Herhangi bir tehlike durumu ya da düşüncesine karşı duyulan büyük bir tedirginlik duygusu olan korku kelimesinin tam tersini ifade eden zıt anlamlısı ise cesaret kelimesidir.
Başa gelen olay ya da kişilerden korkma durumu olarak ifade edilen ve sıfat olarak bilinen korkak zıt anlamlısı; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleridir. Bu sözcükler; korkak zıt anlamlısı olarak kullanılmakla birlikte hem cümle içerisinde hem de tek başlarına bir anlam ifade edebilirler.
Bu ve benzeri farklı sözcükler üzerinden korku kelimesi eş anlamlı olarak kullanım imkanı veriyor. Korku kelimesinin eş anlamlısı daha çok endişe, tehlike ve kaygı gibi sözcükler üzerinden ön plana çıkar.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Karanlık kelimesinin zıt anlamlısı aydınlıktır.
İlgili 22 soru bulundu
Bu anlamlara göre üzgün kelimesinin zıt anlamlısı "mutlu" kelimesidir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
korku - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) yazılı örneği bulunmayan *korkığ sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kork- fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir.
İblis (Arapça: إبْلٍيسْ) sözcüğü de çoğu zaman Şeytan ile aynı anlamda kullanılır.
Korkusuz kelimesinin eş anlamı olan sözcükler şu şekildedir: Yürekli. Pervasız. Gözü kara.
Korkak kelimesinin zıt anlamlısı cesurdur.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler
Anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere zıt anlamlı kelimeler adı verilir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
' Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Ağlamak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları
Ağlamak sözcüğünün anlam bakımından tersi olan kelime, herkesin kullandığı gülmek kelimesidir.
Bu kelime ise 'derin' sözcüğüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri