İki ya da daha çok sayıdaki değişken arasında birlikte değişim varlığını ya / ya da derecesini belirlemeyi amaçlayan araştırma modellerine de “ilişkisel tarama modelleri” denir. Bu tür bir düzenlemede, aralarında ilişki aranacak değişkenler, tekil taramada olduğu gibi, ayrı ayrı sembolleştirilir.
Korelasyonel Araştırma, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkinin herhangi bir şekilde bu değişkenlere müdahale edilmeden incelendiği araştırmalardır.
Tarama Modelleri:
Geçmişte ya da halen varolan bir durumu, varolduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmaya konu olan birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalışılır. Değişkenleri herhangi bir şekilde değiştirme veya etkileme çabası gösterilmez.
Örnek olay tarama modeli: Evrendeki belli bir ünitenin (birey, aile, okul, hastane vb.) derinliğine ve genişliğine, kendisini ve çevresi ile olan ilişkilerini belirleyerek, o ünite hakkında bir yargıya varmayı amaçlayan tarama modelidir.
İlişkisel tarama modeli, iki ve daha çok sayıdaki değişken arasında birlikte değişimin varlığını belirlemeyi amaçlayan tarama yaklaşımına denir. İlişkisel tarama modelinde, değişkenlerin birlikte değişip değişmediği; değişme varsa bunun nasıl olduğu saptanmaya çalışılır (Karasar, 2011).
İlgili 42 soru bulundu
Korelasyonel araştırma nedir? Korelasyonel araştırma, deneysel olmayan bir araştırma türüdür Bir araştırmacının iki değişkeni ölçtüğü ve herhangi bir dış değişkenden etkilenmeden aralarındaki istatistiksel ilişkiyi anladığı ve değerlendirdiği yöntem.
Korelasyonel araştırma, bir grup içindeki değişkenler arasındaki ilişkiyi ve sıklıkla değişkenler arasında neden-sonuç olasılığına ilişkin fikir veren çalışmaları içerir (Büyüköztürk vd., 2012; Karasar, 2012).
Betimsel tarama, geniş gruplar üzerinde yürütülen, gruptaki bireylerin bir olgu ve olayla ilgili görüşlerinin, tutumlarının alındığı, olgu ve olayların betimlenmeye çalışıldığı araştırmalardır (Karakaya, 2012:59).
Tekil tarama araştırmaları, araştırmayı tek değişkene odaklayıp değişkenin belirli bir andaki durumunu ya da belirli bir zaman dilimindeki değişimini incelemektedir. Anlık tarama ve zamansal tarama şeklinde ikiye ayrılır (Karasar, 2016, s.112-113):
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
2.Korelasyon araştırması
Çeşitli yönler üstlenmeden, iki grup veya varlık arasında bir ilişki kurulmalıdır. Araştırmacılar, matematiksel analiz yöntemlerini kullanarak iki veya daha fazla değişkeni ilişkilendirmek için bu nicel araştırma tasarımını kullanır.
Nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modelinin ise toplanan veriyi hangi açılardan nasıl desteklediği sorunsalı da ele alınmaktadır.
Literatür taraması, belirli bir konuda önceden yapılmış çalışmalarda elde edilmiş bilgilerin incelenmesi, önemli noktalarının gözden geçirilmesi ve özetlenmesidir. Araştırma problemi belirlenmeden önce araştırmacı bir ön literatür taraması yapar.
Korelasyon Analizi ve Korelasyon Katsayısı
Korelasyon katsayısının negatif değer alması ise bir değerin azalırken diğerinin arttığı anlamını taşır. Örneğin yükseklik ve sıcaklık negatif korelasyona örnek olarak gösterilebilir. Deniz seviyesinden yükseldikçe ortalama sıcaklık da azalır.
Suçluların örgüt yapılarını belirlemek için son beş yılda yakalanan suçluların hangi suçları daha çok birlikte işlediklerini bulması gerekmektedir. Itır'ın suçluların hangi suçları birlikte daha çok işlediklerini bulmak için yapacağı araştırma korelasyonel araştırmadır.
Pozitif korelasyon; iki değişken arasında uyumlu bir ilişki olması, değişkenin birinin değeri artarken ya da azalırken diğer değişkenin değeri de diğeri ile aynı şekilde artıp azalır. Örneğin, düzenli ders çalışma ve başarı arasında pozitif korelasyon vardır.
BETİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Betimsel yöntemler, ilgilenilen ve araştırılmak istenen problemin mevcut var olan durumunu ortaya koymaya yöneliktir. Bu yöntemlerin en temel özelliği, mevcut hâlihazır durumu kendi koşulları içerisinde ve olduğu gibi çalışmaktır.
Kesit Alma Kavramının Tanımı
Parçaların iç kısımlarının kolay yapılır ve anlaşılır olması için kesit düzlemleriyle kesiliyormuş gibi düşünülerek çizim yapılır. Teknik resimde parçaların görünmeyen kısımlarının görünür duruma getirilerek çizilmesine kesit alma, bu şekilde elde edilen görünüşlere ise kesit görünüş denir.
Bağıntısal Model: Değişkenler arasında ilişki olup olmadığının araştırılması için kullanılan türdür. Nedensel Karşılaştırma Modeli: Belirli değişkenlerin etkisiyle farklılaşma gösteren grupların birbirleriyle karşılaştırılabilmesi için kullanılan türdür.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Nedensel araştırma, iki değişken arasında bir neden-sonuç bağlantısı kurmaya çalıştığı için kesin araştırma olarak sınıflandırılır. Bu araştırma esas olarak belirli bir davranışın nedenini belirlemek için kullanılır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Korelasyon, iki veya daha çok sayıdaki değişken arasında oluşan ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. Herhangi bir unsur değiştiğinde diğeri de değişiklik gösterir. Bir değişken arttıkça diğeri de artar, azalır veya nötr kalır.
Kısacası korelasyon analizden anket sonucu ortaya çıkan veri kümeleri içindeki kalıpları tespit etmek için faydalanılmaktadır. Bunun yanında değişkenler, veri sonuçlarına bağlı olarak oluşan modelleri tanımlamaya, aralarındaki ilişkiyi anlamaya, sonuçlarını tahmin etmeye ve doğru kararlar vermeye yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri