Çorbalık mısır, sarı mısır, korgot, korgoti. İsimi ilden ile ilçeden ilçeye değişse de lezzeti tektir. Bir çok yemekte kullanılabilmesi mümkündür. Kurutulmuş doğal köy mısırlarının kabuklarının soyulması ile elde edilir.
Korkota, mısır yarmasına yani iri dövülmüş mısıra Karadeniz'de verilen isimdir. Korkota çorbası da tahmin edebileceğiniz üzere mısırla yapılan ve Rize mutfağına ait nefis bir çorbadır. Siz de sofranızda farklı lezzetlere yer açmak istiyorsanız, bu oldukça ekonomik ve lezzetli çorbayı deneyebilirsiniz.
Hazırlanışı: Kuru fasulye ve mısır yarması akşamdan ayrı ayrı kaplarda ıslatılır. Ertesi gün süzülür, tencereye alınır, üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde su eklenir. Çorba kıvamına gelinceye dek pişirilir,tuzu eklenir. Sıcak olarak servis edilir.
Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya katın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin.(toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
İlgili 23 soru bulundu
Kırık mısır kurutulmuş mısırın kırılmış hali. İnce bulgur gibi oluyor, aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Çorbanıza terbiyeyi eklerken ılıtarak eklerseniz çorbanız kesilmeyecektir. Aynı zamanda tuzu da sonradan eklemeniz çorbanızın kesilmesini engelleyecektir.
Mısırın ezilerek veya yarılarak kabuğunun ayıklanması ile elde edilir. Sarma, dolma, çorba veya sulu yemeklerde kullanılabilir. Eser miktarda gluten içerebilir.
Un, su, tuz ile yoğrularak oluşturulan sert bir hamur, avuç içine alınarak ufalanır bu sırada oluşan hamur topaklarına oğmaç adı verilmektedir. Et suyu kaynatıldıktan sonra oğmaçlar ilave edilir, oğmaçlar pişince tereyağı ile nane bir kapta kavrulduktan sonra çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası.
Mahluta çorbası yapımında; derin bir tencere içine 1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek koyun. Üzerine yarım su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin. Mercimek ve pirincin üzerine 8 su bardağı su ve az miktar tuz ekleyip, karıştırın. Ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın.
Karadeniz Bölgesi'nde meşhur olan korkoti sarması karalahana ile sarılan bir dolmadır. Mısır yarmasından yapılır.
Rize mısır korkoto mısırın kaba bir şekilde parçalanmasından oluşan ve bulgurdan daha kalın olan bir tohumdur. Korkot başka bir şekilde civciv yemi olarak da kullanılmaktadır.
Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp tencereye ekliyelim. 1.5 lt su ile mercimekleri pişinceye kadar kaynatalım. Erişteyi, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi de katalım. Erişteler pişip çorba koyulaştıktan sonra kırmızı pul biber ve naneyi erittiğimiz yağın içinde kızdırıp çorbaya ilave edelim.
Topalak, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin bazı yörük köylerinde yapılan bir hamur yemeği ya da hamur köftesi. Etli ve nohutlu olarak yapılır ve düğünlerin geleneksel yemeğidir. İçerisine biraz bulgur (ya da düğü), çeşitli baharatlar katılarak hamur yoğurulur. Köftelik harç kıvamına getirilir.
Tekke Çorbası - Kütahya
Malzemesi; Hamur için: Un, tuz, su. Çorba için; 100 gr. kıyma ,1 tatlı kaşığı domates salçası ,1 çay kaşığı biber salçası ,kuru nane ,tuz ,Karabiber, küçük soğan rendesi Hazırlanış: Un, tuz ve su yoğrulur. Açılıp birer santimlik kareler halinde kesilip bekletilir.
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Salça ve baharatlar ve nohut eklenip bir iki daha çevrilir, sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dk. hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir, afiyet olsun.
Bu iştah açan, Bursa ilimizden bize armağan olan nefis çorbanın tarifini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Sofralarınıza lezzeti ve şifasıyla gelmesi dileğiyle! Afiyet olsun! Tıklayınız.
Tencerede kaynayan yoğurt-pirinç karışımdan bir 1 su bardağı kadar su alıp, yoğurtlu karışıma ilave edin ve güzelce çırpın. Hazırladığınız yoğurtlu karışım yani yoğurtlu terbiye, ılıklaştıktan sonra, ocakta kaynayan nohut-pirinç karışımına azar, azar ilave edin. Tuzunu da ilave edip, çorbayı kaynamaya bırakın.
lazca'da mısır demekmiş.
Poçok, mısır koçanı saran yeşil renkli yapraklar ile püskülünün adı. Mısır koçanları yapraklarından ayıklanırken bir kenara ayrı-lan poçoklar atılmaz, biriktirilir, kışın kazanlarda pişirilerek hayvanlara yedirilirdi (Hemşin).
Yetiştirilmesi diğer birçok tahıla nazaran daha kolay olduğundan hızla üretimi yapılan mısır, ilk dönemlerde yalnızca mısır buğdayı ve mısır darısı olarak anılır. Ancak ülkemize girişi Mısır'dan olduğundan, bu ülkeyle birlikte anılır ve zamanla darı, buğday kelimeleri atılarak “mısır” olarak kalır.
çarmakudi ise karadeniz şivesi dışında , lazca konuşan kısımlarda kullanılan adı patlamış mısırın.
mısır patlatmak miniminnacık sevimli mısırları ısıya maruz bırakarak, yağ ve tuz ile tatlandırarak patlatma, yenilebilir hale getirme eylemidir.
Büyük bir karıştırma kasesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın.
Beyran Çorbası (Gaziantep) Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri