Karidesler bütün halde kaynar suya atın ve kabukları pembe renk alıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Bu süre çimçim diye bilinen küçük boy karideslerde 2-3 dakika, jumbo karides gibi büyük boylarda ise 4-5 dakikadır.
Tavaya yağ, limon suyu, sarımsak, tuz ve çeşitli baharatlar ekleyin. Ardından tavadaki yağın kızgın bir hale gelmesini bekleyin. Hazır hale gelen tavanın içerisine karidesleri atın ve kızartın. 5-6 dakika içerisinde karidesler pişmiş olacaktır.
Karides pişireceğiniz zaman öncelikli olarak karar vermeniz gereken nokta kabuklu mu kabuksuz mu pişirmek istediğinizdir. Karidesi söğüş olarak salatalarda, karides haşlama şeklinde ve mezelerde kullanmak isterseniz önce haşlamanız ve sonra da soymanız gerekir.
Karidesleri yaklaşık 20 dakika boyunca tuzlu suda beklet.
Hızla çözülmesi için 2 çorba kaşığı tuzu 1 litre soğuk suya ekle. Karidesleri paketinden çıkarıp suya koy ve tamamen suyun altında kalmalarını sağla. 20 dakika beklet. Karidesler çözülünce suyunu süz.
Sote karides için birer kaşık zeytinyağıyla tereyağını birlikte 'yapışmaz' tavada eritip, kafalarıyla püsküllü bacakları ayıklanmış yarım kilo kabuklu iri karidesi tavaya attıktan sonra yüksek ateşte hızla karıştırarak pişiriyorsunuz. Karideslerin rengi pembeye döndüğü anda yemeğiniz pişmiş demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Öncelikle karidesleri bütün bir halde kaynar suya atın ve 2-3 dakika pişirin. Suda bekletme süresi çimçim karideslerde 2-3 dakika, jumbo karideslerde ise 4-5 dakikadır. Karideslerin kabukları pembe renk alana kadar pişirmeye devam edin.
Haşlama karides:
Karidesler bütün halde kaynar suya atın ve kabukları pembe renk alıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Bu süre çimçim diye bilinen küçük boy karideslerde 2-3 dakika, jumbo karides gibi büyük boylarda ise 4-5 dakikadır.
Derin bir kabın içerisine soğuk su konulur. Ardından karidesler suyun içerisine atılır. Dondurulmuş küçük karidesler soğuk suyun içinde yaklaşık 20 dakikadan az bir sürede çözülür. Çözülen küçük karidesler itinalı bir şekilde temizlenmelidir.
Az oranda kalori ve doymuş yap içeren karides sağlıklı besin maddelerinden biridir. Karides pembe, gri, kahverengi ve sarımsı renklerde olabilir. Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Karides tavanın tam lezzetinde bir tarifi ve balık sofralarına çok yakışan bir ara sıcak diyebiliriz. Tarifi için balık dışında karides tavanın yanında ne yenir? diye araştıranlara makarna, sarımsaklı ekmek ve süzme mercimek çorbası önerebiliriz.
Karidesten ya da herhangi bir deniz ürününden sonra süt ya da süt içeren ürünleri tüketmenin bir zararı yoktur.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır.
Ardından derisini baş kısmından başlayarak spiral şeklinde soyun. Zaten kolayca ayrılacaktır. Son olarak kuyruk kısmını hafif çekin, o da ayrılacak ve karidesiniz temizlenmiş olacaktır. Karidesin sırt kısmında siyah bir ipçik vardır.
Karidesleri kaynar suda kaynatırken, suya tarçın çubuğu koyun; bu da kokuyu giderir ve korkutucu tadı etkilemez. Tarçın çubukları, güneşte kurudukları zaman çubuklara sarılmış tarçın çubuklarıdır. Çoğu sebze pazarı ve baharat mağazası bunlara sahiptir. Karides pişirirken, sirke eklemek, balık kokusunu çözebilir.
Eğer karidesin başında ve vücudundasiyah noktacıklar varsa, bunlar karidesin taze olmadığına işaret ediyor demektir. Nasıl ki açıkta bırakılan elma bir süre sonra kararıyorsa karidesler de bekledikçe kararmaya ve vücutlarında siyah noktalar oluşmaya başlıyor.
Genelde limon sıkıp servis edildiğinden limonlu tavuk gibi bir tadı olur. Ama çiğnerken dişlerde gıcırdar ve oldukça yumuşaktır.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Diyanet açıklamasına göre karides haram mı sorusu karides gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi helaldir olarak yanıtlanmıştır.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir."
Karidesleri kabukları ile vakumladıktan sonra dondurabileceğimiz gibi ayıklayarak da dondurabiliriz. Ayıklama işlemini kafasını kopararak gövde kısmını avucumuzun içerisinde iki tarafından ayıralım ve kuyruğunu kopararak temizleyelim. Bunun yanında haşlama işlemi ile de karidesler dondurulur.
Karides Tüketmek Neye İyi Gelir? Karidesin içeriğinde omega-3 yağ asitleri bulunurken, iyot, çinko, fosfor, D vitamini ve Selenyum da bulunur. Bu içeriği ile kemik ve diş sağlığına iyi geldiği gibi zihinsel fonksiyonların da daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Maydanozu yıkayıp süzün ve ince ince kıyın. Salata kasesine alın, sarımsak ve karidesleri koyup karıştırın. Limon suyu, tuz ve zeytinyağını çırpıp, salatanın üzerine gezdirerek dökün. Karıştırdıktan sonra servis yapın.
Karidesleri, tuz ve karabiberi ilave edin ve pembeleşinceye kadar hafif karıştırarak 2-3 dk kavurun. (merak etmeyin bu süre gayet yeterlidir çok uzun süre pişirirseniz karides lastik gibi olur.)
Derin bir tencerenin yarısını suyla doldurup içine tuz, karabiber, kekik ve doğranmış sarımsakları atıp kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynayınca bütün karidesleri içine atıp 5-6 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alıp başka bir kapta soğuk su ile şokluyoruz.
Sıcak su bakır, kurşun ve buna benzer ağır metallerin oranını artırır, bu da karidesler üzerinde olumsuz etki yapar. Soğuk su kullanımında bile, kullandığımız suyun bakır ve kurşun seviyesi yüksek olabilir. Sonuçta karidesleriniz yine gizemli bir şekilde ölebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri