Tıpkı doğal dişlerinizde olduğu gibi, diş protezinizde de plak ve tartar birikerek ağız kokusuna yol açabilir. Günlük yaşantınıza kendinize güven duyarak devam etmeniz için temiz bir diş protezine sahip olmanızı sağlayacak önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.
Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır. Bunun yanısıra eskiyen kaplamaların diş eti uyumları bozulur ve diş ile kaplama arasına yiyecek kaçmaya baslar. Bu da temizleme problemi yarattığından ağız kokusu kaçınılmaz olur.
Arayüz fırçası ve/veya diş ipi kullanılarak diş ve gövde arasındaki köprü uygun şekilde temizlenmelidir. Günde iki defa florürlü bir diş macunu ile dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanması da büyük önem taşır. Köprünün temizlenmesi, çürüklerin ve diş eti dokusu iltihabı oluşumunun azalmasına yardımcı olacaktır.
Köprü gövdelerinin altına girebilecek ince uçlu fırçalar ve süngerimsi - misinalı diş ipleri eczanelerimizde bulunmaktadır. Günde en az 2 defa dişler fırçalandıktan sonra köprü temizliği bunlarla yapılır.
Zirkonyum dişler koku yapmazlar. Ancak kötü ağız hijyeni sonucu protezler çevresinde besin birikmesi olursa bunlar kötü kokuya sebebiyet verebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Köprü Diş Malzemesi Seçimi ve Ömrü Arasındaki Bağlantı
Kaliteli malzemeler kullanıldığında, köprü dişler daha uzun ömürlü olabilir. Genel olarak, köprü dişler 10 yıl veya daha uzun süre dayanabilir. Ancak kişisel alışkanlıklar, ağız hijyeni ve diğer faktörler bu süreyi etkileyebilir.
Zirkonyum sağlıklı bir ağız yapısında 15 yıla kadar dayanır. Zirkonyumun dayanıklılığını desteklemek için düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.
Aslında, ağız hijyeni iyi olan ağızlarda kaplamalar ve köprülerin içindeki destek dişlerin çürümesi beklenmez. Ancak burada en önemli kriter, yapılan köprülerin destek dişler ve çevre dokuyla maksimum uyumlu olmasıdır.
İlk 3 ile 4 haftalık süre normal olarak karşılanır. Geçen zamana karşılık yanak ısırma devam ediyorsa dişlerin uçlarından ve yanak kısmından aşındırma yapılarak sorun giderilmeye çalışılır.
Maryland veya kanatlı köprü olarak bilinen bu köprü çeşidi ise köprünün komşu dişlere yapıştırılmasıyla gerçekleştirilir. Diş boşluğunu doldurmak için hazırlanan diş, boşluğun hemen yanındaki komşu dişlerin arka tarafına yapıştırılır.
Diş Köprü İşleminin Zararları
Ancak diş köprüsünün kısa ömürlü olması, işlem sonucunda diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi, diş eti sorunları ile karşılaşma riski taşıması gibi zararlı yönleri bulunmaktadır.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Eğer kron köprü yapılmazsa, defekte olan dişin yan tarafındaki ve karşı çenedeki dişler, oluşan boşluktan dolayı hareket eder ve çene kapanışı bozulur, diş eti problemleri, kemik kayıpları ve çiğneme kaybı görülür. Bu da daha fazla diş kaybı demektir.
Kaplama diş doğrudan kokuya sebebiyet vermez. Ağız kokusunun temel sebebi dişleri düzenli fırçalamamaktır.
Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır? Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Günde en az iki kere fırçalanmalı ve diş ipi ile kaplama araları temizlenmelidir. Diş arasında kalan yemek kalıntıları zamanla ağız kokusuna sebebiyet verir. Ağız kokusunun tam olarak önüne geçebilmek için başlangıç aşamasında misvak kullanmak, klasik bir şekil de diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak yeterli olacaktır.
Kaplamanın altındaki diş çürüdüğünde ne yapılmalı? Kaplamanın altındaki diş çürüdüğünde, diş hekimi tarafından muayene edilip gerekli tedavi önerileri verilmelidir. Tedavi genellikle dişin çürümüş bölgesinin temizlenmesi ve dolgu yapılmasıdır. Ancak bazı durumlarda kök kanal tedavisi veya diş çekimi gerekebilmektedir.
Geleneksel Diş Köprüsü
Ağız içinde ki 31 adet diş içerisinde eksik bir diş olduğunda, bu tedavi uygulanır. Fakat eksik diş olan lokasyonun yan taraflarında ki dişler, mutlaka doğal diş olması gerekir. Şayet yan kısımlar da doğal dişler bulunmuyorsa, geleneksel diş köprüsü tedavisi uygulanamaz.
Köprü dişin yapışacağı iki doğal diş hazırlanır. Genel olarak dişlerin ve diş boşluğunun izlenimi hazırlanarak laboratuvara gönderilir. Kalıcı köprü gelene kadar geçici bir köprü yerleştirilir. Kalıcı köprü hazır olduğunda geçici köprü çıkartılarak kalıcı olan yerleştirilir.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere ve tahrişe karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Doğru koşullar sağlandığında metal seramik kron ve köprüler için mükemmel bir alternatiftir. Metal seramikleri olarak da adlandırılan metal seramikten yapılmış protezler, seramikle kaplanmış metal bir iskeletten oluşur. Zirkonyum diş kırılmaz.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Ancak kaplama tekrar kullanılması düşünülüyorsa kron sökücü ile tekrarlayan hafif darbelerle sökülerek çıkarılması hedeflenir. Zirkonyum kaplamalar bu darbelere karşı biraz daha dayanıksızdır ve kırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri