temel özellikleri. Pembe domates bir meyve olarak kabul edilir. İspanya'nın farklı bölgelerinde yetişen ve çeşitli nedenlerle oldukça kendine özgü bir domates çeşididir. Genellikle Sierra de Aragon'da bir kasaba olan Barbastro'da yetiştirilir.
Kıvırcık İri Pembe Geleneksel Yerli Domates Menşei Balıkesir, Pembe Domates çok iri (Yuvarlak) sırık Ege-Kula yöresi, Koyu Pembe Domates Çok İri (Yayvan) sırık Yöre Balıkesir, Çok İri pembe oturak Domates Yöre M.K.Paşa, Pembe Domates Oturak , yuvarlak orta boy verimli Denizli yöresi, Pembe çeri sırık salkım dom.
Bayındır merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Dernekli mahallesi yerli tohumla domates üretimi gerçekleştiriyor. Etrafı ormanlarla çevrili 700 metre rakımda bulunan mahallede halk arasında 'pembe domates' isimli yerli domates bahçelerde yetiştiriliyor.
Alınan bilgiye göre, ince kabuklu, kendine has kokulu, etli ve Türk damak tadına sahip oldukça lezzetli olan pembe domates, Anadolu'nun yerli ürünleri arasında yer alıyor.
Anadolu da yüzyıllardır yetiştirildiği bilinen fakat üretimi azalmış olan pembe domates son derece doğal, ince kabuklu, etli ve lezzetlidir. Yaz aylarında yetiştirilen pembe domates, üretimi az olduğu için yalnızca kırsal alanda yaşayanlar tarafından üretiliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Pembe domates açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. İnce kabukluları daha etkilidir. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır.
Kalp sağlığı prostat başta olmak üzere birçok kanser türünden koruyan domatesin pempe renkli olanının daha faydalıymış gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmadığını söyledi.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Avrupa'nın en lezzetli domatesi Tekirdağ'da yetişiyor.
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
İlk zamanlarda sadece bahar döneminde üretimi yapılırken son yıllarda sonbahar, hatta yazlık yayla sezonunda dahi üretilmeye başlayan pembe domates, artık gerek yurt içi tüketim gerekse ihracatta aranılan bir ürün.
Pembe Atalık Ege Köy domatesi tohumu, her biri ortalama 300 gramlık, iri, basık yuvarlak tip meyveler veren, pembe biftek domates çeşitidir. Orta erkenci oturak tip domatestir, meyveler sıkı yapıda ve çok lezzetlidir. Önerilen: Saksıda da yetiştirilebilir. Bahçe ve tarla yetiştiriciliğine uygun.
Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye'de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir.
Biberleri yıkayın saplarını ayıklayın ve robota atın çok parçalamadan doğrayın, Pembe domatesleri yıkayın robottan geçirin ama çok parçalamayın çok parçalarsanız menemen değil domates püresi olur!
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
ÜRETİMDE ANTALYA 1.
Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12,5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7,7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7,5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7,5) Mersin takip etti.
Yıldız Domates: Erkenci bir çeşittir. İri sırık domates olarak da bilinir. Kapıdağ Köyleri'nde yetiştirilir.
Budama domates yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir, ancak bu tüm çeşitler için geçerli değildir. Kısacası, sırık çeşitlerde düzenli olarak budama uygulamak gerekir, ancak bodur/oturak çeşitlerde budama uygulamasakta olur.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Yemeklik veya kahvaltıda, salatalarınızda tüketebileceğiniz pembe domates A,C vitamini, folik asit ve potasyum içeriği ile öğünlerinizin besleyiciliğini artırıyor.
Pembepanter F1. Sırık pembe domates, güçlü, soğuk toleransı yüksek, çok erkenci, verimli. Salkımda 4-6 meyve, hafif basık, parlak pembe, hafif dilimli, sert, kaliteli, 250 gr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri