Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Cihazınızın Ayarlar uygulamasını açın. Güvenlik ve gizlilik'e dokunun. Güncelleme olup olmadığını kontrol edin: Güvenlik güncellemesi olup olmadığını kontrol etmek için Google Güvenlik Kontrolü'ne dokunun.
Başlıca zararlı yazılımlar arasında virüsler, fidye yazılımları, solucanlar, Truva atları, dosyasız kötü amaçlı yazılımlar, casus yazılımlar, reklam yazılımları, botnetler, keyloggerlar rootkitler ve SQL enjeksiyonu (SQLi) yer alır.
Siber suçlular arasında en karlılardan ve bu yüzden en popüler olanlardan biri zararlı yazılım türlerinden biri olan fidye yazılımıdır. Bu zararlı yazılım bir kurbanın makinesine yüklenir, dosyalarını şifreler ve sonra geri dönerek bu verileri kullanıcıya geri vermek için bir fidye (genellikle Bitcoin) ister.
İlgili 27 soru bulundu
Virüsler. En bilinen ve en eski zararlı yazılım türüdür.
Arka kapılar, en tehlikeli kötü amaçlı yazılım türlerinden biridir. Bunlar siber suçluların kurbanın makinesini uzaktan yönetebilmesini sağlar. Meşru uzaktan yönetim yardımcı programlarının aksine arka kapılar, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın fark ettirmeden kurulur, başlatılır ve çalıştırılır.
'Kötü amaçlı yazılım', bilgisayar virüsü, solucan(virüs), truva atı, fidye virüsü, casus yazılım, reklam destekli yazılım ve diğer zararlı yazılımları oluşturan gruba verilen genel isimdir. Bu yazılımlar çalıştırılabilir kod, betik, aktif içerik ve diğer farklı yazılım türleri şeklinde ortaya çıkabilir.
Truva atları şu anda en sık rastlanan zararlı yazılım kategorisidir. Arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ele geçirmek, kullanıcı verilerini süzmek ve saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.
Zararlı yazılımlar; bilişim sistemlerinde kullanıcının haberi olmadan istenmeyen değişiklikleri yaparak işleyişi bozan, verilerin veya sistemlerin tahribatını hedefleyen ya da yetkisiz erişim elde etmeyi amaçlayan siber suçlular tarafından yazılmış tehlikeli yazılımlar olarak tanımlanmaktadır.
Solucan; virüslerin bir alt sınıfıdır. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan, bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir ve bilgisayarın çökmesine yol açabilir.
Casus yazılım, kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve kullanıcının yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanır.
Android telefonda casus yazılımları nasıl tespit edebilirsiniz? Ayarlar'a bakarsanız, Google Play Store'da olmayan uygulamaların indirilmesine ve yüklenmesine izin veren bir ayar görürsünüz. Bunun etkinleştirilmiş olması, potansiyel casus yazılımların yanlışlıkla yüklenmiş olabileceğinin bir işaretidir.
Antivirüs programı kullanarak, zararlı uygulamaları kaldırarak ve telefonunuzu güncelleyerek virüsleri temizleyebilirsiniz. Ancak, tüm bu yöntemler başarısız olursa, son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürerek virüsleri tamamen temizleyebilirsiniz.
Telefonunda virüs olup olmadığını tespit etmek için cihazınızı güvenli modda çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Telefonun güç tuşuna basılı tuttuğunuzda güvenli mod seçeneği karşınıza çıkar. Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir.
İnternet solucanları, sadece İnternet'e bağlı olan ma- kinelere bulaşabilen solucanlardır. Bu tür solucanlar, İnternet üzerinde tarama yapar ve en son güvenlik güncellemelerini kurmamış olan, açık kapıları olan veya güvenlik duvarı olmayan korunmasız bilgisayar- ları bulmaya çalışırlar.
Virüs nedir, malware (kötücül yazılım) nedir? Virüs, bilgisayarınıza zarar vermek için kendisini kopyalayabilen, sisteminizi bozabilen ve verilerinizi yok edebilen bir kod parçasıdır. Malware ise Truva atları, casus yazılımlar, trojanlar, adware, fidye yazılımları veya virüs içeren kötü amaçlı yazılımdır.
E-posta Ekleri: Truva atı virüsü, e-posta ekleri aracılığıyla yayılabilirler. Kötü niyetli kişiler, çeşitli tuzaklar kullanarak kullanıcıları e-posta eklerine tıklamaya teşvik ederler. E-posta eklerini açtıktan sonra, Truva atı bilgisayarınıza bulaşabilir.
Backdoor, çeşitli senaryoları ve teknikleri kullanarak bir yazılım veya sistemde, normal giriş çıkış noktaları dışında bilerek veya bilmeyerek oluşturulan, sisteme veya yazılıma erişimin mümkün olduğu ya da sistemden veya yazılımdan veri çıkışının mümkün olduğu açık noktalara verilen genel bir isimdir.
Backdoor virüsü, bilgisayar korsanlarının bilgisayarlara erişmek ve bunları kontrol etmek için kullandıkları kötü amaçlı bir yazılım. Adından da anlaşılacağı gibi bu virüsler bir tür “arka kapı” açarlar ve bilgisayarlara yetkisiz erişim sağlarlar.
Bilgisayara bulaşan virüs veya solucanlar herhangi bir dosyadan gelmiş olabilir. Dolayısıyla disk temizleme seçeneğinden geçici dosyaları silmek gerekir. Böylece bilgisayar etkinleştiği anda devreye girecek şekilde planlanan virüsler temizlenebilir.
Windows 10'un güvenlik yazılımını bulma
Sistem tepsisinde bir güvenlik yazılımı simgesi bulamadıysanız veya bilgisayarınızın güvenlik yazılımına sahip olup olmadığından hala emin değilseniz, güvenlik yazılımı için Windows Güvenliği'nde Virüs ve tehdit koruması'nı kontrol edin.
Bir virüs, sisteminize girdikten sonra virüslü ana dosya veya program etkinleştirilene kadar hareketsiz kalır. Etkinleştirme sayesinde virüs çalışır ve sisteminizde çoğalır. Solucanların çalışması, kendini kopyalaması ve çoğalması içinse ana program gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri