Ejder meyvesi olarak da bilinen pitaya, pembe rengi ile göze çarpıyor. Pembe ve biraz kalın kabuğunun altında çok güzel bir görüntü saklı. Asıl kökeni Orta ve Güney Amerika olan bu güzel yeni tat, tam bir süper meyve!
Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Ama yine az bilinen bir şey daha varsa o da bu meyvelerin uzun süredir Türkiye'de de üretildiği. Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Yemek kaşığını meyvenin kabuğunun kenarlarında gezdirin ve içindeki bölümü gevşetebilmek için kaşığı alta doğru yerleştirin. Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir.
İlgili 20 soru bulundu
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Çin ve Tibet'in bazı bölgelerinde yetişen yuzu meyvesi de bu kültürde kendine yer bulmayı başarıyor. Japonya ve Kore'de de yetiştirilmeye başlayan yuzu, portakal, greyfurt ve limonla birlikte turunçgiller ailesinin bir üyesi. Ayrıca belirgin ekşi bir tada ve güçlü bir kokuya sahip.
Ülkemize has bir meyve olmayan yıldız meyvesinin ana vatanı Hindistan ve Sri Lanka'dır. Farklı iklimlere uyum sağlayan yapısından dolayı tüm dünyaya yayılan bir meyve türüdür. Yoğun olarak Malezya, Endoznezya, Sri Lanka, Hindistan ve Brezilya'da yıldız meyvesi yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ejder Meyvesi Hamilelikte Yenir Mi? Hamilelik döneminde tüketeceğiniz besinlere dikkat etmek, hem kendi sağlığınız hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşır. Son zamanlarda market raflarında sıklıkla görmeye başladığımız ejder meyvesini alerjiniz yoksa tüketmenizde sakınca yoktur.
Karayemişin, adından da anlaşılabileceği üzere, siyah meyveleri vardır. Bu bitkinin yaprakları ve meyve sapları zehirlidir. Yapraklarının tüketilmesi durumunda tükürüğe geçen zehir solunum yolu yetmezliğine hatta ölüme neden olabilir.
Düryan, Güneydoğu Asya ülkelerinde 'meyvelerin kralı' olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde 'cennet ve cehennem meyvesi' olarak da biliniyor. Düryana 'cennet ve cehennem meyvesi' denmesinin sebebi; dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması.
Eski Mısırlılar ta- rafından dünyanın ilk meyvesi olarak kabul edilen nar, sahip olduğu eşsiz özellikleri ne- deniyle zeytin ve üzüm gibi uygarlığımıza yön veren bir meyve olduğu kabul ediliyor.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Pepinoyu taze olarak yemek için öncelikle yıkanıp kabuklarından arınması gerekir. Tıpkı bir elma soyar gibi pepinoyu kabuklarından ayırıp tüketebilirsiniz. Kabukları soyulan pepino, meyve tabaklarında dilimler halinde servis edilebilir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Karambola olarak da bilinen yıldız meyvesi genellikle Endonezya, Filipinler ve Malezya civarında görülen bir meyve ağacı türüdür. Meyvesi Güneydoğu Asya, Güney Pasifik, Mikronezya ve Doğu Asya'nın bazı bölümlerinde sıklıkla tüketilir. Yanlamasına kesildiği zaman yıldız şekli oluşur. Meyvenin tümü yenebilir.
Şekli yumurtaya benzeyen salak pondoh, Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya'da gibi ülkelerde yetişir. Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu meyve, Güneydoğu Asya'da ve bazı tropikal ülkelerde oldukça yaygın.
Enlemesine kesildiğinde yıldız şeklini alan meyve oldukça etli ve suludur. Portakal ve greyfurt karışımı bir tadı vardır. Tüm yıl boyunca Malezya'dan ülkemize ihraç edilen karambola, kokteyl, salata ve pastaların vazgeçilmezidir.
Japon iğdesi, Güz zeytini veya Güz yemişi (Elaeagnus umbellata) iğdegiller (Elaeagnaceae) familyasından iğde cinsinin bir türüdür. Güz zeytini adı ile de bilinir. Bu isim İngilizce ismi olan autumn-olive in çevirisidir. Doğu Asya'da Himalayalardan Japonya'nın doğusuna kadar olan geniş alana kadar yayılmıştır.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Kamkat, Çince bir kelimeden gelen 'altın mandalina' anlamını taşır. Portakala benzeyen bir yapısı bulunan kamkat, oval şekilli bir narenciye meyvesi olarak bilinir. Sıcak bölgelerde yetişen kamkat meyvesi soğuğa da dayanıklıdır. Aynı zamanda ekşi, hafif ve tatlı bir tada sahiptir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir.
Çarkıfelek meyvesinin jöleli kısmında bulunan çekirdekler ağızda çıtır bir tat bırakır. Tadı ise çok şekerli değil; biraz ekşidir.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri