Bıçağı doğru şekilde tuttuktan sonra bileme işlemi için taş üzerinde belli bir açıyla sürtmeniz gerekiyor. Genel olarak bu açı için 18 ila 20 derecelik bir oran yeterli oluyor.
Bıçağın bileme esnasında yanmaması için, bileme işi bir taşlama ile yapılıyorsa bol soğutma suyu kullanılmalıdır ya da sulu bileme makineleri ile bilenmelidir. Aşırı ısınma çeliğin yapısını değiştirir ve korozyon direncini, bıçağın sertliğini azaltır ayrıca bıçağınızın kenar tutma yeteneğini kaybetmesine yol açabilir.
Bu işlemi 5-10 dakika kadar süreyle gerçekleştirdikten sonra yapman gereken tek şey, bıçağı bileme taşına 20 derecelik açı ile tutarak her iki tarafını da nazikçe taş üzerinde sürüklemektir. Eğer bileme taşının kurumaya başladığını fark edersen, işlem sırasında üzerine bir miktar daha su ekleyebilirsin.
Bilemeye başlayın: Bıçağınızı 22,5 derecelik bir açıyla, dipten başlayıp uçta bitirerek bıçağı yavaşça aşağı ve yumuşak bir hareketle bileme taşının uzun kenarında uzaklaştırarak çekin. Bilemeye devam edin: Keskinleştirme işlemine başladıktan sonra bu işlemi defaten tekrarlayın.
En yaygın üç bileme taşı türü, yağ taşları, su taşları ve elmas taşlarıdır. Bu taşların her birinin, kullanıcıların keskinleştirme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek kendi avantajları vardır. Bıçak bileme yağ taşı çeşitleri, birçok kullanıcının aşina olduğu popüler bileme taşlarıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Onu cam ya da mermer yüzeylerde kullanıyorsunuz
Cam ya da mermer yüzeylere uzun süre sürtünen bıçak çok çabuk körelir.
Siz de bıçak nasıl keskinleştirilir sorusuna hızlı ve pratik çözümler arıyorsanız masatı tercih edebilirsiniz. Ayrıca farklı bir kullanım tekniği olarak da masatı düz bir zemine dikey olarak yerleştirerek bileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Elmas bileme taşları ise bileme işlemini kolaylaştıran taşlardır. Elmas bileme taşının yüzeyi, bıçakları oldukça hızlı ve kolay bir şekilde keskinleştirmeye yarayan minik elmas parçaları ile emprenye edilmektedir.
Ynt: makas bileme
Bilenen makasın ağız açısı 7 - 10 derece eğik olmalı. Bu kesme açısıdır.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Öncelikle bıçaklar neden körelir sorusuna bir cevap verelim: Bıçakların körelmesinin sebebi kestikleri ürünler değil, kesme tahtalarıdır. Bunun yanı sıra bulaşık makinesinde yıkama, çekmeceye atma ya da konserve açma gibi kullanım hataları da bıçakları köreltebilir.
2) Porselen Kupa Altı
Bıçakları kullanmadan önce keskinleştirmek için bir kupa seçin ve ters çevirerek zemine sabitleyin. Daha sonra bilemek istediğiniz bıçağı, kupanın altındaki ince bölüme temas ettirin. Öne ve arkaya doğru yapacağınız hareketlerle bıçaklarınızı daha keskin hale getirebilirsiniz.
Blender bıçağınızın keskinleştirilmesi için bir bileme taşı kullanabilirsiniz. Bileme taşı, bıçağın keskinleştirilmesi için en yaygın kullanılan araçtır. Bıçağın metal kısmının yüzeyini aşındırarak bıçağı yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.
Bıçak bilenmek için kullanılan motorlu makinelerinin yaygın olmadığı eski günlerde, köylerden kentlere kadar tercih edilen taş ve eğe ile bileme sistemi, artık yol olmaya yüz tuttu. Makine ile bilenme çağında eğe ile bilenmesi pek çok yaygın değilse de, faydalarını bilen vatandaşlar hala bunu tercih ediyor.
Bıçağınız profesyonel ellerde bilensin.
Bıçaklarınızın Pirge Ustaları tarafından bilenerek, ilk günkü keskinliğine kavuşmasını istiyorsanız, Pirge'den bileme hizmeti satın alabilirsiniz.
%24 indirimle Sürbısa Sürmene Bıçak Bileme Aleti 32 TL'ye, %15 indirimle Felco 903 Bileme Çeliği 510 TL'ye, %6 indirimle F.Dick 7.6543.30 Kalın Dişli 30 cm Balık Sırtı Masat 1.820 TL'ye, %8 indirimle Zwilling Çift Kademeli Pratik Bıçak Bileyici 679 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Mermer ya da cam yüzeylerde bıçakların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bu yüzeylerde kullanılan bıçaklar çok hızlı bir şekilde körelir. Günümüzde çok fazla tercih edilemese de cam ya da mermer kesme tahtası kullanıyorsanız bıçaklarınızın kısa bir süre içerisinde köreldiğini görebilirsiniz.
Özellikle peynir bıçağı, et bıçağı gibi bıçakları bulaşık makinesinde yıkamak son derece yanlış bir davranıştır. Yüksek basınçlı su, bıçakların zarar görmesine ve zamanla körelmesine yol açar. Bu yüzden bıçakları elde yıkamak, ömrünü uzatacaktır. Cam ve mermer yüzeyler, bıçakların körelmesine yol açar.
Girit yağ bileme taşı ürünleri Girit adası'nda bulunan ocakların içerisinden çıkarılan bir taş türüdür. Girit yağı denizin içerisinde bulunan canlıların ölmesi ile beraber ve diğer canlıların içerisinde uzun yıllar boyu sıkışarak oluşur.
Mutfak robotları, geniş haznesinde yer alan keskin bıçağı ile birlikte birçok malzemeyi parçalayan bir çeşit doğrayıcı rondo olarak tanımlanır. Kullanım süresince bıçağın bilenmesi ya da değiştirilmesi üründen alacağınız verimi büyük ölçüde artırır.
Kelimenin sözlük tanımına göre, blender, sıvıları ve yumuşak yiyecekleri karıştırmak, meyve veya sebzeleri sıvıya dönüştürmek için kullanılan elektrikli bir mutfak aletidir. Bu işlemi yapan 4 farklı blender seti olabilir. Bunları dört başlık altında toplayabiliriz.
Soyma bıçağı öncelikle sebzeleri, patatesleri ve meyveleri soymak için kullanılır ve aynı zamanda sert derileri, kabukları kolayca kesmek için yeterince keskindir. Sert bir bıçağa ve sağlam, ergonomik sapa sahiptirler.
Tırtıklı ağız yapısı sayesinde kolay kesim imkanı sağlamaktadır. Bunun nedeni ekmek gibi yumuşak malzemelerin üzerinden düz ağızlı bıçaklar malzemeyi ezmektedir. Tırtıklı yapı sayesinde ezmeden malzemeye takılır ve kolay kesim imkanı sağlamaktadır.
Yöntem isminde de belirtildiği üzere yemek tabağının alt tarafı, körelen bıçakların bilenmesinde etkin rol oynuyor. Yemek tabağı tabanı yöntemine yakından bakıldığında tabağın bez üzerinde ters çevrilerek alt kısmına bıçağın sürtünmesi şeklinde ifade ediliyor. Diğer bir yöntem ise gazete kağıtları olarak öne çıkıyor.
Bıçak Neden Körelir? Bıçaklar, kullanım sırasında sürekli olarak yüzeylere sürtünerek ve malzemeleri keserek aşınır. Bu süreç, bıçak keskinliğinin zamanla azalmasına ve körelmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri