Elmas bileyici veya bileme tekerini taş üzerinde ilerletirken taşın kenarlarının kırılmasını önlemek için taşı kenarlardan dışarıya kaydırmamak gerekir. Taş kenarlara yaklaşırken bileme hızı azaltılmalıdır. Düzlem yüzey taşlama tezgâhlarında taşların bilenmesi çoğu kez otomatik olarak yapılır.
TANE BÜYÜKLÜĞÜ
Taş bünyesindeki aşındırıcı tanelerin büyüklüğü bir rakam ile ifade edilir. FEPA (Avrupa Aşındırıcı Mamuller İmalatçıları Federasyonu) tarafından aşındırıcı tanelerin ölçülmesi için belirlenmiş standart eleklerde 1 inç (25,4 mm.) doğrusal boydaki delik sayısı tane büyüklüğünü gösteren rakamdır.
Manyetik, Zımpara Taşı, Milas-Muğla. Doğal zımpara taşları çoğunlukla Türkiye'de Ege bölgesinde ve Yunanistan'da görülür. Türkiye'nin batısında yer alan Menderes Masifi demir bakımından zengin zımpara taşı yatakları içermektedir.
Zımpara taşı, metal endüstrisinde döküm ve kaynakların kaba talaş alma işlemlerinden, folyo merdanelerinin en hassas taşlama işlemlerine kadar yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Sıklıkla metal endüstrisinde kullanılan ürün, cam ve seramik sanayisinde de kullanılmaktadır.
Ülkemizde kükürt yatakları Keçiborlu (Isparta) ve Milas (Muğla) çevresinde bulunmaktadır. Zımpara Taşı: Çeşitli kesici, torpüleyici ve silici aletlerin yapımında kullanılan zımpara taşı yönünden ülkemiz çok zengindir. Tire (İzmir), Manisa, Söke (Aydın), Milas (Muğla) ve Tavas (Denizli) da çıkarılır.
İlgili 37 soru bulundu
Gerçek Zımpara: Korendon, hematit minerallerinin karışımından ibaret olup bu tür zımpara Yunanistan ve Türkiye'de bulunmaktadır. Rengi genellikle kırmızımsı siyahtır. Spinel Zımpara: Spinel (magnezyum alüminyum oksit) + korendon (alüminyum oksit + manyetit-demir oksit-) şeklindedir.
Zımpara taşı, aşındırıcı taneciklerin çeşitli bağlayıcılarla birbirlerine bağlanması sonucunda oluşur. Çok kesicidirler. Genellikle metal endüstrisinde kullanılırlar.
Kalın zımpara kâğıdı yaklaşık 40 ila 60'lık zımpara kağıdına karşılık gelir. Orta Zımpara Kağıdı: yaklaşık 60 ila 100'lük ölçeğe denk gelir. Bazı son şekillendirme işlerinde kullanılır.
60 ila 7.000 arasında değişen birçok farklı kum mevcuttur. En yaygın olanları 60-80 kum (kaba), 100-150 kum (orta), 180-220 kum (ince) ve 320 kum (çok ince) içerir.
Otomotiv, ağaç ve metal sanayilerinde hem kuru hem de ıslak olarak uygulanabilen yüksek performanslı ve çok amaçlı bir üründür. Uygulama Alanları: Metalürjide. Metalürji sanajiinde polisajda. Boya ve dolgu maddesi yüzeyinde ıslak ve kuru zımparalama.
120-2000 kumları arasında rötuş, polisaj ve finisaj işlemleri yapılır. Zımpara kum numarası arttıkça aşındırıcı kum tanesinin boyutu küçülür. Buna göre zımparalanan yüzeydeki aşındırma izi azalır polisaj ve parlatma artar. Ancak aşındırma izi zımpara kumunun bağlandığı mesnete göre değişiklik gösterir.
240 ve 400 arası kum deeğerine sahip zımparalar; boya ve vernik uygulamalarında katlar arasında kullanılırlar. Böylece yüzeyin tutuculuğu artar ve boya/vernik uygulamasında oluşan hatalar giderilir. 600 ve üstü kum değerleri çok ince kumlara sahip oldukları için yüzeyleri cilalamada kullanılırlar.
Zımpara kalınlığına mutlaka dikkat etmelisin. Zımpara kalınlığı 60, 80, 100 gibi sayılarla ifade edilir. Sayı büyüdükçe zımpara kalınlığı da azalır. Duvarda sadece alçı varsa ve son kat saten alçı henüz yapılmamışsa kalın zımparaları tercih etmelisin. 40 ve 60 numaralı zımparalar bu işlem için yeterli olacaktır.
Zımpara taşı madeni doğal aşındırıcı olan ve zımpara taşlarının elde edilmesinde kullanılan kuvars, elmas ve korund çıkarılan maden yataklarıdır.
En yaygın olarak kullanılan zımparalar silikon karbürden (SiC) veya alüminyum oksitten (Al203) oluşur. Silisyum karbür, tungsten karbürler, sert çelikler, taşlar ve diğer seramik maddeler gibi kırılgan ve sert malzemeler için en uygunudur.
Belirli bir formda imal edilmiş sert aşındırıcı taneler içeren kesici (Zımpara taşı) ile iş parçası üzerinden çok noktadan talaş kaldırma işlemidir. Talaş kaldırma (Taşlama) esnasında zımpara taşı kendi ekseni etrafında oldukça yüksek devirlerde dönme hareketi yapar.
3000 Zımpara Çeşitleri
İnce yapısı ve detay çalışmaya izin veren özelliği sayesinde 3000 zımpara pasta cila öncesi yüzeylerinizi en uygun hale getirerek kusursuz bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. 3000 zımparaların bantları son derece dayanıklıdır.
Silisyum karbür: Mermer, granit, kayrak gibi doğal taşlar, belenco gibi kuvars yüzeyler ve yapay taşlarda, cam, cam ürünlerini rodaj ve zımparalama işlemlerinde sıklıkla kullanılır.
Bu numaralar zımparadaki aşınmayı sağlayan kumların ne kadar iri veya ince olduğunu belirtir. Zımparanın numarası büyüdükçe zımparanın üstündeki kumlar incelir. Örnek olarak; 320-grit/kum zımpara 80-grit/kum zımparadan daha ince kum tanelerine sahiptir.
Kullanım Alanlaları: Her türlü yüzey temizlemede, parlatmada ve ahşapta kullanılabilir.
Örneklemek gerekirse; Polyester malzemeler için 180 numaralı zımpara, astarlamak için 180 numaralı zımpara kullanılmalıdır. Son işlem olan parlatma evresi için 1200 ile 2000 arasında bir numara seçilmelidir.
60-80-100 Kum:Kaba zımparalama ve kazıma işlemlerinde kullanılır. 120-150 Kum:Zemin düzeltme,astar zımparalama işlemlerinde kullanılır. 180-220 Kum: Cilalama işlemlerinde,alçıları zımparalamak için kullanılır.
Otomotiv, ağaç ve metal sanayilerinde hem kuru hem de ıslak olarak uygulanabilen yüksek performanslı ve çok amaçlı bir üründür. Uygulama Alanları: Metalürjide.
Sünger zımpara, esnek sünger yapısı, dayanıklı zımparalama yüzeyi ve mükemmel tutuculuğu ile Metal, sıva, ahşap,plastik ve fiberglass malzemelerin zımparalanması ve temizlenmesinde kullanılmaktadır.
Su Zımparası, Metalürjide, metalürji sanayiinde polisajda, boya ve dolgu maddesi yüzeylerinde ıslak ve kuru zımparalamada, model kalıplarının yüzeyinin düzeltilmesinde, bakım amaçlı polisaj yenileme işleminde, hassas polisaj uygulamalarında, otomotiv sanayiinde akrilik, yağlı boya ve selülozik boyalı yüzeyler üzerinde ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri