Kornea nakli ülkemiz vatandaşlarına göz bankaları tarafından sağlanan donör kornealar ile ücretsiz bir şekilde devlet güvencesi altında yapılmaktadır. Ancak devlet güvencesi sosyal güvenlik sigortası olmayan kişilerde ise, yapılacak cerrahinin tipine göre farklı fiyatlandırmalar olmaktadır.
Gelişen bazı komplikasyonların maliyeti daha da artırdığını söyleyen Kapuağası, "Türkiye'de böbrek nakli 33 bin lira, karaciğer nakli 77 bin liraya, kalp nakli 56 bin 250 liraya, akciğer nakli 77 bin liraya ve kornea nakli bin 446 liraya yapılıyor" dedi.
Kornea, çeşitli nedenlerle ölen ancak korneası sağlıklı yapıda olan kişilerden alınır. Nakil yapılacak kişiye herhangi bir hastalık geçmemesi için vericinin ölüm nedeninin bilinmesi gerekir. Vericinin kanında AIDS, bulaşıcı hepatit ve frengi gibi hastalıklara yol açan mikroorganizmaların varlığı araştırılır.
Göz Hekimi tarafından muayanesi yapılıp kornea nakli gerekli görülen hastaların hekimleri tarafından göz bankasına hasta kimlik ve klinik bilgileri ile başvurusu yapılıp, bakanlığın kayıt sisteminden hasta kayıdı oluşturulur.
Sözgelimi ağır derecedeki retina ve optik sinir (görme siniri) hastalıklarında, ileri glokom (göz tansiyonu hastalığı) ve gözde küçülmeye (fitizis bulbi) yol açan ağır göz yaralanmaları sonrasında, kornea nakliyle görme artışı sağlanamayacağı için, ameliyat yapılmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Kornea nakli ameliyatından sonra ne kadar süre hastanede yatarım? Bu süre her hastaya göre değişir. Kendi kornealarında damarlanma bulunan, daha önce göz ameliyatları geçirmiş gözler ile ek hastalıkları bulunanlarda iyileşme daha yavaştır. Sorunsuz olgular için hastanede yatış süresi ortalama 4-5 gündür.
Ameliyat 30-45 dakika arası sürer. Nakledilen kornea, alıcı yatağa dikişlerle tutturulur.
Kornea nakli ameliyatından sonra enfeksiyonu ve red reaksiyonunu önlemek amacıyla hastalar bir süre göz damlası kullanırlar. Ağır egzersiz ve göze darbeden kaçınma dışında günlük hayatınızı değiştiren bir durum olmayacaktır. Ameliyattan sonra bir hafta içerisinde normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
Küçük çizik ve sıyrıklar genelde 1-2 günde iyileşir ama büyük çaptaki yaralar 1 hafta kadar tedavi gerektirir. İyileşme süreci esnasında kesinlikle gözü ovalamamak lazım.
Kornea dokusu böbrek veya karaciğer dokusu gibi doku uyumu gerektirmediğinden kolaylıkla nakledilebilir. Kornea nakli genel olarak başarıyla uygulanan bir cerrahi prosedür olsa da çeşitli riskler ve komplikasyonlar barındırabilir.
Hemen tedavi edildiğinde, çoğu kornea aşınmaları kalıcı görme kaybı olmadan tam iyileşmeyle sonuçlanır.
Belirtilen hükümler bugüne kadar 'kornea alımında izin gerekli değildir şeklinde yorumlanmıştır'. Yasa da bunu ifade etmektedir. Ancak; 'aksine bir vasiyet veya beyan yoksa' ifadesi gözardı edilmektedir. Kornea alımının yapılabilmesi için, kişinin aksi beyanı sorulmalıdır.
Hastanın bir gözü sağlamsa o gözden kök hücre bulabiliyoruz , bu durumda başarı şansımız yüzde 95 ' lere çıkıyor . İki gözde de hasar varsa o zaman kardeşleri ya da anne babayı tercih ediyoruz . Başarı şansı yüzde 60 düzeyinde oluyor .
Organ Naklini Devlet Karşılıyor mu? Türkiye'de organ nakli devlet tarafından karşılanmaktadır.
Yapay kornea ameliyatının herkese yapılmasının mümkün olmadığını belirten Hürmeriç, "Bu yöntem, kadavradan kornea nakli şansı bulunmayan ve görme seviyesi çok düşük ya da tamamen görmeyen hastalara yapılabilir. Kornea naklinin başarısı kalmadığında son seçenek olarak yapılacak bir ameliyattır." bilgisini verdi.
Göz içi dokuların hasar görme riski tam kat kornea nakline göre daha azdır. Dikişe bağlı astigmat olmaz ve görüş daha erken düzelir. Hastalar yaklaşık bir hafta içerisinde iyi bir görüşe kavuşabilirler. Göz tam kat açılmadığı için operasyon sonrasında travmaya daha dayanıklıdır.
Kornea naklinde kullanılan donör korneaların çoğunluğu kadavra korneasıdır. Donör kornea bulmak çoğu kez böbrek ve karaciğer nakilleri kadar zor değildir.
Kornea ışığı kırıp odaklayarak görüntüyü netleyerek beyne iletir. Yani sağlıklı kornea olmadan görmeden bahsedilmemektedir. Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarmaktadır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlayabilir.
Kornea hasarı belirtileri, göz kızarıklığı, ağrı, bulanık görme, ışığa hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, gözde sulanma, göz kapağı şişmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar olabilir. Kornea zarar gördüğünde, tedavi seçenekleri korneanın hasar derecesine ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Korneanın yüzeyi kendini yenileyebilirken, %95'ini oluşturan iç kısımları kendini yenileyememektedir. Bu yüzden bu bölümdeki hastalıklar kalıcı olarak görmenin bozulmasına yol açabilen hasarlara neden olabilir. Bu gibi hastalıklarda başka yollarda tedavi yapılamıyorsa, kornea nakli yapılması gerekebilmektedir.
RETİNA ile kornea aynı şey mi? Hayır.
Gözlükle görmesi iyi olan ancak gözlük dereceleri çok yüksek olan Keratokonus hastalarında uygulanır. İlerlemeyi durdurmak için Cross linking tedavisinin yapılmış olması gerekir. Lokal anestezi altında 7-8 dk süren ağrısız bir işlemdir. Ameliyat sonrası ilk günden görme artışı olur.
Uzak, yakın ve astigmat tedavisinde üst yaş sınırı yok
Daha önce katarakt ameliyatı geçirmiş ve göz içi merceği takılmış hastalara ve kornea nakli ameliyatı geçirmiş kişilere de No-Touch Laser tedavisi yapılabilir.
Ekstra Kapsüler Cerrahi Aşamaları
Bu kesiden kataraktlı göz lensi vakumla çıkartılır. Daha sonra aynı kesiden yapay göz lensi yerleştirilir. Bu tip katarakt ameliyatında göz lensi parçalanmaz ve ek parça olarak çıkartılır. Son olarak kornea açıklığı dikilerek operasyon sonlandırılır.
Özellikle ilk 24 saat gözlerinize hiçbir şekilde dokunmamanız gerekir. İşlemden 1 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bununla birlikte damla kullanımı 3 ve 6 ay arasında değişmektedir. Ameliyat sonrası kontrol süreleri ise hastanın genel sağlık durumuna ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri