The Urban Melody'den Ezgi Doğanay Akşit'in aktardığına göre Güneş çarpması insanlara nazaran köpeklerde daha hızlı gerçekleşiyor. Yere yığılma, çok fazla soluma, burun ya da ağzından akıntı gibi belirtiler, Güneş çarpmasına işaret. Bu halde bir köpek görülürse, mutlaka serin bir alana götürülmeli.
Köpeklerin normal vücut sıcaklığı 38,5 derecedir ve bu sıcaklık 41 derecenin üzerine çıktığında iç organlar zarar görmeye başlar. Dolayısıyla sıcak çarpması durumunda köpeğinizin iç organları kalıcı hasar görmeden önce onu soğutmak için sadece birkaç dakikanız olduğunu unutmamalısınız.
Hafif sıcak çarpması için, yavru köpeğinizi klimalı bir alana getirin ve bir vantilatörü açın, böylece dış sıcaklık vücut sıcaklığından daha düşük olur ve nefes nefese kalabilir. Yalamak için buz küpleri veya içmek için su verin ve soğuk ıslak havlulara sarın.
Gün içinde güneş ışığına maruz kalmak köpekler için birçok fayda sunsa da dikkatli olmakta fayda var. Sürekli güneş altında kalınması köpeklerin sağlığı için tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde dengenin iyi ayarlanması lazım.
Köpeği sıcak ortamdan hemen uzaklaştırın. Sıcaklığını düşürmek için köpeğe aspirin vermeyin ve başka sorunlara yol açabilir. Köpeğinizi içmeye zorlamadan, istediği kadar soğuk su içmesine izin verin. Sırtına ıslatılmış bir havlu koyarak köpeğinizi soğuk suyla soğutun.
İlgili 36 soru bulundu
Kedi veya köpeğinizi su içmeye teşvik etmek için;
Ne kediler ne de köpekler kirli suyu içmezler. Su kabını mama kabının yanına koyun. Sıcak havalarda suyuna buz küpleri atabilirsiniz. Suyu her gün düzenli olarak değiştirin, eğer su kabı kirli ise mutlaka temizleyin.
Köpeğiniz İçin Serin ve Gölgeli Alanlar Yaratın
Ama köpeğinize tahsis ettiğiniz serin alanları önceden bu cihazlar yardımıyla soğutmanız ve köpeğiniz ortama girdiğinde kapatmanız yerinde olacaktır. Başka bir serinleme tavsiyesi ise serinletici köpek yatakları kullanmak olabilir.
Yaz aylarında vücudu serin tutan ve dengeyi koruyan tüyler, hava koşulları derece olarak çok fazla düştüğünde köpeklerin kürkü dediğimiz tüylerle kaplı olan kısmı vücut ısılarını yeterli derecede korumayı başaramaz bir hâle gelir. Köpekler yaz aylarında bile üşüyebilir. Evet!
İdeal olarak aşırı sıcak günlerde hayvanı günün mümkün olduğu kadar büyük kısmında klimalı alanlarda tutmak gerekir. Klima yoksa onu bir vantilatörün yanına da koyabilirsiniz. Genel olarak kedi ve köpek gibi hayvanları 27 dereceden daha sıcak olmayan ortamlarda tutmak iyidir.
Üşümek kaslarda yorgunluğa ve zayıflığa neden olarak köpeklerin hareketlerinde uyuşukluğa yol açabilir. "Üşüyen köpekler nasıl yatar?" sorusunun yanıtı da bu belirtide gizlidir. Köpekler üşüdüklerinde kıvrılarak yatma eğiliminde olurlar. Üşüyen köpekler patilerini soğuk zemine mümkün olduğunca değdirmek istemezler.
Köpeğin özellikle sıcak havada çok fazla egzersiz yapması son derece tehlikelidir. Kısacası havadaki nem oranı arttıkça hava sıcaklığının köpek üzerindeki olumsuz etkileri azalır. İnsanlar için güneşte beklemek ne kadar rahatsız ediciyse bu durum köpekler için de geçerlidir.
Köpekler, naftalin, acı biber, sirke, amonyak ve portakal gibi turunçgil kokuları yer alan hiç bir yere tuvaletini yapmaz. Onlar koku konusunda oldukça hassastır.
Biz D vitaminini sadece yediklerimizden değil güneş yoluyla da depolayabiliyoruz. Ancak kedi ve köpeklerin güneşten alabildikleri D Vitamini oldukça yetersiz. Bu sebeple mutlaka dışarıdan alınması gereklidir.
Ayrıca daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi tüm köpekler az yada çok, üşür. Köpeklerin vücut ısısının insanlarınkine oranla daha yüksek olması ise ne yazık ki üşümelerini engelleyemez.
Sorusunun cevabı oldukça basit olsa da birçok insan köpeklerin tüyleri sayesinde üşemediklerini düşünebilir. Ancak bu doğru değildir, köpekler de insanlar gibi soğuk havalarda üşüyebilirler. Özellikle kış aylarında soğuk havalar bizleri olumsuz etkilediği gibi köpeklerin de üşümesine neden olabilmektedir.
Köpekler sosyalleşme ve oyun oynama isteği son derece yüksek, enerjik canlılardır. Çok hareketsiz kaldıklarında köpekler sıkılırlar ve sıkılmış bir köpek, mutsuz bir köpek anlamına gelir.
Taze ve soğuk içme suyuna sık sık erişim sağlayın.
Su kabını normalden daha sık değiştirin ve suyu olabildiğince soğuk tutmaya çalışın. İçine buz bile ekleyebilirsiniz. Köpeğinizle yürüyüşe çıktığınızda yanınızda su getirin ve köpeğinizin düzenli aralıklarla su içmesini sağlayın.
Kurutma makinaları ile veya sıcak ve esintisiz havalarda köpek açık havada kurutulabilir. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra tüylerin son bir defa taranması ölü tüylerin uzaklaştırılması açısından olumlu olacaktır.
Köpeğinizin üşüdüğünü nasıl anlarsınız? Titreme: Yürüyüşe çıktıktan bir süre sonra köpeğiniz titremeye başlıyorsa büyük ihtimalle üşüyordur. Köpeğinizin başka bir sebepten (heyecan, korku, bir hastalık belirtisi…)
İnsanlar gibi, hayvanlar da soğuk bir gecede rahat bir yatakta yumuşak bir battaniyeye sarılmayı severler. Özellikle konu kedi ve köpekler olduğunda bu tür rahatlıklara çok düşkün olduklarını söylememiz mümkün.
Hava sıcaklığı 4 derecenin altına düşmedikçe ve doğrudan rüzgara maruz kalmadıkça bir sorun oluşacağını düşünmüyorum. Aynı zamanda köpeğinizin ıslanmamasına özel göstermelisiniz. Bunlara dikkat edetseniz bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum efendim.
Köpeğinizi sıcak havada yıkamanız daha sağlıklıdır. Soğuk havalarda yıkanma hastalığın habercisi olabilir. Ayda bir tüy yapısına uygun bir şampuanla köpeğinizi yıkamanız sağlıklıdır. Daha sık ya da soğuk havalarda yıkamanın veteriner kontrolünde olmasını öneririz.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri