Dünya üzerinde bu kahvenin meraklısı çok. Endonezya'ya bağlı Bali Adaları'na giden turistlerin ilk tercihlerinden biri Kopi Luwak kahvesi oluyor.
Hem çok az sayıda üretiliyor olması hem de işlenme süreci nedeniyle dünyanın en pahalı kahvesi olan Luwak kahvesinin fiyatı da ortalama 350 ila 500 Euro arasında değişmekte. Bu rakam yaklaşık olarak 990 liraya tekabül ediyor.
Luwak kahvesinin kilosu, üretim işlemleri ve kalitesine göre, 300 dolar (yaklaşık bin 700 lira) ila bin dolar (yaklaşık 5 bin 800 lira) arasında alıcı buluyor.
Öncelikle bir cezvede su kaynatılır ve derecesinin 90'a gelmesi beklenir. 1 yemek kaşığı öğütülmüş luwak kahvesi, french presse eklenir. Ardından sıcak su ilave edilir. 5 dakika demleme süresinin ardından, kahve içime hazır bir hale getirilir.
Kopi luwak, Endonezya'nın Sumatra adası ile çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin (Endonezce: luwak) yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir. Hayvan dışkısındaki kahve çekirdekleri toplanmakta ve paketlenmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Tadımcılar, bu kahvenin tadını karamel ve çikolata izleri taşıyan, zengin ve okkalı gövdeye sahip bir tat olarak tarif etmektedir. Topraksı, küflü ve egzotik, bu tadı nitelemek için kullanılan diğer sıfatlardır. Gövdenin nerdeyse şurupsu ve çok yumuşak olduğu söylenmektedir.
Fakat Kopi Luwak kahvesinin diğer kahvelerden üstün bir tadı olmadığını söylemek isteriz. Hatta içi boşaldığı ve tadı hafiflediği için aldığınız kahve aroması da oldukça az olacaktır. Ayrıca misk kedisinin midesinde fermente olan kahve çekirdeği doğal aromalarını ve asiditesini kaybediyor.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine, "Kopi Luwak" veya "Luwak kahvesi" olarak bilinen ve Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen, dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Endonezya Ulema Konseyi (MUI), bugün yaptığı açıklamada, kedi dışkısından elde edilen ve dünyanın en pahalı kahvesinin helal olduğunu bildirdi. MUI İslam Hukuku Bölümü Başkanı Umar Shihab, kedi dışkısından toplanan 'Kopi Luwak' kahvesinin helal olduğunu söyledi.
Misk kedisi, yediği kahve çekirdeklerini dışkıladıktan sonra bu dışkılar toplanıyor ve kahve üretiminde kullanılıyor. Luwak kahvesi 350 Euro gibi bir fiyata satılıyor. Kahvenin 1 fincanı kafelerde 30 eurodan alıcı buluyor.
Misk kedilerine yaygın olarak arabica ya da robusta kahve ağacı meyvesinin yedirildiği Luwak'ın üretimi, dışkılanan kahve çekirdeklerinin temizlenmesinin ardından standart kahve üretimindeki gibi yıkama, kurutma, dış kabuğun soyulması ve kavrulma gibi işlemlerden geçiyor.
Efsaneye göre Kopi Luwak (Endonezya dilinde: Luwak'tan gelen kahve) Endonezya'da Hollanda sömürge yönetimi altında keşfedilmiştir. Bu süre zarfında yerli çiftçiler ve plantasyon işçilerinin kendi kullanımları için kahveyi toplamaları yasaklandı.
Başta Brezilya olmak üzere dünyanın önde gelen kahve üreticisi ülkelerde yaşanan don ve olumsuz iklim koşulları kahve fiyatlarını etkiledi. Bu durum aynı zamanda kahve çekirdeğinin ithalat maliyetini de arttırdı. Kahve fiyatlarındaki artış hem kahve satıcılarına hem de vatandaşların cebine yansıdı.
Günümüzde kahve ağırlıklı olarak tropikal iklimlerde ve dağlık bölgelerde, özellikle Brezilya, Vietnam ve Kolombiya'da yetiştirilmektedir.
Tarihi kökenler. Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu .
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Yani kahveyi tek başına içtiğinizde yoğun tadı alabiliyorsanız, kaliteli bir kahve içiyorsunuz demektir. Türk kahvesinin tazeliği, kokusundan anlaşılır. Kahve kokusunu metrelerce uzaktan bile alıyorsanız, kahveniz taptazedir. Eğer kahveyi içtiğinizde aromadan ziyade su tadı alıyorsanız, kahveniz bayatlamış olabilir.
Önce 1 tatlı kaşığı Osmanlı kahvesini, ardından da 2 tatlı kaşığı normal Türk kahvesini cezveye koyuyoruz. Ardından 1 fincan suyumuzu ekleyip ocağın altına koymadan 3-4 kere karıştırıp isteğe göre tarifteki ölçüye göre balı ya da küp şekerimizi ilave edip kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz.
Bir yumurta sarısını sıcak su dolu bir kabın içine koyduğun kase içinde 1-2 dakika şeker ile çırp. Eğer koku hassasiyetiniz varsa vanilya veya tarçın ekleyebilirsiniz. Bir bardak sıcak kahvenin üzerine hazırladığın yumurta kremasını ekle ve soğumadan tüket. Afiyet olsun☆☆☆☆☆ 😋☕🥚.
Yılda zaten sınırla sayıda üretilebilen kahvenin “yaratıcısı” Güney Asya'da yaşayan bir tür misk kedisi. Yerli adıyla “kopi luwak” denen sevimli hayvan, yalnızca en kaliteli kahve çekirdeklerini seçiyor. Çekirdekler misk kedisinin midesinden geçerken, enzimlerin de etkisiyle, bir nevi fermentasyona uğruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri