almak istedikleri için ayak ucunda yatmayı tercih edebilirler.
Taze ve soğuk içme suyuna sık sık erişim sağlayın.
Su kabını normalden daha sık değiştirin ve suyu olabildiğince soğuk tutmaya çalışın. İçine buz bile ekleyebilirsiniz. Köpeğinizle yürüyüşe çıktığınızda yanınızda su getirin ve köpeğinizin düzenli aralıklarla su içmesini sağlayın.
Cushing hastalığı (hiperadrenokortisizm), böbreküstü bezleri hayvanın vücudunda aşırı kortizol ürettiğinde ortaya çıkan köpeklerde ciddi bir sağlık durumudur. Aşırı kortizol, bir köpeği böbrek hasarından şeker hastalığına kadar birçok ciddi durum ve hastalık riskine yol açarak yaşamı tehdit edebilir.
Minik dostunuzda ateşin en önemli belirtisi iştahsızlık ve halsizliktir, burunda kuruluk vardır, kuyruğu ve kulakları geriye doğru düşer. Sürekli serin bir yer ararlar. Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir.
Üşümek kaslarda yorgunluğa ve zayıflığa neden olarak köpeklerin hareketlerinde uyuşukluğa yol açabilir. "Üşüyen köpekler nasıl yatar?" sorusunun yanıtı da bu belirtide gizlidir. Köpekler üşüdüklerinde kıvrılarak yatma eğiliminde olurlar. Üşüyen köpekler patilerini soğuk zemine mümkün olduğunca değdirmek istemezler.
Gün içinde güneş ışığına maruz kalmak köpekler için birçok fayda sunsa da dikkatli olmakta fayda var. Sürekli güneş altında kalınması köpeklerin sağlığı için tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde dengenin iyi ayarlanması lazım.
The Urban Melody'den Ezgi Doğanay Akşit'in aktardığına göre Güneş çarpması insanlara nazaran köpeklerde daha hızlı gerçekleşiyor. Yere yığılma, çok fazla soluma, burun ya da ağzından akıntı gibi belirtiler, Güneş çarpmasına işaret. Bu halde bir köpek görülürse, mutlaka serin bir alana götürülmeli.
Köpeklerin çoğu çene altı, karın, göğüs ve kuyruğun son kısmından okşanmayı severler.
Ancak bazen köpekler de üzülebiliyor. Bir köpek üzüldüğünde, bunu uluyarak gösterir. Eğer köpeğiniz uluyorsa, onu üzmüş olabilirsiniz. Gönlünü almaya çalışabilirsiniz.
Köpekler öpülmekten anlar mı? Köpekler, öpücük gibi insan davranışlarını tam olarak anlamasa da, sevgi ve ilgi gösteren hareketlerden hoşlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri