MEMEDER, 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü'nde, meme kanserinde erken teşhisin önemini anlatmak için Boğaziçi Köprüsü'nü pembe ışıklarla aydınlatıldı.
İstanbul'daki Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri, Dünya Duchenne Müsküler Distrofi (DMD) Farkındalık Günü'ne dikkati çekmek için mavi ve kırmızı renkle ışıklandırıldı
Serebral palsi hastalığının bilinirliğini arttırmak amacıyla çeşitli ülkelerin yanı sıra Türkiye'de de farkındalık çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan İstanbul'un simge eserleri ile köprüleri bu kez "Dünya Serebral Palsi Günü" için renklendirildi.
Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri, Dünya Duchenne Müsküler Distrofi (DMD) Farkındalık Günü'ne dikkati çekmek için mavi ve kırmızı renklerle aydınlatıldı.
Danışman mimar Irving Morrow tarafından köprünün rengi kırmızı seçildi. Ona göre bu renk, doğal çevreyi tamamlıyor ve sis içerisinde köprünün daha belirgin görünmesini sağlıyormuş.
İlgili 20 soru bulundu
Dünya Prematüre Günü etkinlikleri kapsamında, 16 ve 17 Kasım tarihlerinde prematüre bebeklere dikkat çekmek için Boğaziçi Köprüsü mor renkle aydınlatılacak. Organizasyonu, prematüre bebeklere dikkat çekmek amacıyla kurulmuş olan PremaTürk: Prematüre Bebek Koalisyonu düzenliyor.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Galata Kulesi, 4 Şubat Dünya Kanser Günü'ne dikkati çekmek için mavi-turuncu renklerle ışıklandırıldı.
Bitim aşamasında mimar Edwin Morrow köprüyü kırmızı paslanmazdan koruyucu astar boya ile görünce kararını verdi. Deniz ve gökyüzünden ayrılıp, sahildeki doğayla uyumlu olacağını düşündüğü sıcak turuncu rengi seçti. Bu renk, karayollarında ikaz işaretlerinde de kullanılır ve uluslararası turuncu olarak adlandırılır.
Dünya Su Günü'ne dikkat çekmek amacıyla yapılan uygulamada gece boyunca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü de sabah güneş doğana kadar mavi renk ile aydınlatılacak.
Önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan İstanbul'un simgelerinden FSM Köprüsü, bu kez Brezilya'nın bağımsızlığının 200. yılı dolayısıyla bu ülke bayrağının renkleri olan yeşil ve sarı ışıklarla aydınlatıldı. Aydınlatmanın sabah saatlerine kadar süreceği kaydedildi.
İstanbul Boğazı'nın üç gerdanlığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak, milyonlarca aracın kıtalar arası geçişini kolaylaştırıyor.
SON ZAM TEMMUZ AYINDA YAPILMIŞTI
Son olarak temmuz ayında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri geçiş ücreti, tek yön otomobil için 8,25 TL'den 8,50 TL'ye yükseltilmişti.
Bahçesaray-Hizan yolunda Müküs Çayı üzerinde yer alan ve kitabesi olmayan köprünün yapım tarihi bilinmiyor. Uzmanlar 16. veya 17. yüzyılda inşa edildiğini düşünüyor. Tek gözlü yapı, Osmanlı ve Selçuklu döneminde sık rastlanan sivri kemer mimari tarzına iyi bir örnek teşkil ediyor.
Kırmızı Köprü (Azerice: Qırmızı Körpü; Gürcüce: წითელი ხიდი, Tsiteli Khidi) Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki sınır geçiş noktasıdır. Tiflis'ten Gence'ye giden yolun üzerinde bulunur. Terim, Türkçeye Kırmızı Köprü olarak çevrilmiştir.
1915Çanakkale Köprüsü'nün kulelerinin kırmızı beyaz rengi al bayrağımızı temsil etmektedir. İki çelik kule arasındaki 2023 metrelik orta açıklık Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.
Her yıl hepatit teşhisi konulan bireylere ve hastalığa dikkat çekmek amacıyla yapılan farkındalık çalışmaları kapsamında, İstanbul'un simge noktaları olan Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri, Dünya Hepatit Farkındalık Günü dolayısıyla sarı renkte aydınlatıldı.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği KOAH Çalışma Grubu (TÜSAD) da KOAH farkındalığını artırmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla Boğaziçi Köprüsü'nün KOAH farkındalık rengi olan altın sarısı ışıkla aydınlatılmasına öncülük etti.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı.
Hâlen dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içinde 14. sırada yer alan bu büyük proje 3 Temmuz 1988 tarihinde dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır. Köprünün proje hizmetleri İngiliz Freeman, Fox ve Partners firması ve BOTEK Boğaziçi Teknik Müşavirlik A.Ş.
Köprüyü günlük ortalama 200 bin araç kullanıyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü de kapsayan güzergahta 1979'dan itibaren maraton da düzenleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri