Soğuk havaleler, genellikle ateşle ilişkili olmayan nöbetlerdir ve çocuklarda 6 ay ile 6 yaş arasında daha yaygındır. Bu tür nöbetler genellikle kısa süreli ve kendiliğinden sonlanır.
Soğuk havalenin belirtileri nelerdir? Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Havale, genellikle çocuk yaştaki kişilerde görülür.
Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır. Soğuk havalelerin sebei sıklıkla grip gibi viral bir hastalık, bakteriyel enfeksiyon veya travma sonrası oluşabilmektedir.
Çocuklarda havale nedir? Vücut ısısının çok yükselmesi durumunda yaşanan nöbet halidir. Genellik 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve ebeveynlerde paniğe yol açar. Havale çoğunlukla zararsız bir durumdur ve hemen hemen her çocuk havaleden sonra tamamen eski haline döner.
İlgili 25 soru bulundu
Günümüz bilgilerinin ışığında cevabımız HAYIR. Ateşli havaleler 6 ay- 6 yaş arası çocuklarda görülen, sıklıkla geçirilmekte olan bir üst solunum yolu enfeksiyonu ya da ishal veya idrar yolu enfeksiyonu sırasında yükselen ateş sırasında ortaya çıkan nöbetlerdir.
Havale, beynin normal elektriksel aktivitesinin aniden bozulması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir olaydır. Genellikle kas kasılmaları ve bilinç kaybı ile karakterizedir. Havaleler birçok nedenle tetiklenebilir ve her yaş grubundaki insanı etkileyebilir.
Soğuk havaleler, ani bir şekilde başlar ve birkaç dakika sürebilir. Nöbet sırasında çocuk bilincini kaybedebilir, vücutta kasılmalar ve titremeler görülebilir, gözleri dönüşebilir ve çocuk sıklıkla solgun ve uyumlu bir şekilde hareket etmez. Bu tür nöbetler geçici ve genellikle kendiliğinden sonlanır.
Ateş olmadan, durup dururken geçirilen nöbetlere ise soğuk havale veya epilepsi nöbeti denilmektedir.
Özellikle çocukların bebeklik dönemlerinde havale ile ilgili endişeler yaşanabilmektedir. Soğuk havale, kan şekeri düşüklüğü, kanda kalsiyum eksikliği, kafa travması, kafa içerisinde tümör, kanama ve epilepsi gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir.
BURSA- Ateş belirtisi olmaması nedeniyle ebeveynlerin fark etmekte güçlük çektiği 'soğuk havale', kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Havale, beyin hücrelerinin anormal bir şekilde ateşlenmesi sonucu oluşan bir nörolojik durumdur. Bu durum, genellikle kontrolsüz kas hareketleri, bilinç kaybı ve diğer belirtilerle birlikte görülebilir.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.
Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir. Epilepsi nöbet atakları geliştiğini gösteren epilepsi belirtileri şunlardır: Bilinç kaybı Aniden yere yığılma.
Ateşli havale sırasında çocuğun görüntüsü aileler için endişe verici olsa da günümüzdeki bilgiler kısa süren, komplike olmayan ateşli havalelerin beyinde kalıcı hasar bırakmadığı yönünde.
Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar. Havale nöbetlerinin geçirilmesi, henüz olgunlaşmamış çocuk beyninin ani ateş yükselmesinin neden olduğu sıcaklık değişimlerine tepki vermesi olarak yorumlanabilir.
Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde üst üste tekrarlayan nöbetler hasar bırakabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.
* Havale geçiren çocuğun eline, yüzüne ve gözüne kolonua benzeri şeyler dökülmemelidir. * Ateşi varsa mutlaka ateşi düşürmek üzere soğuk kompres yapılıp, kıyafetleri inceltilmelidir. Eğer havale 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Basit ateşli havale; 15 dakikadan kısa süren, 24 saat içinde tekrarlamayan tüm vücudu tutan havaleler olarak tanımlanır. Havalenin 10-15 dakika ve daha uzun sürmesi, nöbetin vücudun tek tarafını tutması ve aynı hastalık döneminde birden fazla görülmesi kompleks ateşli havale olarak tanımlanır.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Şekil olarak epileptik nöbetlerden ayırt edilemez. Tek farkı alta nöbeti tetikleyen bir nedenin varlığıdır. Ateşli havale toplumda %2-5 sıklıkta görülür. Bu tür çocuklarda birinci derecede akrabalarda ateşli havale ya da epilepsi öyküsü sıktır.
*Nöbetlerin %50'si ilk 6 ay içinde tekrarlar. *Bir nöbet ne kadar tekrarlarsa tekrarlama riski de o kadar artar. *Ateşli havale uzun sürerse (15 dk'dan fazla) beyin hasarı ve epilepsi riski artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri