Adana civarında yoğunlukla Akşamları seyyar satıcılar tarafından yapılır. bir Osmanlı yemeği olan mumbar a benzer. içine pirinç doldurularak yapılır hayvanın bağırsak bitimi kırkkat denilen bölgesinden yapılır. her hayvandan bir tane çıkar ve çok değerlidir.
Şırdan içinde baharatlı pirinç karışımı olduğu için lahana sarması içinin tadını da alacaksınız gibi düşünebilirsiniz. Elbette dıştaki sarılan bölümün yani şırdanın tadı için bol yağlı bir etin inceltilmiş hali gibi diyebiliriz. Bazı yörelerde yapılan bağırsak dolmasının tadı da şırdana benzer.
Şırdan dolması, kısaca şırdan, gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümü olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi suretiyle hazırlanan Türk mutfağına özgü bir sakatat yiyeceğidir.
- Şırdan içinde bulunan B12 vitamini nedeni ile kalp hastalıkları riski de azalır. - Şırdan çeşitli bağırsak rahatsızlıklarına karşı tam koruma sağlar. - Büyüme hormonlarının sağlıklı çalışması kapsamında önemli bir değerdir. - Yüksek D vitamini sağlayan şırdan kış mevsiminde grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur.
Şırdanın yapılışından ve pişme süresinden bahseden Örkün, “Her küçükbaş hayvandan bir şırdan çıkıyor. Daha sonra mezbahanelerde yıkanıp bizim imalathanelerimize geliyor.
İlgili 41 soru bulundu
- Konservelerdeki ton balığını yemek caiz mi? Değerli kardeşimiz, Eti yenen hayvanların, şartınca temizlenmiş şırdan, işkembe ve mumbarlarını yemek caizdir. Konservelerdeki ton balığını yemek de caizdir.
Şırdan, koyun, kuzu ve inek gibi geviş getiren hayvanların midelerindeki dört gözden sonuncusuna verilen isimdir.
Sözün kısası görece küçük şırdanları az miktarda ve sadece pirinçle hazırlanan harçla doldurur, kemik suyu yerine suda haşlayarak yerseniz 1 adet şırdanın kalorisi yaklaşık 200/kcal'a kadar düşecektir, aklınızda bulunsun.
Şırdan elle yenir, baharat olarak da kimyon, tuz ve pul biber yeterli. Genelde Adana'da şırdancılar akşam çıkar. Gün içinde çorbacılar da yapar satar ama genelde akşam ve gece yeniyor." sözlerine yer verdi.
Mumbar dolması ya da bumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır. Yazın pek tercih edilmeyip, kışın daha fazla tüketilir.
Uykuluk kuzu ve danalardan çıksa da, en çok süt kuzusu tercih edilir. Uykuluk denen kısım hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunan timüs ve pankreas bölgelerindeki salgı bezlerinden oluşur.
Mumbar, dolması yapılan koyunun bağırsağıdır. Koyunun kalın bağırsağının dolma harcı ile doldurulması ile elde edilir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde hazırlanır.
Şırdan veya şirden (Latince: abomasum), gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümüdür. Midenin bu kısmında rennet adı verilen ve peynir mayası olarak kullanılan enzim içerikli sıvı salgılanmaktadır. İneklerde abomasum deplasmanı sık karşılaşılan patolojik bir durumdur.
Tezgah önündeki taburelere oturan vatandaşlar, üzerine tuz, pul biber ve kimyon attıkları şırdanı genellikle ayran ve turşuyla tüketiyor.
Şırdan olarak anılan yemeğin asıl adı 'Şırdan Dolması'dır. Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır? Geviş getiren hayvanlarda midenin bölümleri şu sırayla gider; işkembe, börkenek, kırkbayır (kırkkat) ve şırdan. Yani, şırdan midenin bir bölümüdür ve koyunların her birinde bir adet bulunur.
💰1 Porsiyon Şırdan: 12,5₺ 💰Yarım Porsiyon Mumbar: 12,5₺
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 60 dakika pişirilir. üzerine bolca kimyon dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.
Adana'nın yöresel yiyecekleri arasında yer alan şırdan dolmasına talep her geçen gün artıyor. Adanalılar, akşam saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar 50 ile 60 bin arasında şırdan tüketiyor.
Şırdan, geviş getiren hayvanların midelerine en yakın yerde bulunan kısmından hazırlanmaktadır. Şırdan midenin bağırsaklardan önceki son bölümüdür ve haliyle her hayvanda yalnızca bir tane bulunmaktadır.
Kuzu Şırdan yapmadan önce kuzunun Şırdan doğru şekilde temizlenmelidir. Her iki tarafı da sıcak ve soğuk suyla birden fazla yıkanmalıdır. Yıkama sırasında tuz ile ovmak etkili olacaktır. Hortum şeklinde olan yüzeyler tersine çevrilerek temizlenir.
Mumbar Dolması ayrıca, 1,19 lif (g), 8,33 kolesterol (mg), 551,14 sodyum (mg), 137,28 potasyum (mg), 0 kalsiyum (mg), 0 vitamin A (iu), 4,08 vitamin C (mg) ve 0 Demir barındırır.
Mumbar dolmasının 100 gramında 270.5 kalori bulunmaktadır. Mumbar dolmasının 100 gramı 35 gram karbonhidrat, 6.6 gram protein, 11.1 gram yağ, 1.4 gram lif içermektedir.
Şırdan, midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir.
Dilimizde şırdan, şirden olarak geçmektedir. TDK'nın resmi sitesinde de şirden olarak geçiyor. Şirden TDK'ya göre "Geviş getiren hayvanlarda, çiğnenmiş besinin bir kez daha mide sularıyla sindirildiği, dört bölümlü midenin dördüncü bölümü." demektir.
Talebin fazla olması, canlı hayvan kesiminin azalması nedeniyle şırdanın geçen yıl 20 lira olan fiyatı yüzde 75 artarak 35 liraya kadar çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri