Kör sivilcelerin oluşum nedeni nedir diye bakıldığında karşımıza tıkanmış gözenekler çıkar. Bilindiği üzere gözenekler cildin hava almasını sağlayan kanallardır. Ve bu kanallar yağ, kir ve tozdan temizlenmediği sürece dolar ve istenmeyen cilt sorunlarına neden olur.
Temiz bir bezi cildinize hasar vermeyecek kadar sıcak suya daldırın ve kör sivilce üzerine 10-15 dakika kadar tutun. Kör sivilce uç verene kadar bu işlemi günde dört kez uygulayabilirsiniz. Ayrıca sivilce etrafını temiz tutmaya ve sivilce iyileşene kadar makyaj yapmaktan kaçınmaya dikkat etmelisiniz.
Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
Cildi rahatlatacağını düşünerek kör sivilce nasıl patlatılır sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz ama bu olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu tip sivilcelerin içinde bakteriler olabileceği için, kör sivilceyle oynanması bakterilerin vücuda yayılmasına da sebep olabilir.
Cildin alt kısmında oluşan bu sivilceler oldukça ağrılı ve rahatsız edici büyüklüktedir. O yumruk şeklinde bir görüntüye sahip olan bu kör sivilcelerin aynı zamanda kızarık ve şiş bir yapısı bulunmaktadır. Cilt altındaki gözenekler de oluşan yağ, kir ve bakterilerin olması kör sivilceleri çıkmasına sebep olur.
İlgili 38 soru bulundu
Buradaki ilk merak edilen faktör ise kör sivilce kendiliğinden geçer mi oluyor. Evet, cilt altı sivilceler kendiliğinden geçebildiği gibi bazı durumlarda bunun için birtakım medikal ve topikal yöntemlere de ihtiyaç duyulabiliyor. Tabii bu süreci mutlaka bir dermatoloğa görünerek yürütmelisin.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Ucu beyaz sivilceleri patlatabilirsiniz. Beyaz kısımda iltihap birikmiştir ve iltihap önleyici tedbirlerle bu tip sivilceleri patlatmak oldukça basittir. Ucu beyaz olmayan sivilceleri patlatmamanız gerekir. Çünkü bu durum cildinizin yaralanmasına, iltihaplanmanın artmasına e kanamaya sebep olabilir.
En ciddi sivilce (akne) türü sivilce (akne) kistleridir ve bunlar büyük ağrılı iltihaplı lezyonlardır. Kistler, dermisteki enfeksiyonun etrafında bir zar oluştuğunda, yumuşak, sıvı dolu bir yumru oluşturup gelişirler. Sivilce (akne) kistlerini geçirmek için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Bu sivilce türünde iltihap cildin altındadır ve ucu da görünmez. Görünüşünü olumsuz yönde etkileyebilecek kör sivilceler için bazı çözümler sıralayabiliriz: Sıcak tamponla kör sivilceleri giderebilirsin. Pamuk veya sargı bezini sıcak suya batırıp iyice sıktıktan sonra kör sivilcenin üzerine sıcak tampon yapabilirsin.
Ufak bir iğneyi, alkol içinde sterilize edin. Beyaz sivilcenin tam ortasını iğne ile delin. Bazı durumlarda bu delme anında sivilce patlayıp akacaktır. Parmaklarınızla nazikçe aşağı doğru ve derinizin içine doğru basınç uygulayın.
Özetle. Sonuç olarak, sivilce ve akne tedavisinde diş macunu gibi ürünler cildin temizliği veya sebum üretiminin düzenlenmesi için uygun değildir ve kullanılmamalıdır.
Kistik sivilceler derinlerde oluştuğu için sıkılarak patlatılmaya uygun değildir. Bu nedenle sıkarak patlatmaya çalışıldığında ağrı hissi artar ve bölgede yara izi kalabilir. Akne lezyonlarının derinliği ne kadar olursa olsun elma sirkesi son derece etkilidir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır. Kaşların arasında çıkan sivilceler yüksek ihtimalle karaciğer de meydana gelen bir rahatsızlığı işaret etmektedir.
Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarından burun köprüsüne kadar olan bölgeyi kapsayan 'ölümcül üçgen'deki sivilceler asla sıkılmamalıdır. Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr.
Sivilcelerimizin sıkılması ya da onlardan kendi çabalarımızla kurtulmayı denemek her ne kadar keyif verici olsa da kendimiz dışındaki kişilerin bunu yaptığını izlemek de bir o kadar rahatlatıcı hissettirir.
Zekayi Kutlubay, sivilce sıkmanın zararlarını anlattığı açıklamasında, “Sivilce ya da akne, kıl ve yağ bezi ünitesinin iltihaplanmasıdır. Sivilcenin sıkılması ünitenin patlayıp iltihabın etrafa yayılmasına neden olabilir. Sivilceleri sıkmak, koparmak ve hatta ellemek dahi önerilmez.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem anında hayat üçgeni oluşturulmasına yönelik şu şekilde bir çağrıda bulunuyor: "Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Sivilceleri sıkmayın, ovalamayın ve patlatmayın diyen uzmanlar, özellikle yüzdeki sivilceleri sıkmanın; bir enfeksiyon baş ağrısına, görüş kaybına, felçlere, bazen de ölümlere neden olabileceğini belirtti. Dermatoloji Uzmanı Dr.Ata Nejat Ertek, sivilce ve önlemleri hakkında bilgiler verdi.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Çok sık karşılaşılan cilt hastalıklarından birisi olan sivilce (akne vulgaris), genelde ergenlik çağında başlar ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri