Kör Alan: Kişinin kendisinin bilmediği fakat diğerleri tarafından bilinen alanı açıklamaktadır. Kaygı, korku, kıskançlık duyguları bu alanda yer almaktadır. Bu alanın geniş olması kişinin tek yönlü iletişimi tercih eden, benmerkezci, savunmacı, eleştirilere kapalı, şüpheci olduğu anlamına gelmektedir.
Pencerenin sağ üst köşesinde olan kör alan benliğin kör olduğu yerdir. Etrafındaki insanların fark ettiği ve bildiği ancak kişinin kendinin bilmediği özellik ve davranışlar kör alanı kapsar.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
GİZLİ BENLİK: sırlarınızı içerir. Düşünüp, hissedip kendinize sakladıklarınız. Burada verilenler değişmez alanlar değildir. Gözlemler, düşünceler, duygular ve istekler sizin günlük yaşantınız sürdükçe bir alandan diğerine kayar.
Benlik; öz varlık, birini kendisi yapan şey, onu diğerlerinden ayıran temel şey, kendilik olarak farklı biçimlerde tanımlanabilen bir kavramdır. Daha genel anlamda ise benlik, özne olarak "ben"in nesne olan "ben" hakkında düşünmesi olarak ifade edilebilir. Psikolojik açıdan benlik oldukça derin ve geniş kavramdır.
İlgili 28 soru bulundu
Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik.
Benlik saygısı düşük olan bazı insanlar kendileri hakkında olumsuz konuşurlar, diğerleri ise diğer insanların onlardan memnun olduğundan emin olmak için kendi yollarının dışına çıkar. Her iki durumda da bu kişisel değer ve değer eksikliği, bir kişinin yaşamı ve sağlığı üzerinde ciddi olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
Benlik saygısı, bireyin kendi değerine dair yapıyor olduğu öznel değerlendirmedir. Benlik saygısı, bireyin kendi hakkındaki inançlarını (örneğin, "sevilmiyorum", "iyi şeyleri hak ediyorum") ve zafer kazanma, umutsuzluk, gurur ve utanç duyma gibi duygusal durumları kapsar.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
Yetişkin benlik durumu:
Yetişkin benlik durumu kişiliğin akılcı, gerçekçi yanıdır. Toplumsal kurallarla kişisel ihtiyaçlarımız arasında denge unsurudur. Algılama, bellekte depolama, veri işleme gibi bilişsel etkinlikler yetişkin benliğin fonksiyonlarıdır.
Benliğin İşlevleri Nelerdir? Zekâ, düşünme, merak, algılama, yönelim, gerçekliği test etme, öğrenme, hareketi yönetme, sentezleme, konuşma gibi benlik özellikleri doğuştan edinilir, öğrenme ve büyüme ile gelişir. Benlik, çevre ile etkileşim içinde değişir.
Yaşam biçimi benlik kavramının dışa yansımasıdır ve en basit ifadesi ile nasıl yaşadığımızdır. Yaşam biçimi aynı zamanda değerlerle de ilgilidir.
Kişinin benlik saygısının yüksek olması, kendisi hakkındaki görüş ve tutumlarının güçlü ve olumlu olduğu anlamına gelirken; düşük benliğe sahip olması, kişinin kendisini olumsuz özelliklerle algıladığını ve bu durumu kabullendiğini göstermektedir (Campbell & Lavallee, 1993, s. 9-10).
Yüksek benlik, pek çok kadim öğretide egomuzun daha farkındalıklı, daha dingin bir parçasına atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir. Öz benlik, gerçek benlik, yüksek bilinç gibi kelimelerle de ifade edilir. Hem doğu, hem de batı literatüründe, yüksek benliğin ilahi veya evrensel bilince bağlı olduğu söylenir.
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
Mutlak Benlik, tüm varlığın çıkış ve erim noktası olarak var edici ve var kılıcı ilkeyi gösterir. Onunla en iyi sevgi ve iman ile, bir gönül yaşantısı ile iletişim kurulabilir. Bu iletişim ve temas, bütün benliklerin kaynağı ve imkânıdır (Taşdelen, 2013: 33).
Benliğin karmaşık doğası farklı şekillerde görülür. Benlik, gerçek veya gerçek benlik ve ideal benlik olarak kategorize edilebilir. Neyin ideal benlik ve gerçek benlik olduğuna dair bu sınıflandırma Carl Rogers tarafından yapılmıştır.
İnsanda üç farklı ego halinin bulunduğunu ifade eden analiz yönteminde söz konusu üç ego; çocuk egosu, yetişkin egosu ve ebeveyn egosu olarak karşımıza çıkıyor.
Benlik için Bracken'e göre altı farklı etki alanı bulunmaktadır. Bracken'in 1992 yılında ortaya attığı teorisine göre sosyal, yetkinlik, etkisel, fiziksel, akademik, aile, özeleştiri, benlik saygısı ve ideal benlik kişinin benliğini oluşturmaktadır.
Sağlıklı benlik saygısına sahip bireyler kendilerinden emin görünürler ve kendilerine güvendikleri konularda yeterli beceriye sahiptirler. Hayata pozitif bakarlar. Olumlu, olumsuz tüm yaşantılarından ders alır ve tecrübe sahibi olurlar. Güçlü ve zayıf yönlerini bilirler.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri