Bıçağın keskin tarafını eğik tutarak gazeteye gelecek şekilde siler gibi sürtme işlemi yapın. Bir dakika boyunca bu işlemi uygularsanız bıçağınız eskisi gibi keskin hale gelir. - Ağzı kalınlaşmış ve oldukça körelmiş bıçakları bilemek için ise masat yerine bıçak bileme makineleri bilemek daha doğru olur.
Bu işlemi 5-10 dakika kadar süreyle gerçekleştirdikten sonra yapman gereken tek şey, bıçağı bileme taşına 20 derecelik açı ile tutarak her iki tarafını da nazikçe taş üzerinde sürüklemektir. Eğer bileme taşının kurumaya başladığını fark edersen, işlem sırasında üzerine bir miktar daha su ekleyebilirsin.
Bıçağı doğru şekilde tuttuktan sonra bileme işlemi için taş üzerinde belli bir açıyla sürtmeniz gerekiyor. Genel olarak bu açı için 18 ila 20 derecelik bir oran yeterli oluyor.
Bıçak bilenirken uygulanan kenar türü, bıçak ağzının keskinliğini ve dayanıklılığını belirlemektedir. Uygulanan açı 30-40 ° arasında olmalıdır. Bileme işi büyük bir titizlik ve dikkatle yapılmalıdır. Bıçağın kenarında ince tel çapak oluşucak şekilde, dipten uca kadar hatasız olarak uygulanmalıdır.
Bilemeye başlayın: Bıçağınızı 22,5 derecelik bir açıyla, dipten başlayıp uçta bitirerek bıçağı yavaşça aşağı ve yumuşak bir hareketle bileme taşının uzun kenarında uzaklaştırarak çekin. Bilemeye devam edin: Keskinleştirme işlemine başladıktan sonra bu işlemi defaten tekrarlayın.
İlgili 24 soru bulundu
Onu cam ya da mermer yüzeylerde kullanıyorsunuz
Cam ya da mermer yüzeylere uzun süre sürtünen bıçak çok çabuk körelir.
En yaygın üç bileme taşı türü, yağ taşları, su taşları ve elmas taşlarıdır. Bu taşların her birinin, kullanıcıların keskinleştirme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek kendi avantajları vardır. Bıçak bileme yağ taşı çeşitleri, birçok kullanıcının aşina olduğu popüler bileme taşlarıdır.
Yemek tabağı tabanı yöntemine yakından bakıldığında tabağın bez üzerinde ters çevrilerek alt kısmına bıçağın sürtünmesi şeklinde ifade ediliyor. Diğer bir yöntem ise gazete kağıtları olarak öne çıkıyor. Gazete kağıtları ile bıçak bilemek istemeniz halinde gazete kağıdı ile bıçakları silmeniz yeterli oluyor.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Bu durumda doğal olarak sizin için en iyi bıçak çeliği paslanmaz çelikten üretilmiş bir bıçak olacaktır. Paslanmaz çelik bıçaklar iyi ağız tutar, fakat görece zor bilenir. Bu da arazide bilemeyi zorlaştıracaktır.
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Elmas bileme taşları ise bileme işlemini kolaylaştıran taşlardır. Elmas bileme taşının yüzeyi, bıçakları oldukça hızlı ve kolay bir şekilde keskinleştirmeye yarayan minik elmas parçaları ile emprenye edilmektedir.
Öncelikle bıçaklar neden körelir sorusuna bir cevap verelim: Bıçakların körelmesinin sebebi kestikleri ürünler değil, kesme tahtalarıdır. Bunun yanı sıra bulaşık makinesinde yıkama, çekmeceye atma ya da konserve açma gibi kullanım hataları da bıçakları köreltebilir.
En önemli konulardan biri, ahşap saplı bıçakları asla bulaşık makinesinde yıkamamanızdır. Ahşap sudan etkilendiği için –makinelerin yıkama sürelerini de göz önünde bulundurursak- kullanım ömürleri kısalacaktır. Unutmamanız gereken bir diğer konu ise lazer kesim bıçakların bileylenmediği bilgisidir.
Bıçak Neden Körelir? Bıçaklar, kullanım sırasında sürekli olarak yüzeylere sürtünerek ve malzemeleri keserek aşınır. Bu süreç, bıçak keskinliğinin zamanla azalmasına ve körelmesine yol açar.
Bıçak bilenmek için kullanılan motorlu makinelerinin yaygın olmadığı eski günlerde, köylerden kentlere kadar tercih edilen taş ve eğe ile bileme sistemi, artık yol olmaya yüz tuttu. Makine ile bilenme çağında eğe ile bilenmesi pek çok yaygın değilse de, faydalarını bilen vatandaşlar hala bunu tercih ediyor.
Yüksek Kum Numarasına Sahip Zımparalar (120-220 Kum): Ev kullanımlarında son adım olarak kullanılmaya uygun olan zımpara çeşidi, yüzeydeki son pürüzleri kaldırmak ve yüzeyi cilaya hazır etmek için de kullanılmaktadır. Düşük aşındırıcılığa sahip olmaktadır.
2) Porselen Kupa Altı
Bıçakları kullanmadan önce keskinleştirmek için bir kupa seçin ve ters çevirerek zemine sabitleyin. Daha sonra bilemek istediğiniz bıçağı, kupanın altındaki ince bölüme temas ettirin. Öne ve arkaya doğru yapacağınız hareketlerle bıçaklarınızı daha keskin hale getirebilirsiniz.
Genellikle saten yapılmış yüzeylerde boya/astar vurulmadan önceki son zımparalama işleminde kullanılmaktadır. Saten alçı yüzeylerde 180 kum zımpara ideal olandır. Yüksek pürüzsüzlük sağlar ve aşındırıcılığı düşüktür.
Blender bıçağınızın keskinleştirilmesi için bir bileme taşı kullanabilirsiniz. Bileme taşı, bıçağın keskinleştirilmesi için en yaygın kullanılan araçtır. Bıçağın metal kısmının yüzeyini aşındırarak bıçağı yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.
Kullanma talimatı Taşı 5 dakika suda bekletin ve sonra sabit bir platforma koyun. Kaba taşlama, Bıçağı 10 - 30 ° 'lik bir açıyla tutun, taşın yüzeyindeki kenarı yumuşak basınçla ileri ve geri itin ve kenarın yeterince keskin olmasına bilemeye devam edin. Aleti keskinleştirdikten sonra, honlanması gerekir.
Gazete kağıtlarının kenar kısımlarını bıçağa yerleştirin. Bıçağın keskin tarafını eğik tutarak gazeteye gelecek şekilde siler gibi sürtme işlemi yapın. Bir dakika boyunca bu işlemi uygularsanız bıçağınız eskisi gibi keskin hale gelir.
Girit taşı ürünleri yağ taşı ismi ile de bilinir. Girit taşı ürünleri Girit adası'ndan çıkan ve doğal bir taştır.
Girit taşı veya yağ taşı oluşumundaki belirli özelliklerden dolayı çok iyi bir bileyi taşı olmaktadır. Yapısında misroskopik boyutlardaki silika kristalleri sayesinde “fine grit” denilen yani en ince tanecikli bileyi taşlarına denk bir bileme sağlar...
%23 indirimle Bay Home Profesyonel Bıçak Bileyici 3 Açılı Elmas Seramik Tungsten Çelik El Bıçakları Bileme 29 TL'ye, %7 indirimle Zwilling V-Edge Bıçak Bileyici 8 cm 326050000 1.529 TL'ye, %19 indirimle Penguen 1588 Bıçak Bileme Aleti 79 TL'ye, %4 indirimle Victorinox 7.8013 20 cm Masat 557 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri