Kordon kanı bugünkü veriler ışığında 15 yıla kadar sağlıklı olarak saklanabilmektedir. Ancak mevcut yöntemlerle toplanan kordon kanları içerisindeki kök hücre miktarı 40 kg üzerindeki hastalar için yeterli olamamaktadır.
Bununla birlikte aile üyelerinden herhangi birinde kök hücre nakli ile tedavi edilebilecek bir sağlık sorununun olması halinde de saklanan kordon kanı tedavi için kullanılabilir. Kordon kanının 50 yıl hatta daha uzun süre saklanabileceği yönünde çalışmalar da bulunmaktadır.
Kordon kanı, kök hücreler açısından oldukça zengindir ve halen pek çok ciddi hastalıkta değerli bir tedavi seçeneğidir. Bu nedenle saklanması yalnızca sizin için değil, toplum sağlığı için de önemli yararlar sağlayabilir.
Kök hücrelerce zengin olan kordon kanı alındıktan hemen sonra laboratuvarda gerekli enfeksiyon tarama testlerinin yapılmasının ardından kabul edilir. Kordon kanı bankaları bünyesinde azot buharı içeren tanklarda slow freezing (yavaş dondurma) yöntemi ile dondurulur ve saklanır.
Doğumdan hemen sonra alınan kordon kanı ve göbek kordonundaki kök hücreler en temiz ve saf halde olan hücrelerdir. Kordon kanı kök hücreleri, diğer kök hücre kaynakları ile karşılaştırıldığında oldukça gençtirler ve dondurularak saklandıklarında yaşlanma ve yıpranma süreçleri de durdurulmuş olur.
İlgili 17 soru bulundu
Durmuş Burgucu, “Ülkemizde ise 2000'li yılların başından itibaren Sağlık Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren 7 tane banka var. Akdeniz Üniversitesi Teknokent bünyesinde yer alan Babylife Kordon Kanı Bankası, Antalya'nın tek kordon kanı bankasıdır.
Kordon kanından elde edilen kök hücreler lösemi, talasemi gibi kan hastalıklarında kullanım imkanı bulurken, göbek kordonundaki kök hücreler doku reddi hastalığı (GvHD-Graft versus host hastalığı) gibi hastalıklarda kullanım imkanı bulmaktadır.
Kordon kanı hem normal hem de sezaryen doğumlarda toplanabilir. Kordon kanı kök hücreleri -196 derecede sıvı nitrojen içeren özel tanklarda saklanır.
Ülkemizde kordon kanı ile nakil
Türkiye'de ilk “kordon kanı transplantasyonu” 1995 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir talasemi hastasına uygulanmıştır. Bu olguda daha sonra gelişen “graft” yetmezliği nedeniyle aynı kardeşten bu kez kemik iliği nakli yapılmıştır ve kişi halen sağlıklı olarak yaşamaktadır.
Anne ile bebek arasındaki kordon kesildikten sonra göbek bağı ve plasentadan kan toplanır (yaklaşık 1,5 çay bardağı). Tüm işlem yaklaşık 5 dakika sürer. Bağış yapmayı düşünüyorsanız, doğum uzmanınızla veya sağlık ekibinizin diğer bir üyesiyle konuşmalısınız.
Bebeğin doğumundan sonra plasenta, kordon bağı ve kordon kanı atık ürün olarak değerlendirilmekte ve rutin olarak imha edilmektedir. Kordon kanı, bol miktarda kan yapıcı (hematopoetik) kök hücreleri içerdiği için bazı kan hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor.
Bebek doğduğunda plasenta hala annenin rahminde, bebek dışarıdadır. 45 saniye içinde atar damarlar kasılarak kapanır. Bebeğin kalbinin plasentaya kan pompalaması yaklaşık 45 saniye sonra durur. Açık kalan tek damar toplardamardır ve akımın yönü (bebek plasentadan çok yukarda tutulmadıkça) bebeğe doğrudur.
Kordon kanı ve kordon dokusu, kas, sinir ve kan hücreleri gibi hücrelere dönüşme yeteneğine sahip olan zengin kök hücreler içermektedir. Kordon kanı alınıp içerdiği kök hücreler saklanılarak ihtiyaç anında bu zengin kök hücreler kullanıma hazır olur.
Uzmanlara göre, kök hücre naklinin artık tedavi metotları içerisinde yer aldığını aktaran Başkan Erbaş, insanın bir organının kurtarılabilmesi için kök hücre nakli yoluyla şartlarına uygun tedavinin yapılmasının dinen caiz olduğunu bildirdi.
Kordon kanı, doğumdan hemen sonra kesilen göbek bağının, göbek kordonu ve plasentada kalan kısımdan alınır.
Göbek kordonunu kesmek için en az 30 saniye beklenmeli
Bebekler doğduktan sonra, plasenta ve göbek kordonu büzüşmeye başlayarak yeni doğana kan pompalar. Kan basıncı dengelendiğinde, kordondaki atımlar durmakta ve bebeğe kan aktarımı sona ermektedir.
Bebeğin doğumun ardından göbek bağına ihtiyacı kalmaz ve kordon hâlindeki uzun göbek bağı göbeğin birkaç cm yukarısından, yaklaşık 2 ya da 3 cm, klemplenerek kısaltılır. Böylelikle doğumdan sonra anne ve bebek birbirinden ayrılmış olur.
Doku grubu antijenlerine vericiden az miktarda (2-4 ml) kan alınıp özel yöntemlerle doku grubu uyumu olup olmadığına 2-4 işgünü içinde bakılır. Eğer tam uyum varsa alıcının verilen kök hücreleri reddetme olasılığı daha düşük olmaktadır. Tam uyumlu kardeş ideal vericidir.
Göbek Bağının Gömülmesi
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
Toplumumuzda dünyaya gelen bebeğin göbek bağının, mübarek topraklara gömülmesi şeklinde bir gelenek oluşmuştur. Bu uygulamayla murad edilen, dünyaya gelen bebeğin ileride dindar bir kişi olmasıdır ve bu da özenilen üst kimliğin, dindar-alim bir insan modeli olması ile alakalıdır.
İslâmiyet böyle mânâsız ve mantıksız ifadeleri kabul etmez. Bu anlayış da diğer batıl inançlardan İslâma sokulmak istenmiş olabilir. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz.
Göbek kordonunu kesilmesi için en az 30 saniye beklenmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar göbek kordonunun geç kesilmesinin birçok faydası olduğuna vurgu yapıyor. Bebekler doğduktan sonra, plasenta ve göbek kordonu büzüşmeye başlayarak yeni doğana kan pompalıyor.
Göbek bağı, memelilerde embriyoyu eteneye bağlayan dokuya verilen isimdir. Embriyonun kalp atışları, kanı göbek bağındaki (ya da göbek kordonu) iki atardamardan etenyeye gönderir; sonra kan göbek bağı toplardamarından geçerek embriyoya geri döner.
İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok. Sadece ayak altı olmayan bir yer olsun yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri