Alınan bilgiye göre, ince kabuklu, kendine has kokulu, etli ve Türk damak tadına sahip oldukça lezzetli olan pembe domates, Anadolu'nun yerli ürünleri arasında yer alıyor.
Anadolu da yüzyıllardır yetiştirildiği bilinen fakat üretimi azalmış olan pembe domates son derece doğal, ince kabuklu, etli ve lezzetlidir. Yaz aylarında yetiştirilen pembe domates, üretimi az olduğu için yalnızca kırsal alanda yaşayanlar tarafından üretiliyor.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Bayındır merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Dernekli mahallesi yerli tohumla domates üretimi gerçekleştiriyor. Etrafı ormanlarla çevrili 700 metre rakımda bulunan mahallede halk arasında 'pembe domates' isimli yerli domates bahçelerde yetiştiriliyor.
Pembe domates bir meyve olarak kabul edilir. İspanya'nın farklı bölgelerinde yetişen ve çeşitli nedenlerle oldukça kendine özgü bir domates çeşididir. Genellikle Sierra de Aragon'da bir kasaba olan Barbastro'da yetiştirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmadığını dile getiren uzmanlar, pişirildiğinde etkisi daha da artan domatesin tüm türlerinin likopen açısından aynı olduğunu belirtti. “Likopen kaynağı bir besin işlendiğinde, içeriğindeki likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Kalp sağlığı prostat başta olmak üzere birçok kanser türünden koruyan domatesin pempe renkli olanının daha faydalıymış gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmadığını söyledi.
ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırıldı.Bolivya ve Peru da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderildi.Domates ülkemize 1800'lü yılların başında ...
Ağı kuranlar, ilk kez 2005 yılında tanıştıkları pembe domatesi beğenmeleri ve Anadolu ürünü olduğunu öğrenmelerinin ardından, tohum elde ederek harekete geçiyor. Önce tohumları paylaşan kurucuların oluşturduğu ağa, ilk başta 5-10 kişi katılırken, bu yıl itibarıyla üye sayısı 2 bin 500'e kadar ulaşıyor.
Biberleri yıkayın saplarını ayıklayın ve robota atın çok parçalamadan doğrayın, Pembe domatesleri yıkayın robottan geçirin ama çok parçalamayın çok parçalarsanız menemen değil domates püresi olur!
Türkiye'de ilk yerli domatesin Tuzla bölgesinde yetiştirildiğini belirten domates üreticisi Fırat Alkay, “Artık sera üretimi domatesler için sezon sonu gelirken, açıkta yetiştirilen domatesler için de hasat dönemi başladı.
Pembe domatesin tohumu hibrit olmasa bile bazı durumlarda yan tarladan etkilenerek değişime uğrayabiliyormuş. Bunu daha çok dışı kırmızıya yakın renkteki domateslerde görüyoruz. İçinin bütün özellikleri; sulu, yumuşak, damarsız ve son derece lezzetli lakin dışı kırmızı!
Yemeklik veya kahvaltıda, salatalarınızda tüketebileceğiniz pembe domates A,C vitamini, folik asit ve potasyum içeriği ile öğünlerinizin besleyiciliğini artırıyor.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
Osmanlı, domatesi ABD'den değil İtalya'dan öğrenmiştir. Bu dönemde sadece yeşil domatesler tüketilmiş, kızaranların bozulduğu düşünülerek atılmıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca Anadolu'da sadece çeri domates üretilmiş ve tüketilmiştir.
Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak yeşil domates kavata adıyla 1700'lerde girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir. Kırmızı halinin tüketilmemesinin iki sebebi vardı. Renginin kırmızıya gittiktçe bozulduğunun düşünülmesi ve kırmızı domatesin şeytan meyvesi olarak düşünülmesiydi.
Pembe Atalık Ege Köy domatesi tohumu, her biri ortalama 300 gramlık, iri, basık yuvarlak tip meyveler veren, pembe biftek domates çeşitidir. Orta erkenci oturak tip domatestir, meyveler sıkı yapıda ve çok lezzetlidir.
Linda (sivri) domates olarak bilinen domatesler sos yapımı için sıkça kullanılan domateslerden. Pembe domates, köy domatesi gibi daha sulu ve aromatik domatesler de sos yapımında sıkça tercih ediliyor.
Likopen domatese, karpuza yoğun kırmızı rengini veren maddedir. Likopen sadece bir renklendirici değil aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Likopen normalde kan ve dokuda bulunur.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Hasat Ve Verim:Serada domates yetiştiriciliğinde hasat tohum ekiminden itibaren yaklaşık 4.5-5 ay sonra başlar.Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar sürer.Sonbahar yetiştiriciliğinde Kasım ayı ortalarında başlar,şubat ayı ortalarında biter.İlkbahar yetiştiriciliğinde ise Nisan ...
Kıvırcık İri Pembe Geleneksel Yerli Domates Menşei Balıkesir, Pembe Domates çok iri (Yuvarlak) sırık Ege-Kula yöresi, Koyu Pembe Domates Çok İri (Yayvan) sırık Yöre Balıkesir, Çok İri pembe oturak Domates Yöre M.K.Paşa, Pembe Domates Oturak , yuvarlak orta boy verimli Denizli yöresi, Pembe çeri sırık salkım dom.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri