İsmail Hakkı Uğurtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oluklu kertenkelenin halk arasında "kör yılan" olarak bilindiğini söyledi. Söz konusu hayvanların özelliklerini anlatan Uğurtaş, şöyle konuştu: "Hiçbir zararı olmayan bir hayvandır. Elinizi ağzına götürseniz bile ısırmaz.
Vipera Lebetina (koca engerek-kör yılan), Türkiye'de yaşayan en uzun, en kalın ve en zehirli yılan türüdür. Zehirinin sistemik ve lokal etkilerini önlemek için özgün yılan antiserumu kullanılmaktadır.
Yılanlar dış kulakları olmadığından uzun zaman sağır zannedilmiştir. Aslında çeneleriyle kulakları arasında kemik bağlantıları olduğundan, üzerinde bulundukları toprağın yansıttığı sarsıntıları kolayca işitirler.
Sırt tarafı sarımsı kahverengi veya pembemsi kahverengi tonlarda olup lekesizdir. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı/krem veya pembe renk tonlarındadır. Bu tür solucan görünümünde bir yılan türüdür. Bu tür habitat olarak genellikle az bitkili araziler, taşlıklar gibi biyotopları tercih eder.
Öncelikle yılanlar insanlara durduk yere kesinlikle saldırmazlar, tersine kaçarlar. Bu bakımdan bir yılanla karşılaştığınızda eğer kaçmıyorsa onu rahatsız etmeden yanından geçebilirsiniz. Böyle bir durumda sopa ile yılanı rahatsız etmek veya taş atarak kaçırmaya çalışmak doğru ve akılcı davranışlar değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
Piton'ların boyu aynı şekilde uzun olabilir fakat enleri daha dardır. Bunun yanı sıra boyları 10-20 cm olan kör yılanlar vardır.
Açık arazilerde taş altı ya da nemli topraklarda yaşarlar.Genellikle karınca termit ve küçük böceklerle beslenir. Türkiye'de uygun biotoplarda yaşar.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
– Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar. – Yılanı görünce öldürmek gerekir. Ancak sürü halinde dolaşan yılana dokunulmaz.
İsmail Hakkı Uğurtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oluklu kertenkelenin halk arasında "kör yılan" olarak bilindiğini söyledi. Söz konusu hayvanların özelliklerini anlatan Uğurtaş, şöyle konuştu: "Hiçbir zararı olmayan bir hayvandır. Elinizi ağzına götürseniz bile ısırmaz.
Baharın gelmesiyle birlikte kış uykusundan uyandıkları için kendilerini göstermeye başladılar. Yılanları görenlerin sakin kalması ve onları rahatsız etmemeleri çok önemli. Zehirsiz oldukları için insanlara zarar vermeleri mümkün değil. Bu nedenle kesinlikle öldürmeyin.
halk arasında kör yılan da denilen bu canlımız. oluklu kertenkele. vücudunun yanlarında yer alan oluklardan dolayı.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri, uzun ve ayaksız şekliyle yılana benzetilen, halk arasında 'kör yılan' diye bilinen oluklu kertenkelelerin uysal olduğuna dikkat çekti.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Doğadaki en zararsız canlılardan biri olan oluklu kertenkeleler, Balkanlarda ve Asya'da yaşayan bir sürüngen türüdür. Göz kapaklarının olmasıyla yılanlardan ayrılan bu canlı, derilerindeki yarıklara benzeyen oluklarla da yılanlardan ayrılır.
Mehmet Öz, ''Yılanlar kış uykusuna yatan hayvanlardır. İlkbahar geldiğinde toprağın ısınmasıyla birlikte özellikle mayıs aylarında gizlendikleri yerlerden çıkarlar. Kaybettikleri enerjiyi yakalamak ve üremek için halk arasında sık sık görülür.
Yılanlar en fazla kol ve bacaklardan ısırır. Yılın ısırdıktan sonra ödem gelişeceği için yüzük ve bilezikler hemen çıkartılmalıdır. Kolu iple istirahate almak ve hareket ettirmeden sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Yılanların zehri kas hareketiyle vücutta daha hızlı yayılır.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Doğa Parkı'na bağışlanan 5 metre uzunluğunda olan ve 100 kiloluk ağlı piton, aynı zamanda Türkiye'nin de en büyük yılanı.
Yoruma Göre: Rüyada yılan görmek gizli düşmanlıklara delalet eder. Kişinin bir anda sadakatini kaybetmesine, başarısızlıklara uğramasına yorumlanır. Ayrıca ansızın gelen bereketsizlik ve çalışma hayatında sıkıntılı olarak da yorumlanır. Rüyada yılan gören kişi genellikle çevresinde bir düşmana sahip olan kişidir.
Yılan panzehiri olarak da bilinen antivenom, uzman doktor tarafından yılanın zehir türüne uygun dozda kalçadan ya da damardan enjekte edilir. Zehirsiz olduğu bilinen yılın ısırmalarında dahi 8 saat hastanın gözlem altında tutulması gerekmektedir.
Son günlerde ülkemizin doğusu ve batısında yer sarsıntısı hareketlerinin sayısında artış gözlemleniyor. Yılanların deliklerinden çıkıp sıklıkla görünür olmasının deprem habercisi olduğuna dair görüş ise yaygın şekilde dile getiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri