KDV Kanununun (17/4-e) maddesinde 5766 sayılı Kanunun (12/a) maddesi ile değişiklik yapılarak sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin hizmetler KDV'den istisna edilmiştir.
Genel bütçeli idareler dışındaki vergi mükellefleri tevkifatı yapılan vergiyi, 2 No'lu KDV Beyannamesi ile beyan ederler. KDV 1 ödemesi yapmamak bu duruma bir engel değildir. 2 No'lu beyanname yalnızca tevkifat gerektiren işlemlerin olduğu dönemlerde verilmektedir.
6802 sayılı Kanun uyarınca, sigorta şirketlerinin tüm işlemleri BSMV kapsamında bulunduğundan sigorta şirketlerinin her türlü mal teslimleri ve hizmet ifalarında KDV hesaplanmayacaktır.
35 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğiyle; sigorta ve reasürans şirketleri, belirlenmiş alıcılar kapsamına alınmış ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarından KDV tevkifatı yapma sorumluluğu getirilmiştir.
Sigorta şirketlerinden alınan tazminatlar sunulan bir hizmetin yahut gerçekleştirilen bir teslimin bedeli olmadığından KDV'nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle sigortalı şirketlerin hasar gören eşya için sigorta şirketlerinden aldığı tazminatlar için KDV hesaplanması söz konusu olmayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Katma Değer Vergisi açısından
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 17/4(e) maddesine göre; BSMV kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemler KDV den istisna tutulmuştur.
“Bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmeyen veya buna bağlı olarak ortaya çıkmayan sigorta tazminatları KDV'nin konusuna girmemektedir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Buna göre sigortacılık dışında başka ticari faaliyette bulunma yasağı olan asli sigorta acentelerinin KDV mükellefiyeti bulunmamaktadır.
Sigorta şirketlerine kesilen tevkifatlı faturaları KDV beyannamesinde hangi tevkifat koduyla beyan etmeliyiz? DİĞER İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLER Bölümünde 436 KOD ile beyan edilir. Sigorta şirketine hasar yansıtma faturası düzenleyeceğiz. Bu düzenlenen fatura tevkifatlı olarak kesilecektir.
Birincisi, üretimin ( teklifname ve poliçeler) kaydını esas alan Sözleşme Kayıt Defterleri (Rejistrolar) ile Teklifname Kayıt Defteri ; ikincisi ise prim tahsilatını esas alan Prim Tahsilat defterleridir.
Her türlü sigorta işlemleri, Katma Değer Vergisi ve Damga Vergisinden muaftır.
Ticaret şirketleri (Anonim Şirketler, Limited Şirketler vs.) kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmıştır. Buna göre şirket olarak faaliyet gösteren sigorta acentelerinin safi kazançları kurumlar vergisine tabidir.
Buna göre, şirketinizin KDV Kanununun 9. maddesi kapsamında tevkifata tabi bir işleminin bulunmadığı aylarda, sorumlu sıfatıyla 2 Nolu KDV Beyannamesi verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
KDV 2 Beyannamesi Verilmezse Ne Olur? KDV 2 Beyannamesi verilmediğinde, mükellefler için cezai yaptırımlar söz konusu olabilir. Bu beyanname, tevkifat gerektiren işlemler için zorunlu olup, zamanında ve doğru bir şekilde verilmediğinde, gecikme faizleri ve vergi ziyaı cezaları ile karşılaşılabilir.
Bilindiği üzere; KDV tevkifatı yapmaya sorumlu olanlar tarafından beyan edilip ödenmesi gereken verginin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen vergi tutarı için ikmalen veya resen tarhiyat yapılıp vergi ziyaı cezası kesilmesi ve gecikme faizi hesaplanması ...
MADDE 3 – (1) Türkiye'de faaliyet gösterecek sigorta şirketleri ile reasürans şirketlerinin anonim şirket veya kooperatif şeklinde kurulmuş olması şarttır.
Sigorta acente şubeliği, TC. Hazine Müsteşarlığı ve TOBB tarafından yetkilendirilmiş sigorta acenteleri tarafından yapılabilir. Sigorta acentesinin merkez ve şubeleri için ayrı ayrı şartları sağlaması gerekmektedir.
Çözüm önerisi: Avukatlar, noterler ve mali müşavirlerde olduğu gibi sigorta acentelerinin de 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun hükümlerinden muaf tutulması gerekmektedir.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Bir taşınmanızın veya aracınızın zarar görmesi ve bu zarardan dolayı tamir ettirmeniz durumunda işlemi gerçekleştirdiğiniz yer size bir fatura verecektir. Aynı zamanda bu faturanın bir diğer örneği yansıtma faturası altında sigorta şirketine kesilerek ödeme alınması için taraflarına gönderilir.
Mevcut mevzuat hükümlerine göre, sigorta acentelerinin kendi aralarında yaptıkları iş paylaşımından kaynaklı komisyon ödemelerine konu hizmetler için hizmeti sunan sigorta acentesi tarafından genel hükümler çerçevesinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri