Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır. Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
Köri baharatı özellikle sos olarak yemeklerimizde kullanılmaktadır. Genellikle et yemeklerinde, makarna, çorba gibi yemeklerde kullanıldığı zaman oldukça lezzetli bir tat vermektedir. Aynı zamanda birde pilav ve patates gibi yemeklerde kullanılmaktadır.
Oluşan bu baharat karışımını başta tavuk yemekleri olmak üzere birçok et yemeğinde kullanabilirsiniz. Farklı et yemekleri hazırlamak için körinin lezzetini klasik tariflerinizde mutlaka deneyin. Köfte tariflerinin içine koyabileceğiniz gibi sosuna da köri ilave edebilir lezzetine lezzet katabilirsiniz örneğin.
Zerdeçal daha turuncuya yakın bir renkteyken köri daha çok hardal tonlarına yakındır. İçerisindeki kimyon da bu hardal rengine yaklaşmasını sağlar. Eğer ikisi de daha önceden tanıdığın baharatlarsa kokularından da kolaylıkla ayırt edebilirsin.
İlgili 24 soru bulundu
Köri ve Zerdeçal Nasıl Ayırt Edilir? Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır.
Birçok baharatta olduğu gibi körinin de sağlığa faydaları bulunur. Yemeklerde sıklıkla kullanılan köri, birçok kurutulmuş ve öğütülmüş baharatın karışımından meydana gelir. Kalp, kanser, Alzheimer'a karşı koruma sağlayarak sağlık açısından birçok faydası bulunur.
Mercimekler iyice pişip yumuşayınca köri, karabiber ve tuzu da eklenir. Ocağın altı kapatılır. Çorba blendırdan geçirilir. Sıcak servis edilir.
Etli Kuru Fasülye Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak etler rengi dönene kadar kavrulur. Üzerine karabiber ve köri eklenerek 5 dk daha kavrulur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek 5 dk daha kavrulur.
Önce tereyağını tencereye alalım soğanı da küçük doğrayarak beraber biraz kavuralım. Sonra köriyi de ekleyip karıştırdıktan sonra ununu ekleyip karıştırmaya devam edelim. Suyunu da azar azar ekleyerek sürekli karıştıralım yoksa topaklaşır. Suyunu da ekledikten sonra sütünü de ilave edelim.
Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır. Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
Körinin tadı neye benzer? Keskin, yoğun ve aromatik bir tadı olan köri, bu tadı köri ağacı yaprağından alır. Kimyon ve zerdeçalla benzeş bir yapısı ve lezzeti vardır. Lezzeti kadar kokusu da çok baskındır.
Değişik köri ezmesi kullanımları ilginizi çekiyorsa ezmelerin içinde genellikle kişniş, sarımsak, soğan, zencefil ve acı biber eklendiğini söyleyebiliriz. Acı ve keskin tatları seviyorsanız köri ezmesi de hoşunuza gidecektir.
Izgaralarda, çorbalarda, makarna soslarında, fırın yemeklerinde, her çeşit meze ve salatada toz halinde direkt kullanabilirsiniz.
İçindekiler : Kişniş, Zerdeçal, Kimyon, Kırmızı biber, Rezene, Karabiber, Karanfil, Hardal tozu, Çemen, Sarımsak, Zencefil, Muskat, Defne, Tuz.
Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Doğradığınız soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun. Doğranmış taze fasulyeleri ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. Doğranmış yeşil biber, tuz ve karabiberi ekleyin.
Göz kararı sıcak su, tuz, karabiber ve 2 tatlı kaşığı kimyonu da koyduktan sonra yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Körili mercimek çorbası hazırlayacağınız en mis kokulu ve en lezzetli çorbalardan birisi olmaya aday. Yapılışı çok kolay ve üstelik de çok besleyici. Körinin etrafa yaydığı müthiş kokulara karşı koymak ise oldukça zor. Bu enfes çorbası ailecek çok seveceğinize eminiz.
Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son tuzunu ve zerdeçalı ilave edip, pişmiş çorbayı blenderdan geçirin. Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz ince bir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Mercimek çorbası: Kırmızı mercimekle hazırlanan mercimek çorbasına, karabiber, zencefil, kimyon, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal ve tarçın gibi aromatik baharatlar çok yakışır.
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. İyi bir gaz gidericidir.
4. Siyah köri bitkisi. Sadece kan şekerini düzenleyen bir bitki değildir. kandaki yağ oranını da dengeleyebilir. Şeker hastalığının yol açtığı damar tıkanıkları için iyi gelebilir. iltihapları sökücü etkisi vardır.
Kalp sağlığı: Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı baharatlar arasında köri yer alıyor! 2016 yılında yapılan çalışma, köri içerisindeki kakulenin kan basıncını azaltıcı etkisi olduğu gösterilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri