Dış parazite sahip hayvanlarda kaşınma belirtisi yoğun olarak görülmektedir. Hatta yoğun kaşınmadan kaynaklı hayvanların kaşıdıkları bölgelerinde tüy dökülmeleri ve deride lezyonlar da rastlanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Dış Parazit Belirtileri Nelerdir ? Tüylerde dökülme, tüylerin canlılığını kaybetmesi, deride kızarıklık, kaşıntı, deri üzerinde yara oluşumu gibi belirtilerdir. Köpeklerde iç parazit daha çok dışkılarında fark edilir.
Rutin olarak köpeklerde dış parazit uygulaması ense damlası olarak yapılır. İki ayda bir tekrarlanır. Yaz aylarında ayda bir tekrarlanması önemlidir. İç parazitlerde ise enjeksiyon ve tablet şeklinde uygulamalar bulunur.
Kedilerde dış parazit görüntüsü de bölgesel tüy dökülmesi, kızarıklık, ciltte pullu görünüm şeklinde olabilir. Kedilerin vücudunun içerisinde ya da dışarısında parazit olması kedilerin sağlığını ve hatta yaşamını tehdit edecek sonuçlara neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Köpeklerde iç dış parazit aşısı, yavru köpekler için 6 – 8. Haftalarda yapılır. Özellikle dışarı çıkan köpekler için dış parazit aşısını mutlaka üç ayda bir yaptırmak gerekir.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
En yaygın görülen belirtilerin arasında ishal, kusma, kilo kaybı, anemi, göbekli görünüm, öksürme ve kaşınma yer alır. Köpeklerde bağırsak kurdu türleri sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyerek ishal, kusma ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olur.
Dışkının ishale yakın ve değişken kıvamı, mide bulantısı, kusma, bebe ve küçük çocuklarda gelişim gerilemesi, karın ağrısı, makat bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler parazitlerin varlığına işarettir.
Dış parazit ilaçlamaları (dış parazit aşısı da denir ama esasen rutin bir ilaçlamadır) tam olmayan ve diğer hayvanlarla teması bulunan kedi ve köpeklerde dış parazit daha yaygın şekilde görülebilmektedir. Parazitler başka hayvanların eşyalarını kullanma ve çeşitli mekanizmalar nedeni ile ortaya çıkabilir.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Ayrıca belirtmek gerekirse; iç-dış parazit ve tüm aşı uygulamalarından sonra en az 2 gün beklemelisiz.
KÖPEKLERİN DIŞ PARAZİTLERİ (İnsektisit - Akarisit) Rutinde uygulanan dış parazit aşıları ense damlası olarak kullanılır. Bu ense damlaları köpekleri pire (Ctenocephalides sp.)
Parazit dışkıda çıplak gözle görülebilir, birkaç santim boyunda ince bir parazittir. Parazitin yumurtaları ancak mikroskopla görülebilir. Parazitin yumurtaları dışkıda görülmez.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.)
Son zamanlarda yeni çıkan dış parazit hap uygulamaları da damlalar gibi çalışarak pire ve kenelerin ısırdıktan sonra düşmelerini sağlayacaktır.
Bu damla çoğu zaman birkaç saat içerisinde etkisini gösterir ve köpeğinizi kısa bir süre içerisinde kaşıntıdan kurtarır. Veteriner hekiminizin önerdiği pire ilacı, birkaç gün içerisinde tamamen etkisini gösterecek ve köpekteki tüm dış parazitleri öldürecektir.
Son yıllarda veteriner parazit kontolünde gerçekleşen gelişmeler saysesinde hayvanların pirelerden hem korunması hem de kurtulması oldukça kolay hale geldi. Hem kediler hem de köpekler için satılan, topikal ve oral kullanıma dış parazit ilaçları hem var olan pireleri yok ediyor hem de uzun vadeli koruma sağlıyor.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Dış parazit ilaçları ise, pire, kene ve bit gibi dış parazitler üzerinde etkilidir. Bu uygulamalar sayesinde evcil dostlarımız parazitlerden korunurken, biz de zoonotik hastalıkların riskini azaltmış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri