Hareketli yük etkisindeki köprüler, doğal frekansları civarında bir titreşime maruz kaldıklarında rezonans adı verilen durumla karşı karşıya gelirler. Rezonans durumunda, köprünün doğal frekansı, dış yükün frekansı ile çakışır ve titreşimin genliği giderek artar.
Rezonans olayı mekanik, akustik, elektromanyetik, nükleer manyetik (NMR ), elektron spin (ESR) ve kuantum dalga fonksiyonu rezonansları gibi bütün titreşim tipleri ya da dalgalarda oluşur.
Herhangi bir cisim üzerinden ele alındığında, doğal frekansına eşit ya da yakın olacak şekilde titreşime maruz kalan maddenin yüksek oranda titreşime başladığı görülür. Diğer yandan herhangi bir darbeye maruz kalma durumunda da güçlü titreşimler oluşur. Bu titreme durumuna da rezonans adı verilir.
- Mesela kesintili bir rüzgar altında bir köprünün salınım gerçekleştirmesi rezonans olarak öne çıkar. - Aynı zamanda deprem dalgaları nedeniyle salınım etkisi altında kalan bir bina örnek verilebilir.
Deprem Esnasında Neden Bazı Binalar Yıkılırken Bazıları İse Ayakta Kalıyor? Tüm binaların doğal bir periyodu veya rezonansı vardır; bu, binanın doğal olarak ileri geri titreşmesi için geçen saniye sayısıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Ayarlı kütle sönümleyiciler, yapıya yay ve sönümleyici vasıtasıyla eklenen ilave bir kütleden oluşur. Bu kütlenin doğal frekansı, yaklaşık olarak yapının doğal frekansına yakın olacak şekilde ayarlanır. Güçlü rüzgârlar ya da depremler sırasında bu kütle, bina ile aralarında faz farkı olacak şekilde rezonansa girer.
Japonya'da mühendisler, duvarların iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirip tüm binanın aynı esnada hareket etmesinin sağlıyor. Bu esneklik payı binanın yıkılmasını ya da kırılmasını engellemek için yapılıyor. Ülkedeki çok büyük binalar gökdelenler dahi bu sistemle ayakta kalıyor.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), bir hastalığın tanı ve tedavisi için radyo dalgaları, mıknatıs ve bilgisayardan yararlanılarak vücudun ayrıntılı olarak görüntülenmesini sağlayan testtir.
Reaktör faktörü 189Hz olan bir detuned reaktörlü kompanzasyon tesisatında rezonans frekansı 250Hz'in altına inecektir, reaktör frekansının üstünde meydana gelecek tüm frekanslardaki rezonanslar engellenecektir. Elektronik tip kompak şalterler harmoniklere karşı iyi tepki verirler.
Zeminin başlıca üç hâkim titreşim periyodu 1,60 s, 1,0 s ve 0,70s, SHAKE bilgisayar programı ile belirlenmiştir. Bu bölgedeki 5 ile 8 kat yüksekliğindeki binalarda meydana gelen hasarın nedenlerinin, deprem dalgalarının yüksek periyotlarına ve zemin büyütmesine bağlanabileceğini ortaya koymuşlardır.
kendi frekansı f olan bir sistem, f frekansına eşit bir dış frekansla etkileştiğinde, titreşim genliği artar. bu durumda devrede maksimum titreşim oluşur. bu durumda gerçekleşen frekansın sonucunda devrede rezonans denen kavram oluşur.
Bir molekülün gerçek yapısı tek bir molekül yapısı ile gösterilemiyorsa, ancak birden fazla yapı ile gösterilebiliyorsa ve o yapılar da sınır yapısı ise bu olaya rezonans denir.
Rezonans, organik moleküllerde görülebilen atomların yerinin sabit kalıp elektron çiftlerinin yer değiştirmesidir. " (çift yönlü ok) ile gösterilir.
1) Rezonans Devreleri
Bie elektrik devresinde; bir kondansatörle bir bobinden oluşan devrelere rezonans devresi denir. Bu devre tipinde bobinin manyetik enerjisi periyodik olarak kondansatörün elektrik enerjisine dönüşür. Bu dönüşüm periyodu olarak bobinle kapasitenin değerleri tarafından belirlenir.
◦ Salınım yapan bir sistemin doğal frekansı ile aynı frekansta kuvvet uygulanarak salınımın genliğinin artması olayına rezonans denir. İnsan dış kulak kanalı, 0,5cm çaplı, 2.7 cm uzunluklu, bir ucu kapalı silindirik bir boruya benzetilebilir.
Şöyle özetleyebiliriz: Rezonans, özne ve dünyanın birbirine “eriştiği” bir dünya ilişkisi tarzını tanımlar; böylece dünya ilişkisini deyim yerindeyse akışkanlaştırdığı için dönüştürücü etkileri olan bir karşılık verme ilişkisi ortaya çıkar.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), vücudun içinde bulunan dokuları ve organları görüntülemeye yarayan bir radyolojik tarama yöntemidir. MRI, vücutta bulunan dokuların ve organların manyetik özelliklerini kullanarak görüntüler oluşturur.
Aslında yerkürenin manyetik alanı o kadar değişken ki, dünyanın oluşumundan bu yana kuzey ve güney kutupları birçok defa yer değiştirdi. Mevcut yapı, son 700 yıldır aynı şekilde duruyor ancak her an bunun değişmeye başlaması söz konusu olabilir.
Rezonans: Bir cismin doğal frekansıyla çakışan bir frekansda uyarılması veya bir milin kritik hızında döndürülmesi sonucunda ortaya çıkan fiziksel olaya Rezonans denir. Rezonansa girmiş bir cisim aşırı şekilde titreşir.
Var olan her canlı ve cansız madde frekans yayar. Nasıl ki bir radyonun yaydığı frekans 88 MHz ise, insan vücudundaki hücreler ve organlarda kendine özgü titreşim frekansları yayar.
MR teknikeri, doktorların talepleri doğrultusunda manyetik rezonans görüntüleme tekniğiyle hastaların organ ve dokularını görüntüleyen kişidir. MR teknikeri, görüntülemeyi sağlar ve elde edilen görüntüleri radyoloji doktorlarına sunar. MR teknikeri, radyoloji alanında çalışır.
Rezonans terimi fransızca kökenlidir, bir fizik terimidir. İki frekansın birbiri ile etkileşime girmesi ve birbirine uyumlanmasına "rezonansa girmek" denilir.
Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır. Depreme dayanıklı yaylı evler, deprem açısından son derece güvenlidir.
Japonya'da çok fazla yüksek katlı bina var ve bu yapılara esneme payı denilen bir sistem uygulanıyor. Buna göre; bina temeline eklenen kauçuk tamponlar sayesinde deprem anında yerden gelen titreşimler binayı titretmek yerine sallıyor. Böylece, çok şiddetli depremlerde bina esneyerek gelen şiddetli darbeyi yumuşatıyor.
Yaklaşık 6 dakika süren deprem bazı bölgelerde 40.5 metreye kadar ulaşan tsunamiye neden oldu. Tsunami dalgaları saatte 500 km hızla 6.372 km uzaklıktaki Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii adalarını vurdu. Yerin 29 km derinliğinde olan deprem, yerel saatte 14.46'da gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri